hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家覺得非法下載BT問題或非法下載音樂既問題點睇? ...
開啟左側

大家覺得非法下載BT問題或非法下載音樂既問題點睇?

~AD9[EU9513]~ 發表於 2006-7-1 22:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題

我覺得應該比人咁樣下載囉,
有時要用下載BT睇冇碟出既動畫都好既,
同埋我覺得政府唔應該咁樣去反呢d咁既野囉,
又唔係好大件事呀,
講真,你放得d野上黎就預左比人下載架啦!!
同埋而家出面既野太貴啦,有d下載既野出面冇得賣既,
所以我覺得政府應該比人下載部分既野囉...
唔知大家點睇呢?
3av188 發表於 2006-7-2 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ~AD9[EU9513]~ 於 2006-7-1 22:11 發表
如題

我覺得應該比人咁樣下載囉,
有時要用下載BT睇冇碟出既動畫都好既,
同埋我覺得政府唔應該咁樣去反呢d咁既野囉,
又唔係好大件事呀,
講真,你放得d野上黎就預左比人下載架啦!!
同埋而家出面既野太貴啦,有d下載既野出面冇得賣既,
所以我覺得政府應該比人下載部分既野囉...
唔知大家點睇呢?

唔中Point...

BT侵權物品始終係犯法,係偷竊。
你唔可以話出面買野貴,就去搶。
所以要政府比人下載部分既野係絕對唔可能。

如果你要作文、辯論既,不妨轉移去「私隱權」問題度討論...
去講一件犯法既事係唔係應該犯法,根本等同討論阿媽應唔應該係女人...
3AV188.HD199
fungch 發表於 2006-7-2 04:13 | 顯示全部樓層
M 發表於 2006-7-2 07:22 | 顯示全部樓層

非法下載除了是對知識產權不尊重的表現外,還是打擊香港經濟,
阻止商人合理賺取巨利的行為。所以政府應該要加強打擊。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
ming 發表於 2006-7-2 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 fungch 於 2.7.2006 04:13 發表

點解係偷竊?

我0係舖頭偷野, 我每偷多一樣野, 舖頭越損失慘重,
因為我偷野, 令到舖頭實體上少一樣野賣

但下載呢? 我每下載多一首歌, 是不會影令他賣少一隻CD

我不同意下載一首歌等如偷竊~
偷竊創作權? 我又不是下載歌曲後後向其他人訛稱該歌曲是我唱

小弟嘗試這樣理解
這些藝術上的東西算是一種服務
如果你要看、要聽的話就必先要付出金錢

正如你去一間五星級酒店
你接受了他們的服務而不付費
根本與偷竊無異
cruisesnet 發表於 2006-7-2 11:36 | 顯示全部樓層
其實呢網上下載mp3係某程度上係對明星們有利的

因戚冇download,好多新歌,什至係新人跟本冇辦法紅.

唱片業界只係睇到佢地既唱片銷量不斷地跌(其實都吾關download事,係好既我都會去買隻碟)
佢地冇唸過d明星因為download令到明星既人氣上升,令佢乎既廣告/演唱會午至係電影票房上升.

其實係拉上補下.overall來說其實係有利的
benchan120 發表於 2006-7-3 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2006-7-2 11:36 發表
其實呢網上下載mp3係某程度上係對明星們有利的

因戚冇download,好多新歌,什至係新人跟本冇辦法紅.

唱片業界只係睇到佢地既唱片銷量不斷地跌(其實都吾關download事,係好既我都會去買隻碟)
佢地冇唸過d明星因 ...

咁download 有幫助...大可以使用那些收費下載服務呀.

咁未可以得到double win lor...

總之係..世上係無免費o既午餐ga...
3ASV196 發表於 2006-7-3 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 benchan120 於 2006-7-3 09:50 發表

咁download 有幫助...大可以使用那些收費下載服務呀.

咁未可以得到double win lor...

總之係..世上係無免費o既午餐ga...

其實下載有幫助, 最大程度, 都係因為佢免費jei :p

其實前排都有d新人(我都唔記得邊個), 都好似
有新歌俾人合法免費下載, 我諗將來歌手都係
可以用呢d方法....去宣傳自己....

另外, 我會覺得那些收費下載有時限制太多,
如不能複製次數太多.....咁電腦, mp3, 電話,
都可能要用左係幾個地方, 現在唔夠方便,
相對上, 我cd 轉俾自用, 則是合法亦無限制
次數...其實我覺得大可以放寬一d收費下載
的限制~相差得都唔會多...

我覺得非法下載, 點都係唔o岩 ga la, 但要
各方都得益.....就要想想辦法...

3ASV196.KE7270
M 發表於 2006-7-3 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-7-3 11:46 發表

其實下載有幫助, 最大程度, 都係因為佢免費jei :p

其實前排都有d新人(我都唔記得邊個), 都好似
有新歌俾人合法免費下載, 我諗將來歌手都係
可以用呢d方法....去宣傳自己....

另外, 我會覺得那些收費下 ...

其實唱片商好慘架,佢地為左吸引人地買正版,不惜大花工大,
禮品價值仲要比唱片本身貴。

為左保護本地創意工業,我求大家唔好非法不載,支持正版,支持
唱片商,支持本地創意工業吧。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
DW8306 發表於 2006-7-3 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-7-3 11:59 發表

其實唱片商好慘架,佢地為左吸引人地買正版,不惜大花工大,
禮品價值仲要比唱片本身貴。

為左保護本地創意工業,我求大家唔好非法不載,支持正版,支持
唱片商,支持本地創意工業吧。

原本一隻碟既禮品價值先係selling point,呢隻碟質素好極有限

M生,你d文只值0分.北大人叫你重作喎