hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 270B app1933 宣傳
開啟左側

[路線計劃/RPP] 270B app1933 宣傳

C.K.F. 發表於 2019-4-15 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層

以我觀察, 係入夜後上水出奧運無乜人搭外, 其餘時段客量係o.k.至理想, 繁忙時間入上水方向有時甚至打爆, 到長荔街時已爆到上不到車。
99MAN 發表於 2019-4-15 19:14 | 顯示全部樓層
琴日坐過兩轉,約2:40北河街上車去上水,過半數人粉嶺南落車,上層七成滿,去到上水剩低約20-30人。回程4:00就比較少客,上水上咗20幾人,打後路段加埋有10幾個上。
C.K.F. 發表於 2019-4-15 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
我依家坐緊班VP7326返上水, 部車去到黃竹街時上層已坐滿一半, 想搵個窗口位坐都無。
tmfc 發表於 2019-4-15 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層

其實會唔會朝早270D加班兼延長去旺角
tmfc 發表於 2019-4-15 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
tmfc 發表於 2019-4-15 19:42
其實會唔會朝早270D加班兼延長去旺角

換270B早繁飛走清河
同埋6:30-7am 應該稍稍加密至15mins 見6:30am上水開嗰班都好多人

OT一問:聯和墟開嘅270C 270D係咪仲係唔多人搭?
tmfc 發表於 2019-4-15 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2019-4-15 18:01
早繁嘅270A見到就驚,坐到瀨尿都落唔到車,除非去窩打老道,唔係早繁打死都唔坐,所以都好少人坐。
反而9 ...

270A應該係非繁時北區出九龍嘅巴士算係比較多人搭嘅線
不過真係有啲疏 同埋成日脫班 尤其270B全日咗之後 情況仲嚴重
周不時見要30mins先一班
反而下繁至夜晚嗰段時間 270A返上水真係多人搭 尤其星期五六同紅日 試過尾班270A要頂閘返上水
話說聽聞270S客量都唔錯
C.K.F. 發表於 2019-4-15 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得呢條線應該在部份時段(非全日)加班, 由原來30分鐘加至20分鐘一班, 另外下繁時要加多兩班特別車由北河街開往上水, 疏導荔枝角下班乘客。
0q9w8e 發表於 2019-4-15 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層
tmfc 發表於 2019-4-15 19:46
換270B早繁飛走清河
同埋6:30-7am 應該稍稍加密至15mins 見6:30am上水開嗰班都好多人

270D先要飛清河
270B改太平/清河開
0q9w8e 發表於 2019-4-15 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
tmfc 發表於 2019-4-15 19:51
不過真係有啲疏 同埋成日脫班 尤其270B全日咗之後 ...

277X/E應該多過佢…
GM 發表於 2019-4-15 21:54 | 顯示全部樓層

tmfc 發表於 2019-4-15 19:51
不過真係有啲疏 同埋成日脫班 尤其270B全日咗之後 ...

4月1日(星期一)下午1點左右 在牽晴間見270A出九龍留後幾個客
ETA見開緊30分鐘
心諗依個時間搭港鐵都有位坐

強烈要求收回沙田廠及其分廠 部分路線專營權
根本巴士業界之恥

常備TCU 出行唔洗怕