hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年南區巴士路線計劃新巴4X改動個人意見 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年南區巴士路線計劃新巴4X改動個人意見

miklcct 發表於 2019-3-31 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層

970X上港大都自身難保啦,重拉?!想逼到西隧口20班970都上唔到呀?!
2076 發表於 2019-3-31 19:42 | 顯示全部樓層
其實4X唔上置富,對華富居民會不會較易接受? 同埋會比23快到華富,有助吸客。
4X與23/23M大幅重疊,新昌又有冇反對4X改線計劃? 4X又唔會比23M快到置富,吸客力成疑。
如果一定要入置富,4X在薄扶林道又會不會只停瑪麗及薄扶林村慳時間及提升觀感較好?
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2019-3-31 19:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-3-30 22:13
其實依家大家都比新巴同署方轉移視線

問題核心係4/4X回程拖卡

最直接既方法就係 4/4X 再合併返做一條線,兜入碼頭
去西營盤內街既就香港大學或者瑪麗轉車 ,
71/71/91(94)都可以做到相對密車既駁腳

最差既情況就係用 43M 做返呢批客

其實最好就係開一條類似 30X 既超級特快做返去置富/華富 既客
而家無論搭4/4X 感覺都唔夠快
.
天空之神 發表於 2019-3-31 19:58 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-3-30 19:35
70行香隧,43X行薄扶林,兩者根本毫無關係。

70入華貴其實只係食咗70M,43X係俾43M同埋小巴23 23M 54 54 ...

咁 70 華貴田灣出告士打道當左做 43X 46X 架啦
.
kay 發表於 2019-3-31 20:07 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-3-31 10:37
低b黃既建議,睇完笑下咪算囉.

問題係D議員支持

好似歐立成,(疑似)見有民建聯做醜人,自己去擦主席鞋

但個時42南行飛橋個陣,佢係嗌反對
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2019-3-31 20:13 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-3-31 19:57
最直接既方法就係 4/4X 再合併返做一條線,兜入碼頭
去西營盤內街既就香港大學或者瑪麗轉車 ,
71/71/91 ...

當年西港島線通車前
運吉話4號會跌唔少客,建議取消4號,個時都要搵7號來回入華富補償

6年後一句4號載客率係足夠(實際下繁係不足),叫人去轉車
就話抽走4X,仲低能過當年

不過我又唔知係咪要還野比置富

當年40/40M建議重組
40改單向
40M改返去灣仔北,華富方向唔入中環

個時建議40唔經置富,40M取代
話37A/B以外多條線置富去中環
結果無左件事

不過40/40M呢個方案南區中西區都反對
唔似4X改動因為有人將會係受益者而變做55波
世界很簡單 人類很複雜
Choco 發表於 2019-4-1 00:27 | 顯示全部樓層

而家問題係因為大貪, 一郁就郁咗皇后大道中/皇后大道西 50%班次,
如果只係郁16.6%班次做特快4X,
淨係下繁只抽2班4X試下先又得, e.g. 18:00/19:00兩班,
就唔會咁麻煩。

再唔係,如果有人覺得D特快太疏,
咪再拉1班15分時段中環開嘅嘅71改開71X又好,
或者拉1班政府總部開嘅40M改開40X兜入交易廣場又好,
又或者拉1班置富開嘅37A改開咩X出到去中環兜入交易廣場又好,
停完砵甸乍街之後上橋,
唔駛一郁就全日咁由一條線做晒。

天空之神 發表於 2019-4-1 17:37 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-3-31 20:13
當年西港島線通車前
運吉話4號會跌唔少客,建議取消4號,個時都要搵7號來回入華富補償

其實長遠應該用 40M 入置富,改雙向灣北總站
加 12/12M 轉乘,早繁 40P 加密

取代 40 線,至於中環問題,取消左 23A 之後已經無得返轉頭
.
tridents 發表於 2019-4-1 19:11 | 顯示全部樓層
gavrie01 發表於 2019-3-31 12:05
唔係突然甩到一個鐘,而係一直甩到一個鐘都無改善過
投訴槪用家都轉投其他工具無人去投訢

師兄講得無錯, 要投訴既, 長期投訴都係無用, 唯有用其它方法走.

以前局等 90B 91, 今時今日見巴士唔對路, 就算地鐵收 $8.5 都照搭, 好過等到無名火起, 橫掂巴士公司唔自在乘客感受.

日後改走 4X 上環西營盤返華富叫少一半飛, 就算長期投訴, TD 咪又繼續官方答案話密切監察相關路線服務, 真有用既又唔見 2A 91 服務個個叫好.

最近一單平日日間時段鴨島中途站等 91 去西營盤, 時間表 20 分班, 睇住 ETA 仲有幾分到站就等啦, 到夠鐘又突然改遲 8 分, 前後車隔 28 分, 海怡搭地鐵 28 分已經到左西營盤.
miklcct 發表於 2019-4-1 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層

海怡有地鐵去西營盤咩?
同埋海怡去西營盤正路係搭90B,中山公園落,91要兜利東。