hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署指示九巴改善不時脫班的情況
開啟左側

[其他] 運輸署指示九巴改善不時脫班的情況

GA6072 發表於 2019-4-14 23:42 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2019-4-14 15:11
脫班只係資源不均啫,

咪以為以下 ETA 車大炮,係上秀真係 3 拖 98A 返坑口,不過 3 班車客量加埋,只需用 ...

日日見到一抽抽吉車98A係度阻塞交通 真係火都黎

跟本98A就係浪費大量資源餵班白粉客
S3bl430 發表於 2019-4-14 23:47 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-4-14 23:28
W1線摺咗算吧啦!
至於51號線,開放荃錦公路畀紅色小巴行可唔可行?
另外,新巴城巴同嶼巴車長都大幅加薪 ...

有一次郊野公園站等51落山(30分鐘時段),有架非法村巴兜客,開價15元,
你可以想像依個係市場覺得上落大帽山既市場價
相對黎講, 51相對黎講真係窮人恩物, 堅平

另外,每次截的士上大帽山(閘口)時(不下十次),
的士司機都好有怨言,說接了我的單又危險又蝕氣錢,更多的士司機選擇拒載,有一次更被中途趕落車,
可想而知,大帽山一d都唔好做

九巴唔係想做51,係無人會接手依條路線
(除非瘋狂加價,但到時可能會趕走班客落川龍搭車)

====================
至於大幅加薪,到最後都會在票價反映出來,
羊毛出自羊身上
錯字連篇
MCMoore 發表於 2019-4-15 00:10 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-4-14 23:47
有一次郊野公園站等51落山(30分鐘時段),有架非法村巴兜客,開價15元,
你可以想像依個係市場覺得上落大帽山 ...

其實講真51應該收返假日價
吳宗錡 發表於 2019-4-15 00:40 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-4-14 23:47
你可以想像依個係市場覺得上落大帽山 ...

所以更加應該加密班次
S3BL343@66 發表於 2019-4-15 00:54 | 顯示全部樓層
W1線摺咗算吧啦!

其實你明唔明咩叫塘水滾塘魚?依家係成個運輸業都唔夠人。
今日九巴都加埋,咪又係輪到其他公司唔夠人
根本今時今日就要大力整頓公共交通網絡,善用人力資源

短期
1. 重整低使用率巴士路線 (包括膠鐵三寶,934,936)
2. 路線重組 (特別紅隧線,減少路線重疊,調整冗長路線;B系應以最近的鐵路站/市中心為總站)
3. 制定更多公共交通工具優先政策,提升營運效率(如設立巴士專線,甚至巴士專路)
4. 站位重整

長期
1. 重整市區總站位置,提升營運效率 (唔好再將D巴士總站放係遠離主要客源,仲要經塞車熱點既地方,例如旺角彌敦道應設大型總站供新界線用;灣仔軒尼詩道應設總站取代灣仔北)
2. 重新檢視非專營巴士及小巴的角色
- 應重新引入只於繁忙時間服務的長途村巴,好好善用資源及舒緩巴士壓力。同時無須高載客率巴士服務人口密度低的地區。
- 容許各小巴PSL之間互相調車,善用資源
- 容許小巴營辦商可視乎路線客量,引入大型低地台巴士行走(如44系,37M,九龍屋邨紅VAN),巴士公司不用再營運效率低既H線
- 部份客量偏低的高尚住宅區村巴理應合併,甚至取消
- 收回現有紅綠VAN及村巴路線,重新整合,甚至改為外判方式營運
3. 限制私家車流量
4. 的士應加位至最高6人
5. 設立跨交通工具轉乘優惠,推動大規模重組(由政府資助或其他方法)

053h4 發表於 2019-4-15 03:16 來自手機 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2019-4-15 05:14 | 顯示全部樓層

W1線摺咗算吧啦!

俾你開放荃錦都無用啦
元屯門朗-旺角佐敦道系列堆車唔會咁玩
出九龍既 有$8-10屯門客/$16-18青山公路客執
返新界既有幾多會係坐到元朗?
俾你坐到屯門一腳踢你去第二部車入元朗
然後攪牌做旺角佐敦道/「朗豪坊直通」/「佐敦道直通」係家常便飯
(差在會唔會熄燈「玩私家跑道」偷雞吉車上屯門公路衝出旺朗豪坊角排黃/藍牌
*黃色元屯門朗牌/藍色元屯門朗站,兩個站頭嚟)
佢會唔會咁樣行荃錦??
元朗-上村紅頂唔會手痕拉出荃灣
大埔-荃灣紅頂唔會復活 俾73X做死
(就算復活都唔會咁樣行啦
林村白牛石出到荃灣都係不停上落,點做?)

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
S3bl430 發表於 2019-4-15 07:12 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-4-15 00:10
其實講真51應該收返假日價

想幫51減蝕,最直接的是相關部門在荃錦公路近郊野公園站整一個掉頭位,
方便星期六/日整短途班次疏導需求,同時減少巴士公司浪費燃油/時間
反正大部份51客源是荃灣<>大帽山,無謂成日吉車落上村再半車上返大帽山
錯字連篇
kitarolo 發表於 2019-4-15 07:31 | 顯示全部樓層

加車長薪酬最終
還是由乘客付鈔
而且我認為有少數例子
係可以乘客主導,開一個
比較高(甚至高過收費表)
嘅票價,誘使巴士公司開有
潛力嘅線,達到雙贏。

加薪酬有另一個唔明顯
嘅反效果就係影響申請
資助房屋,最後又係其他
可現金出糧嘅工種著數咗。

另外一個例子: 大廈
保安員工資高過電梯
維修學徒,雖然後者可以
話有晉升空間,但還是要
歷數年低薪,而且建造業
濫用學徒制都可以借鏡。

學新鐵路或強行
重組路線以騰出車長,
有樣嘢叫此消彼長,僱主
會透過自然流失(退休/辭職)
減人數編制,世界上好少僱主
會請「足夠」嘅「前線」員工

51問題唔再另開文講
有意見指割讓九巴條B1
出嚟,係唔係綑綁埋蝕錢線?
個勢就擺明運吉驚九巴唔玩
多過九巴怕運吉,唔係規模夠
大嘅邊個願幫其他公司做培訓?

51喺最高點整個
新嘅掉頭位需時,會唔會
准入觀景台(英雄亭)並剷走
一段雙白線、只限專利巴士
掉頭可最快實施?
poondriver 發表於 2019-4-15 09:04 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2019-4-14 23:33
影埋將隧條長龍先作啦

佢點夠膽影 一陣比人知日日由隧道口塞到落泳池咪慘

佢又唔上橋影落去條新清比大家睇 因為過左支燈就冇得塞冇得作故仔