hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家覺得非法下載BT問題或非法下載音樂既問題點睇? ...
開啟左側

大家覺得非法下載BT問題或非法下載音樂既問題點睇?

kokchun 發表於 2006-7-3 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-7-3 11:59 發表

其實唱片商好慘架,佢地為左吸引人地買正版,不惜大花工大,
禮品價值仲要比唱片本身貴。

為左保護本地創意工業,我求大家唔好非法不載,支持正版,支持
唱片商,支持本地創意工業吧。

你比錢我地買牒呀 ?

雖然非法下載唔岩 , 但唔一定錯晒
Timothy 2B
500 發表於 2006-7-3 14:47 | 顯示全部樓層
歌手本身係貪婪的唱片業的被害者。點解?問問佢地係中間食o左幾多價……

如果我要music的話,唔該俾個理由我知,點解唱片業可以收錢……
我要music大可以將就直接俾singer而唔係agent們,that's all。

3ASV196 發表於 2006-7-3 14:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2006-7-3 13:32 發表

你比錢我地買牒呀 ?

雖然非法下載唔岩 , 但唔一定錯晒

不過你咁講都幾無道理...依家非法下載一定係
犯法ga la, 人地叫唔好, 你就問人係唔係人地
俾錢你買ar...你唔想俾錢咪唔好聽

即好似你上巴士唔俾錢, 有乘客出聲, 之後就話人,
"架巴士係唔係都開車ga la, 我唔一定錯晒, 你俾
$$$ 我坐ar?" 一樣...

3ASV196.KE7270
Bristoll5g 發表於 2006-7-3 15:07 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-7-3 11:59 發表

其實唱片商好慘架,佢地為左吸引人地買正版,不惜大花工大,
禮品價值仲要比唱片本身貴

為左保護本地創意工業,我求大家唔好非法不載,支持正版,支持
唱片商
,支持本地創意工業吧。

原帖由 M 於 2006-7-2 07:22 發表
非法下載除了是對知識產權不尊重的表現外,還是打擊香港經濟,
阻止商人合理賺取巨利的行為。所以政府應該要加強打擊。

好慘?  你又知既? 係因為的巨利縮左水? 不過, 蝕本生意會有人做嗎?
支持唱片商? 買包裝定係買唱片?

國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
FBI2 發表於 2006-7-3 15:43 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-7-2 07:22 發表
非法下載除了是對知識產權不尊重的表現外,還是打擊香港經濟,
阻止商人合理賺取巨利的行為。所以政府應該要加強打擊。

但現時香港有好多商人都唔係用合理方式賺取巨利.
現時市民非法download野只係'佢做初一,我做十五'.
我又唔見外國禁winmx, bt...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HM2767 發表於 2006-7-3 21:25 | 顯示全部樓層
如果隻碟唔好聽, 翻版都唔值得買.

而家用藝人o黎宣傳mp3, ipod, 又叫人支持正版, 根本就一o的說服力都冇.
Aren't you glad?
DIH 發表於 2006-7-3 22:07 | 顯示全部樓層

我在大陸的沃爾瑪買「大陸正版」的陶吉吉,每隻只係RMB20+/-2(一隻18一隻22),
咁大間集團應該一定係正版啦,但香港,同一隻碟要賣幾多錢?
可能係$60,甚至$80,新出時可能更高.就當$60吧,當中有多少真正落到作詞、作曲、監製的手上?

就像早前同一位朋友行女人街,有個檔主見我地懵下懵下咁,
一塊小小的玉佩要$120,後來見我地一路唔出聲冇表示,開始減價,減下減下減到$10!
最後當然都係冇買啦。

一件明明只值$20甚至更少的貨品,明明質素一樣,明明內容一樣,為什麼要收我三四倍的價錢?
如果全港所有唱片售價$20或以下,我諗我會考慮買下碟。我現在是既不下載也不買碟。

連台灣人都覺得香港的唱片貴,我曾經在台灣的論壇看過「香港一張專輯賣$110叫做大減價」的言論,
香港的確係消費貴,但唱片不是香港本土製品,唱片依靠的是科技而不是人手,
所以唱片在哪裡印都可以,我相信唱片公司一定會搵便宜的廠印,但又在香港賣高價,牟取暴利。
(個人估計)
fungch 發表於 2006-7-3 22:17 | 顯示全部樓層
HM2767 發表於 2006-7-3 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 fungch 於 2006-7-3 22:17 發表
如果無mp3免費下載, 新歌不會有人試唱..
卡拉OK不會以高價購買新歌試唱權,
吃虧也會是唱片公司

對, o下o下叫人支持正版, 真正蝕到一仆一碌o既只會係唱片公司自己.
Aren't you glad?
ericso 發表於 2006-7-3 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 HM2767 於 2006-7-3 21:25 發表
如果隻碟唔好聽, 翻版都唔值得買.

而家用藝人o黎宣傳mp3, ipod, 又叫人支持正版, 根本就一o的說服力都冇.

MP3可以是用正版碟轉,不一定是非法下載吧