hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [城隧網絡重組] 43P, 47A, 82C, 269D, 272A 服務重組 (# ...
開啟左側

[城隧網絡重組] 43P, 47A, 82C, 269D, 272A 服務重組 (#19 最新改動)

GU9338 發表於 2019-4-13 11:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現實中如此捆綁多條路線建議實現機會比較低 ,
不過呢度係 F1 版就當然可以諗大啲 , 歡迎各位盡情俾意見

建議內容:
1. 40X 往葵涌邨方向 , 於源禾路增設 $8.1 分段 , 補償 48X 移離源禾路 (本改動已撤回,見 #19)

2. 43P 提升至全日服務但大幅更改服務範圍 , 並重新命名為 45X (白石角 - 石籬邨) 循環線

大致走線為:
白石角 - 科學園 - 大學站 - 源禾路 (不經沙市) - 城隧 - 梨木樹 --> 石籬 --> 安蔭 --> 石蔭 --> 梨木樹 再返回原線

全程收費 $9.1
大學站來往科學園 (雙向分段) $4.3
源禾路往石籬 $8.1 (本分段已撤回,見 #19)
城隧往石籬 $0
屏麗徑往科學園 $9.1
城隧往科學園 $1
源禾路往科學園 $6.4

用車 7 部 (當中 43X 減去 4 部車 , 同時 43X 加密下繁往荃灣班次) ;
繁忙時間班次 10-15 分 (參照 43P) , 非繁忙時間班次 15-20 分

3. 47A 路線停辦,由 47X 及 48X 取代 , 用車 -4 , 其中 3 部調往 45X  (最新改動見 #19)

4. 48X 總站由禾輋遷往水泉澳,沙田段走線依照原 47A , 用車 +2 (本改動已撤回,見 #19)

5. 269D 總站由瀝源遷往禾輋 ,  補償 48X 移離源禾路 (最新改動見 #19)

6. 272A 路線停辦,由 45X 雙向分段取代 , 用車 -2

7. 82C 將盡快提供回程服務補償 43P 不再設有科學園 --> 第一城直達服務

===
建議好處
1. 提供白石角 - 城隧全日轉乘網絡,配合白石角人口及通勤增長
2. 提供東北葵 - 城隧全日轉乘網絡,同時避免與小巴 403 系過份重疊
3. 節省資源 (總用車數 -1)

建議壞處
1. 源禾路失去極度頻密及便宜的 48X , 所以由 40X 45X 269D 聯合重組減低影響 (個人承認於現實中應該會遇上非常大阻力)
2. 以班次極度頻密的 48X 服務水泉澳,或有資源未能善用
請用文明來說服我。
ate214 發表於 2019-4-13 11:49 | 顯示全部樓層
[ 本帖最後由 ate214 於 2019-4-13 12:28 編輯 ]\n\n要源禾路回程硬食$9.10同無直車出荃灣大窩口就知無可能過到

40X一直有聲音要求唔經源禾路,走去加分段盞之後頭大
條269D除左補返城隧免費轉乘回程根本無用
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-13 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2019-4-13 11:49
[ 本帖最後由 ate214 於 2019-4-13 12:28 編輯 ]\n\n要源禾路回程硬食$9.10同無直車出荃灣大窩口就知無可能 ...

269D 沙田方向一向係唔使俾錢
Snoopy@FB8617 發表於 2019-4-13 14:16 | 顯示全部樓層

就咁睇落個重組有兩大大問題

1.而家令40X釘死要行源禾路
唔合馬鞍山心意

2.禾輋入面冇左平車之餘
源禾路又冇左荃灣車
點計當區都冇可能支持重組
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-13 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-4-13 14:16
就咁睇落個重組有兩大大問題

1.而家令40X釘死要行源禾路

其實你提出兩個問題根源都係 48X

本身係唔想郁對源禾路平靚正嘅 48X
但水泉澳個死位無咗 47A 我試過郁 47X 49X 走線都係唔掂 (唔同源禾路打後仲有想像空間,例如火炭或者今次 45X)
所以最後先要抬 48X 過去然後夾手夾腳搵 40X 45X 269D 補數,起碼班次密度相比 48X 唔會太差

當然沙田方向得返 269D $0 單飛都係問題,
我會傾向連 45X 都唔收錢安撫返源禾路
Snoopy@FB8617 發表於 2019-4-13 17:01 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-4-13 15:03
其實你提出兩個問題根源都係 48X

本身係唔想郁對源禾路平靚正嘅 48X

如果係咁既我覺得無必要放晒成條48X上山我同意水泉澳應該出荃灣車多過葵涌車不過其實都可以透過拆線處理
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kitarolo 發表於 2019-4-13 17:27 | 顯示全部樓層

43P係唔係足以升格做全日?
北葵很可能只做到循環線,但
去到大圍已經好盡,行源禾路
無助穩定行車時間。

73X部份班次入白石角
已經雙輸,因為大埔更得
一條城隧線,我自己就傾向
入白石角班次,要城隧<>眾安街
補償用多嘅時間(如274X/74X)

如果九巴想收高價
大可以汀角路+白石角
做繁時,分分鐘$14.8都得
我自己係想白石角/火炭做
一條全新路線,唔考慮有無新
資源都難有「合理」走線。

淨係將48X伸延到火炭
兼要唔加價已經好困難
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-13 19:38 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-4-13 17:01
如果係咁既我覺得無必要放晒成條48X上山我同意水泉澳應該出荃灣車多過葵涌車不過其實都可以透過拆線處理 ...

我反而對拆線有保留 ,48X 班次已經唔係穩定 , 再拆變咗 8X/19 咁俾人鬧就無謂

或者成條 48X 原封不動都得嘅 , 變 269D 上水泉澳加回水轉乘一樣做到個效果
但水泉澳會唔會肯由 47A 變 269D 又係一個問號 , 同埋就算肯早繁都要直車去葵涌 , 變相根本無慳到車
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-13 19:45 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-4-13 17:27
43P係唔係足以升格做全日?
北葵很可能只做到循環線,但
去到大圍已經好盡,行源禾路

其實 43P 全日點都唔會直出
非繁淨係科學園 + 大學站我唔睇好有足夠客量
咁為咗要補 48X 位 + 源禾路又無直車去科學園 , 45X 咁行就一舉兩得

北葵嘅大循環如果淨去大圍 , 一來又要郁 46X , 二來又要同 403 對打 , 咁行仲多麻煩
倒不如一條 45X 做晒幾個獨市位好過
請用文明來說服我。
kmb71k 發表於 2019-4-13 21:45 | 顯示全部樓層

簡單複雜化
直接拉48X去白石角咪得囉
再將47A改總站專注做上葵涌一帶
搞掂收工
以上回應,是否可行?是否合適?