hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中區電子道路收費範圍曝光
開啟左側

[報刊新聞] 中區電子道路收費範圍曝光

238X 發表於 2019-3-31 23:03 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-3-31 22:29
趕走私家車,搵食車咪有位囉

知唔知好多繁忙路段既 "無線區" 就係為左鄰近既建築物而設?(例如皇后大道中 ...

或者簡單少少:我唔認為而家車位夠搵食車用。你有數據支持你的看法嗎?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| slsso 發表於 2019-3-31 23:40 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-31 23:03
或者簡單少少:我唔認為而家車位夠搵食車用。你有數據支持你的看法嗎?
...

再簡單少少:趕走佔路私家車,搵食車既空間會多左,你同意嗎?

我一直以黎既觀點都係好簡單:
1. 由於人口密度極高,路面及停車位供不應求係客觀現實
2. 使用路面既優先度應為公共交通 = 商用車 > 私家車
3. 私家車違泊佔路係阻住地球轉,理應嚴厲打擊
4. 電子道路收費都應用相似理念去優先減少私家車數量

有幾難明?

樓主| slsso 發表於 2019-3-31 23:52 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-3-31 23:02
准巨嘅思維等於

願付等同罰款嘅金額

一直都講緊,真正 "有資格" 揸私家車既市民一定會支持電子道路收費同嚴打違泊

因為對佢哋黎講錢唔係問題,"You get what you paid for"。時租? 碎銀姐。可能office 都有固定車位呢~

條路順左,通左,爽左。自然皆大歡喜。

死撐反收費,反嚴打違泊既只係得啲 "無資格" 揸車既 "偽中產"。就係咁簡單。

商用車係經濟活動必需品,同私家車分開處理係完全合理,毋需拉埋黎講

238X 發表於 2019-4-1 00:09 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-3-31 23:40
再簡單少少:趕走佔路私家車,搵食車既空間會多左,你同意嗎?

我而家擔心嘅係「多咗唔代表夠」,到最後都係會有相當數量嘅搵食車受害。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kitarolo 發表於 2019-4-1 00:10 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2019-3-31 23:52
一直都講緊,真正 "有資格" 揸私家車既市民一定會支持電子道路收費同嚴打違泊
因為對佢哋黎講錢唔係問題 ...

出名嚴刑峻法嘅新加坡
擁車證 電子道路收費 並施
繁忙路段違泊扣分制 成效我
就唔太清楚 講返香港 唔知點解
部分傳媒製造「有錢人先入得中區」
嘅論調 定係有啲群體我係忽略咗?
ryandroid 發表於 2019-4-1 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-4-1 00:10
出名嚴刑峻法嘅新加坡
擁車證 電子道路收費 並施
繁忙路段違泊扣分制 成效我

又無話有錢人先入得中區
問題係唔係個個都必要揸私家車入中區
有錢嘅可以照揸入中環
冇錢嘅揸去外圍停車場

入得去中環都要俾貴價商業大廈泊車費
電子道路收費可以係用嚟補貼返公共交通工具
俾唔起錢入中環改外圍政府停車場都慳返少少泊車費

鼓勵使用公共交通工具係大勢所趨
電子道路收費可以補貼興建新鐵路或者巴士車資
進一步擴大公共交通嘅市場佔有率及改善服務
mrm23 發表於 2019-4-1 15:18 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-3-28 17:04
的士和其他按次收費的運輸服務的路面使用效率與私家車沒分別,為什麼要特殊處理? ...

私家車搵唔到位泊車會響附近兜圈,而的士上/落左客就會即走,
呢個已經係最大分別。

而家日日的士番工,條數都重平過養車。
053h4 發表於 2019-4-1 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2019-4-1 15:39 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-3-29 11:18
客貨車5座位﹐仲唔夠用咩。

真係下下要7人私家車?

其實客貨車同私家車最大的分別主要是商用車有十五年大限。同埋唔可以上機場私家車落客區..

至於其他成本問題其實唔係真係太重要。
反而柴油車油錢遠遠平過私家車...

當連 H1 都可以用私家車出牌既時侯,
而 Land Rover 都有一大堆車用商用車出牌的時侯,
就知道呢兩者的分別其實好細..

另,同輩中開始考慮買車O個班,大部份都係因為有小朋友..
(冇小朋友O個班就大多係為左過手癮 / 方便工作..)
巿區私人屋苑計,一般私家車養車成本大約係五千至八千,
正常搭的士都好難搭到呢個數。
俾得起成萬蚊養車呢班人,一個月多幾千洗費係咪可以趕得走?
個人非常保留...

kitarolo 發表於 2019-4-1 16:34 | 顯示全部樓層

搭的士真係幾難貴過養車
除非係smart或者電單車啦
車位假設住村屋已計算在內
工作處一係就車位本身唔洗錢
上面兩項折算現金已經唔便宜

燃料 保險 牌費 維修……
電動車第一筆投資更高,
又要夾得啱有位充電