hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 建制派地區組織不滿黃大仙區RPP完全與當區無關 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 建制派地區組織不滿黃大仙區RPP完全與當區無關

樓主| ricky 發表於 2019-4-16 10:06 | 顯示全部樓層

hihiman 發表於 2019-4-16 09:36
$7.2 落鑽鐵, 做唔做?將D 人帶上大隧做BBI, 又唔得?
到時沙中線一通車, 個功能就轉做慈雲山大隧MOS
...

其實有得諗,可以博慈雲山搭286M俾全費短途去鑽石山站駁地鐵。
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2019-4-16 10:36 | 顯示全部樓層
$7.2 落鑽鐵, 做唔做?將D 人帶上大隧做BBI, 又唔得?
...

依家慈雲山有兩條小巴線落地鐵站: 19M, 37M(本身2F, 3C都做緊類似功能)
你估有幾多人坐新286M去鑽石山?

同埋, 未開205M都仲可以借286M做地鐵接駁
依家有205M, 你估區議員會揀邊條?

一係咁, 將272S拉上去變全日(朝早開幾班鑽石山特車)
咁樣可以將大學站同科學園加入去大隧轉乘裡面
但係前提係九巴肯放棄74D呢條屎忽數
 樓主| ricky 發表於 2019-4-16 11:16 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-4-16 10:36
依家慈雲山有兩條小巴線落地鐵站: 19M, 37M(本身2F, 3C都做緊類似功能)

慈雲山駁鐵的小巴成日都大排長龍,唔知啲慣性只等小巴,定係巴士更加唔可靠。

前荃葵青區居民
hihiman 發表於 2019-4-16 12:01 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-16 11:16
慈雲山駁鐵的小巴成日都大排長龍,唔知啲慣性只等小巴,定係巴士更加唔可靠。

...

好明顯佢係地圖派/ 本身自己住地鐵站附近的小寶寶啦

Snoopy@FB8617 發表於 2019-4-16 12:46 | 顯示全部樓層
...

你收$7.2落鑽石山都乘客要肯受先得
要帶慈雲山客上老隧係好
但點解要用一條好大機會收檔既286M呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
andy1010 發表於 2019-4-16 12:53 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-4-14 21:53
好多區都有, 東區都炳咗運輸署成個鐘, 鬧份野無柴小同寶馬山份, 份野除左 682A 之外完全唔關東區事, 最後 ...

682A關東區咩事, 咪又係比馬鞍山人返放工
黃大仙算好, 提埋有咩建議
東區有比過D咩提議人
andy1010 發表於 2019-4-16 12:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-4-16 10:36

74D係74X車黎, 你要黎填272S? 大埔去科學園同觀塘去大埔逃生門, 再加埋白石角一堆新盤點搞?
272S淨係鑽石山上繁自己都唔夠載, 慈雲山又有幾多客係入面
JX9097 發表於 2019-4-16 13:02 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-4-16 11:16

...

巴士唔可靠就一定但係睇目的地都可以知道原因

黃大仙
37M以前收費比巴士平一截
而且車駁車, 而且站位密
基本上不作他選

鑽石山
基本上只有19M可以選擇
(3B唔可以稱得上接駁地鐵)
依家叫做有一班205M可以揀
但只限慈中一帶

彩虹
3M班次疏, 基本上慈雲山人唔會視為接駁線
3D站位距離彩虹站遠(落山方向), 亦甚少人轉駁地鐵

雖然依家205M收費比小巴相差無幾
但居民一早已經習慣用小巴出入
而相比站位就腳程度而言, 小巴亦略勝一籌
所以基本上巴士冇得打(尤其是落山方向)

上山就因為小巴斷纜
而且繁時需求太大
再加上2F/ 3C有分段而執到唔少雞

JX9097 發表於 2019-4-16 13:08 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2019-4-16 12:01
好明顯佢係地圖派/ 本身自己住地鐵站附近的小寶寶啦

我唔敢自己完全了解慈雲山
但係我喺黃大仙生活咗廿年,而中學七年都係慈雲山讀書
身邊都有唔少人住慈雲山, 鳳德/ 鳳凰新村, 黃大仙
若果咁都算係地圖派, 我認

JX9097 發表於 2019-4-16 13:10 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2019-4-16 12:57
74D係74X車黎, 你要黎填272S? 大埔去科學園同觀塘去大埔逃生門, 再加埋白石角一堆新盤點搞?
272S淨係鑽石 ...

唔係話取消74D
而係九巴肯唔肯加條平線畀科學園咁解啫

而且272S現時只係繁時限定
若果拉上慈雲山, 可以做到全日服務又何嘗不可?
(鑽石山keep住繁時特班)