hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 18系/720系/722發展方向
開啟左側

[問題] 18系/720系/722發展方向

樓主| castanopsis 發表於 2019-4-28 12:17 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2019-4-27 17:42
演藝個站正正係補金星位
當然如果有車停演藝就可以飛金星
但問題係咁就令中環車(720)行唔到繞道
同時間金鐘灣仔車(720A)得返金鐘呢個獨市位; J! E4 ]( \$ X' ^+ M) w
分流效果會顯著削弱! g0 a6 Y( Z6 g* C$ v
就好似以前720A一拖住720就無人上
7 |1 X" L! X! S
如果一架車飛繞道,另一架入金鐘之後飛入境處! N( A! p. s9 r* V: O# U8 d
演藝金星果個位就會完全真空

望返big picture
720/A中環灣仔全日分家,東區就唔會夠客拆線
結果耀東繼續硬食722;筲箕灣/愛秩序灣客,繼續兜到2046都未返到屋企
咁真係理想?會唔會全日拆東區段,塞車時段再拆中環特快,更加切合乘客需要?

而我會質疑
720直行政總/演藝/入境處,飛走灣碼,係唔係真係慢過龍和道入繞道
若果只係快得一兩分鐘甚至無快過,根本就唔值得重新拆720A出來載空氣

你話拉直720會搞到金鐘站/金星真空
記住,我個plan本身仲有條23X
真係要補既,23X停埋金鐘站/金星
已經做得返金鐘站/金星>鰂魚涌/太古城/西灣河/筲箕灣客
只要條線23X唔停灣碼,金鐘金星返太古城,基本上唔會慢過720
金星返西灣河筲箕灣,甚至好大機會快過宜家條720

roquelcm 發表於 2019-4-28 13:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-4-28 11:51
兩個問題
所謂720全日怡和大會堂,意思係行繞道定舊路?
2P港島東點行?

我指720全日跟788行,金星交俾720A。。

2P 耀東>太古城>東廊>天后>銅>灣仔
回程:灣仔道>東廊>太古城>聖十字徑(不經西灣河)>耀東
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
koneotis 發表於 2019-4-28 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-4-28 12:17
望返big picture
720/A中環灣仔全日分家,東區就唔會夠客拆線
結果耀東繼續硬食722;筲箕灣/愛秩序灣客 ...

我另一個問題係
東區人係咪真係想拆線?

720東區孭住一大堆流水客
班次甚至比82或者2穩定
要拆東區未必咁易過到關
再加上23X半山中段客量太成疑
基本上剩係得學校時段會比較穩定
而家722班次都已經有d疏
720又最多只能cut走一架
722改特快比盡cut 2架
遠遠唔夠玩23X

拆線繁忙時間係玩得過
但非繁大部分東區人應該寧願比720/722做曬
 樓主| castanopsis 發表於 2019-4-28 14:42 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2019-4-28 13:11
我指720全日跟788行,金星交俾720A。。

2P 耀東>太古城>東廊>天后>銅>灣仔

無理解錯既
你心目中720仍然做到政總/演藝/灣北
既然如此,720A我覺得無必要做入境處,甚至無需要開

至於2P
唔經西灣河行聖十字徑?橫睇掂睇都唔知你想點行

而按你描述,2P只係單向經銅鑼灣?
感覺上有更好既重組方式
Ravenclaw 發表於 2019-4-28 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
720主線冇得玩西筲同太古分家,你卅可能同人講西筲海皮同新城街冇車去太古下層
koneotis 發表於 2019-4-28 15:01 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2019-4-28 14:57
720主線冇得玩西筲同太古分家,你卅可能同人講西筲海皮同新城街冇車去太古下層 ...

重點係下層一條720班次都夠頂上層82/85/2
當然仲有條102,但行得上去英皇道就好少人想坐

Ravenclaw 發表於 2019-4-28 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2019-4-28 15:01

至少六日紅日唔得呀嗎,子彈升降機又唔開,班友系apita買完野,叫佢行上去上層隨時落到更低層,去到目的地先上翻地面
 樓主| castanopsis 發表於 2019-4-28 15:36 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-4-28 13:34
我另一個問題係
東區人係咪真係想拆線?

先講車源

18重新全日後
加加埋埋,會有五條全日線(18/18P/18X/720/722)

如果按我個方案洗牌
會開721做耀東特快,23X(723)做半山東區
但同時康山版722加停北角之下,18P會取消、18X轉兩味單向
變咗全日線數目其實係不變

當然
18P/X一次過cut曬過唔到西區成疑問
好可能要留其中一條(二擇其一,我會prefer留低行全條繞道既新18X)
但開得23X,就已經有理由打劫半山線兩三部車
埋單其實都唔會用多咗幾多車

東區人係咪真係想拆線?
23X半山中段客量太成疑

722/720東行有唔少客,搭巴士分分鐘成粒鐘都返唔到屋企,繼而落曬地底
你住既地方車程合理,唔代表組線無重組需要

我覺得你對23X未免太悲觀
你要記住,半山本身都有需要去港島東
鰂魚涌/西筲本身有商業區,有大商場,有舊區,有食街
半山家陣一堆頹線落中環(12/12M/13/40M/22),一大堆線落北角以西(23/40/56/56A等)
但北角以東,就連小巴都無
若果可以開到23X,哪怕抽走部分中西區線資源,我估半山都會歡迎

最低限度,23X單係兩繁雙向打得爆
已經好做過非繁載空、繁時其中一邊形同私牌既720A
 樓主| castanopsis 發表於 2019-4-28 15:41 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-4-28 15:01

其實720班次差起上來一樣可以好樣衰

若果真係要認真補流水客
開條筲箕灣太古循環,3部單層12分鐘一班,或者會係出路?
ATENU135 發表於 2019-4-29 00:46 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-4-28 14:42
無理解錯既
你心目中720仍然做到政總/演藝/灣北
既然如此,720A我覺得無必要做入境處,甚至無需要開

堅拿道西都算擦邊銅鑼灣嘅,近時代廣場