hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 近期城巴608的客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 近期城巴608的客量

KE7066 發表於 2019-4-16 15:36 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-4-13 21:34
噉606/606A/606X又有無影響?

606A 應該有,最初 608 開線果時 606A 八點幾有三十幾人臨華街落而 608 得十幾個
依家兩者客量幾乎對調咗
cky 發表於 2019-4-17 01:50 來自手機 | 顯示全部樓層
今日趁放假首次搭 608
1810左右新威園上車,大約上了 20 人
民新街同健康邨上了十多人
電照街又上了 20 人
差唔多全滿過海
然後麗晶同德朗最多人落,期間都有少量 4.8 客
不過差唔多 1900 先到翔龍灣,感覺較慢
搭 106 都只係慢少少
估計去到盛德街應該仲慢過 116
可能非繁時間會好啲
但如果諗住搶 106 或 116 客
單靠平 6 毫子未必夠吸引
 樓主| ricky 發表於 2019-4-17 10:36 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2019-4-17 01:50

608在返放工時間坐滿唔出奇,如果繁時都吉車就死得,但608衰在沿途燈位多,拉長行車時間。

前荃葵青區居民
XA2Plus 發表於 2019-4-17 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

全滿嘅意思係坐滿定企滿人先?

另外
以我所知反方向差唔多時間開緊出嚟嘅班次係企人過海嘅,有個別班次喺出現頂閘嘅現象
而上午繁忙時間港島入九龍嘅方向加咗班之後,個企人嘅狀況係冇改善過,甚至感覺上比個幾月前再多咗
avianwind 發表於 2019-4-17 11:57 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-4-13 22:03
最大影響係去港島東往返九龍灣,但我夜晚的十點時間,606都收咗車,而我搭果班車在九龍灣都有兩、三個人落車(咁夜仲要返工?),之後在麗晶、啟業同德朗就最多人落車。

以我過往記憶
至少有兩間茶記+1架"餐車" 可以開通宵
你話工廠區有無人返夜呢

ricky 發表於 2019-4-16 11:21
搞302回程好過。

繁成
不過回程可以行紅隧+啟隧
下繁用621(興發街出)或641(菲林明道出)走線,車程上都唔多可靠

樓主| ricky 發表於 2019-4-17 15:12 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2019-4-17 11:57
以我過往記憶
至少有兩間茶記+1架"餐車" 可以開通宵
你話工廠區有無人返夜呢

302開線接近30年,一至五的客量又唔錯,無理由到而家仲係得單向,應該試開一至兩班回程。
前荃葵青區居民
horivhyc 發表於 2019-4-18 00:20 來自手機 | 顯示全部樓層

雖則話啟德未發展完善,但擁有咁既客量其實都有需要增加15分鐘既時間段
(例如去程0700-0800,1720-1820
回程0740-0810,1800-1830)
cky 發表於 2019-4-18 00:40 來自手機 | 顯示全部樓層
XA2Plus 發表於 2019-4-17 11:38
全滿嘅意思係坐滿定企滿人先?

另外

我坐上層,冇留意下面係咪企人
但樓上就差唔多坐滿
吳宗錡 發表於 2019-4-18 01:01 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2019-4-16 15:36
606A 應該有,最初 608 開線果時 606A 八點幾有三十幾人臨華街落而 608 得十幾個
依家兩者客量幾乎對調咗 ...

噉606同608重唔分家?606靜係做觀塘道,
608做九龍灣同啓德,吞并埋606X
JZ3968 發表於 2019-4-18 23:05 | 顯示全部樓層

我想知點解城巴ETA平日早上預D行車時間會咁樂觀,
例如下圖係剛剛星期一cap出黎, 08:08時, 未開出班車應該係盛德街開08:15分,
佢預到達麗晶8座只需7分鐘, 但08:16再睇, 呢班車個ETA已經延後了5分鐘,
點解開車1分鐘後, 個ETA就同原定相差咁多?