hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 俾紅小搵咗笨
開啟左側

[其他] 俾紅小搵咗笨

JCTK 發表於 2019-4-14 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-4-13 23:09
宜家紅色小巴真係寧願摺曬好過因爲都無可能翻身,連轉就綠van都救唔返

絶大部份東九紅小依然好好客.

相中依條單向紅小過海線可以平均5分鐘一班再因應交通情況行邊條隧道. 依d轉咗綠小係做唔到既
吳宗錡 發表於 2019-4-14 23:24 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-4-14 15:03

相中依條單向紅小過海線可以平均5分鐘一班再因應交通情況行邊條隧道. 依d ...

所以廢除紅色小巴禁區就係最好嘅解決方法(我甚至FF過畀「合約式出租服務(A08)」收車費)

同時可以迫使九巴同進智改善服務

當然你話轉綠van做唔到揀行邊條隧道,又唔係嘅
可以喺服務詳情表上寫明師傅可以揀行邊條隧道嘅
話時話,呢條係咩線?
JCTK 發表於 2019-4-15 00:19 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-4-14 23:24
所以廢除紅色小巴禁區就係最好嘅解決方法(我甚至FF過畀「合約式出租服務(A08)」收車費)

同時可以迫 ...

銅鑼灣糖街>美孚/荃灣麗城
基本上一車客差唔多$400, 一晚如果做5單已經有接近$2000. 紅小未死得架, 有d線越做越大.
acc1368 發表於 2019-4-15 03:10 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-4-9 20:42
紅小就係咁嫁啦,淨係等客呢個point已經拜拜。
我寧願o係巴士站等15分鐘有車,都好過上左車行左一段路被逼 ...

唔好老定
係鄉村地方寧願上紅綠頂先好過等巴士

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
acc1368 發表於 2019-4-15 03:14 | 顯示全部樓層
busfunfun 發表於 2019-4-13 23:00
隧道費其實好貴  紅van都已經算係夕陽行業
西隧75蚊位  收你廿蚊都4個客先回到  未計油費人工車租
人地冇寫 ...

係80蚊
西隧無綠頂得紅頂行,部部收80蚊路費
香港仔旺角$16 頭五個白做俾西隧

銅鑼灣
acc1368 發表於 2019-4-15 03:21 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-4-14 15:03

相中依條單向紅小過海線可以平均5分鐘一班再因應交通情況行邊條隧道. 依d ...

麗城紅頂做得住
一來一程過(唔好答我934 934唔係老銅開車既)
(亦唔好答我灣荃/930X 要轉車既)
二來轉車車錢都唔會平得幾多
(灣荃同93_系列都係17-18蚊 駁入去又幾蚊)
三來快
(利申:無坐過,糖街返麗城 應該半粒鐘夠哂啦? 灣->荃先半粒鐘)

銅鑼灣
053h4 發表於 2019-4-15 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| miklcct 發表於 2019-4-15 11:52 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2019-4-15 03:10
唔好老定
係鄉村地方寧願上紅綠頂先好過等巴士

鄉村地方得唯一一條路出入嘅,司機無可能搵到笨嗰啲咪上囉(例如石澳)
進智公交
JCTK 發表於 2019-4-15 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-4-15 11:44
但係,一晚真係做到5單?

服務時間3:30pm至1am, 一單先半粒鐘私返出黎加排隊一轉非常保守估計粒半鐘, 5單有幾難.
JCTK 發表於 2019-4-15 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

acc1368 發表於 2019-4-15 03:21
麗城紅頂做得住
一來一程過(唔好答我934 934唔係老銅開車既)
(亦唔好答我灣荃/930X 要轉車既)

半粒鐘一定得啦, 行紅隧去美孚先四個字.
就算234X總站出美孚都只係三個字, 紅小美孚後直插麗城兩個字點都到啦.