hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線通車後受益的巴士路線
開啟左側

[問題] 沙中線通車後受益的巴士路線

Quanta 發表於 2019-4-23 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

好多巴士迷當咗九巴佢有份咁,一味淨係想劏客。要記住想快而俾得起錢嘅客一早搭咗紅van/鐵,巴士點都唔夠佢快
Toz 發表於 2019-4-23 21:11 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-4-23 17:13
但尷尬在九龍城新蒲崗直達荷李活廣場幾乎淨係得佢

九龍城將會有鐵,  兩站到
新蒲崗? 等得車黎都行到了

S3BL100 發表於 2019-4-23 22:28 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2019-4-23 14:30
同意縮返黃大仙減車,呢個正路過話成條CUT左佢UPGRADE班客上$5.8/$6.8仲要入旺角黑洞果位版友

事實上觀塘 ...

雖然係咁,但縮短後再減班應該都無可避免,好可能會無晒個位數班次,
非繁基本變 20 分一班,繁時逆向同晚間可能變 30

減到 5-6 部車出來,都已經好使好用

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-4-23 22:35 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-23 15:32
係你諗得太簡單,你講到為一個隔涉而老化的地方開新線好輕易咁。你總覺得重新洗牌,取消舊線,再開新線, ...

你知唔知道你拉 11 或者 286M 上慈雲山,一樣都要改走線、改用車數目,
要經過既程序,同埋直接將 3B 11 取消及/或減班,調撥資源將 3X 5X 2F 特全日,係無分別

當然前提係斬件做,唔一次過捆綁太多條線

唔係我諗得太簡單,而係你根本唔知道程序點做,
知道就唔會浪費時間做D無用既野

反而係你完全唔思考一下居民需要D咩、地區欠缺D咩,
淨係一味拉廢線上去就當交功課,只停留晌關心路線數目而唔係有無用呢個 level 上面

S3BL100 發表於 2019-4-23 22:41 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2019-4-23 21:06
好多巴士迷當咗九巴佢有份咁,一味淨係想劏客。要記住想快而俾得起錢嘅客一早搭咗紅van/鐵,巴士點都唔夠佢 ...

但肯定都會有班客,想快得來又唔願意俾天價,
唔一定要去到紅小速度,但唔代表接受到 3C 5C 級數

無論係 3X 定 5X,都見到有其他交通工具乘客回流

又咁講,自從早幾年九巴開巿區跳站特快 2X 3X 5X 後,
可以見到佢地重組方針,係直接拆分支,收貴一蚊,
價錢換時間,但價錢依然比起小巴轉鐵或者紅小平。
可以預見,如果想有快車坐,平衡價錢同速度,呢個會係大方向,乘客同九巴各取所需

如果咁都唔要,都係會得返慢兜舊線、紅小、轉鐵呢幾個選擇,
欠缺一個價錢同速度都合理既選擇,個人認為唔理想,亦唔合乎居民最大利益

ricky 發表於 2019-4-23 22:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-23 22:35
你知唔知道你拉 11 或者 286M 上慈雲山,一樣都要改走線、改用車數目,
要經過既程序,同埋直接將 3B 11  ...

建議286M拉上慈雲山,唔係我唯一提過,而且係慈雲山居民都有提,唔好將責任推去我度。無人知道3X,5X,2F特有無機會全日,但就主張先取消你地心中的廢線,結果路線取消,但無實現全日,或者唔知拖幾多年先得。加上你自己都講到調整路線程序都咁複雜,無把握就不如唔改。

前荃葵青區居民
S3BL100 發表於 2019-4-23 22:59 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-23 22:53
建議286M拉上慈雲山,唔係我唯一提過,而且係慈雲山居民都有提,唔好將責任推去我度。無人知道3X,5X,2F特 ...

我有講過取消完廢線或者減完班後唔將快線全日?係你不斷塞字入人地把口

ricky 發表於 2019-4-23 23:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-23 22:59
我有講過取消完廢線或者減完班後唔將快線全日?係你不斷塞字入人地把口

...

唔係話你唔爭取,而係運輸署同九巴多數唔會睬你,一係寫住「備悉」建議,拖多幾年,不了了之。你要諗下班官同巴士公司點諗嘢,你叫佢取消路線,就容易,你叫佢增加路線,就困難,一句「鐵路主導」已經講完。
前荃葵青區居民
Breadd18 發表於 2019-4-23 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-21 21:15
你認為斧山道留條 3B(而本身土瓜灣都可以坐 5 仔)比較切合居民需要呢,
定係用 3B 換佢地爭取左好耐, ...

#啱啱追返po
-
其實成條摺埋佢好過,前12年紅磡人,3B一直只係跟班,30分鐘去九碼不如索性比5X做/學你咁講俾條西九線
neosan 發表於 2019-4-23 23:43 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-23 21:01
70小巴唔行紅磡土瓜灣喎,而係行界限街同太子道西

紅磡土瓜灣去鑽石山搭鐵喇,仲等巴士
當係歐化等巴士,等得黎,地鐵去到啟德喇