hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解936做極都做唔起?
開啟左側

[問題] 點解936做極都做唔起?

arfung 發表於 2019-3-22 13:10 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2019-3-22 12:59
如果20分鐘上到橋,真係係要不斷飛站和開得快先有機會做到。

新巴師傅相對較積極就大家都知~
我坐那班車的Apps預報,青衣尾站係22分到。
行車時大致順燈(尤其翠怡花園果兩盞一氣過曬,係涌美上到頂果盞上完客要等一陣…)
有些站如青盛苑係唔駛停,最後尾站開車迴旋處上橋係開車後20分鐘。

可能九巴班次相對要多幾分鐘也不一定。

不過就算多時間都做到20分上橋,對總站長安客都不吸引,始終太近地鐵站。
但對長宏、涌美和IVE果邊,夾住時間去搭,係好吸引。
翠怡/青怡就50/50,但可以接受(步行到機鐵都要10-15分鐘)

起碼948對青衣超過一半客源來說,動力和吸引力好過北葵夾時間等936。
JCTK 發表於 2019-3-22 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-3-22 13:10
新巴師傅相對較積極就大家都知~
我坐那班車的Apps預報,青衣尾站係22分到。
行車時大致順燈(尤其翠怡花園 ...

新巴司機d速度好兩極. 一係好快一係好慢

不過兜曬成個青衣又唔洗用太多時間. 只係依廿分鐘已經夠青衣站附近既人坐東涌線過海或夜晚私牌走既車去到紅隧.
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-22 13:19 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-3-22 12:02
681/307 呢啲線,星期六日反向都多客返入去飲茶探老人家架。(閒日就唔駛比啦,條條線都係咁)

當然,走 ...

咁既然話東北葵人口老化
是咪應該有唔少客搭返去飲茶

全日線總有少客既時段係好正常既事
但936開既時段已經算係一般過海線非繁較高客量既時段
而成績的確十分麻麻

35A路線係長
但勝在班次唔算疏
巴士線要成功其中重要因素係總乘搭時間
有啲線係慢但勝在班次密抵消到
有啲線係疏但夠快抵消到
但而家936兩邊都做唔到...

至於係唔係因為東北葵人口結構出問題
咁不如fact find 一下
選區年齡中位數勞動人口勞動人口參與率跨區工作為香港島比率每月主要職業收入中位數
石蔭43.7114565810749%12,250
安蔭46.6791153.485411%12,500
大白田40.81282061.8147912%13,500
石籬北38.31102857.4118011%12,500
石籬南46.6979253.7104011%12,000
青衣南41.21007265.6127313%15,000
長青451006360128313%13,900
長康47.3724556.885512%13,000
盛康48.1782853.696312%13,000
翠怡381112473.3220120%20,000
青衣邨42.3891465.7142916%15,500

雖然東北葵條數冇青衣中南咁好
但相差亦唔係好遠好遠

而特別是如果講勞動人口既

31M/235M長期多客亦證明東北葵並非嚴重老化
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
arfung 發表於 2019-3-22 13:38 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2019-3-22 13:18
新巴司機d速度好兩極. 一係好快一係好慢

不過兜曬成個青衣又唔洗用太多時間. 只係依廿分鐘已經夠青衣站 ...

同意,所以搭乘紀錄分享時註明係新巴車給大家參考。

20分鐘我也認同係重要考慮位。
乘客角度就會諗用20分搭其他交通工具會去到邊個位快幾多,再睇下價錢。
所以我會覺得山上/長宏會吸引,係因為佢地駁車轉地鐵要額外時間和金錢。
翠怡/青怡一半半係因為佢地十多分鐘可以步行到地鐵站,看看想要舒適直接還是時間彈性。
長安一帶就少競爭力,比較係純用來放車;所以948半全日放長安頭站,現在睇都係岩既。

公司角度,人流低無錢賺既方向時段,寧願不提供服務,私牌過海加密對面班次,係可以理解。
不過948服務時段可以再進取多D,例如午後開始回程青衣,過海就去到七點 (做埋IVE/工廠區)

936對大部份都唔夠快,甚至有些位駁車仲平仲快,難搞。
對四小龍相對直接,但回程太貴,去程站位又一般。
TankKingEH9697 發表於 2019-3-22 13:42 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-3-22 09:34
948邊個方向要成粒鐘先過到海?

當然係青衣去到灣仔啦
翠怡上都玩左十個字
坦克王EH 9697
ricky 發表於 2019-3-22 14:31 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-3-22 12:02
681/307 呢啲線,星期六日反向都多客返入去飲茶探老人家架。(閒日就唔駛比啦,條條線都係咁)

當然,走 ...

果邊的人多數在東西九龍、荃灣、葵涌返工,可能街坊都有「自知之明」,去遠少少都係接駁地鐵或者搭長途巴士,唔傾向過海工作。

前荃葵青區居民
leungky0528 發表於 2019-3-22 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-3-22 12:53
936改路又改路,感覺是想舖排加站。
覺得稍後會加停海盈村和光輝圍機會大。
(反正用昌榮路迴旋處果個位點 ...

應該都係
但可能運吉唔想條線年年都改到七彩,攪著自己同班客
所以最快都要下年先知
當然,依家就唔知得罪運吉呢樣野會唔會再增加變數
GY_Tong 發表於 2019-3-22 15:29 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-22 00:08
走線係上葵基本上安蔭打後先有吸引力
但唔好忘記呢條936正午十二點就尾班車過港島,隔離唔到銅鑼灣嘅934都 ...

回程個走線仲要根本係936、935兩溝,見到都唔開胃。
如果我係山上居民,分分鐘保鐵再逼巴士上山仲快過你條左兜右兜嘅936

peterkwan 發表於 2019-3-22 16:03 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-3-22 12:50
以前934和935是以銅鑼灣為終點站,但最後縮短了加968轉乘就算數。
反而336/348改為936/948之後就有得留在 ...

唔知九巴有無同運輸署申請將 934/935 還原返去銅鑼灣,定捆綁埋全日一齊申請。如果單係拉去銅鑼灣(唔全日住),運輸署無好強烈既理由唔批,因爲運輸署批得 930X 全日入銅鑼灣,即係話唔再有當初要 934/935 縮短既理據.如果九巴連申請都無,那就抵佢死喇,唔賴得人。

10897106606 發表於 2019-3-22 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層