hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線通車後受益的巴士路線
開啟左側

[問題] 沙中線通車後受益的巴士路線

S3BL100 發表於 2019-4-24 23:07 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-4-24 15:21
富安往來威爾斯唔該坐馬鐵反正地鐵站都有"車立"出入
對老人家/ 傷健人士完全冇障礙

如果唔係 82P 84M 齊齊全日既話,另一個做法係 84M 加兜廣源,82X 轉型

但 82X 84M 變相合併既方案,幾年前已經 ban 左。
當然沙中線通車後會唔會繼續 ban 就唔知,但亦值得考慮當日既反對理由

銀城街踢晒落 84M,已經減少重疊。
另一方面,82P 全日亦係劍指碩門邨來往大隧口轉乘

82X 唔少客源都係廣源邨一帶,無鐵路覆蓋,佢地未必咁順攤俾你拎走。
按客量改變,減少班次,已經係極限

而新 82X 兜一兜濱景再小瀝源路直入大隧,時間其實同 89X 沙田段相若。
但咁行似乎做到更多返工客

fb.com/scientisthk2usa/
ricky 發表於 2019-4-24 23:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-24 22:54
有幾複雜?

本版有另一版友間唔中俾我批評將簡單問題複雜化,不必要地捆綁十條八條線重組,效果唔見得明 ...

你又知巴士公司願唔願意?我只知巴士公司改線或加線前,有時都喺民間收下風。
你唔鍾意聽到延長286M。我咪轉另一個角度講,取消286M,再另外開新線慈雲山至新界東。咁做無阻你的地球轉,但一樣對馬鞍山無著數。
前荃葵青區居民
S3BL100 發表於 2019-4-24 23:22 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-4-24 23:12
你又知巴士公司願唔願意?我只知巴士公司改線或加線前,有時都喺民間收下風。
你唔鍾意聽到延長286M。我咪 ...

根本個問題係你假設左 286M 係唯一可以用來做慈雲山大隧線既資源

我又問返你,你拉 286M 要加車,我搞 82X 84M(實際只係 82X 自拆,84M 無郁過)又係要加車,
但我加車既數目唔會多過你,甚至更少,下繁直頭有機會唔使加車都得

咁點解係拉 286M 而唔係去搞服務範圍滿足到更多慈雲山人既 82X?

如果你直接取消 286M 換慈雲山沙田線,無解決過 82X 84M 呢組客量同樣會受沙中線重創既路線既問題之餘
同樣亦剝奪馬鞍山南換 89C 拆線特快版全日既希望

fb.com/scientisthk2usa/
ricky 發表於 2019-4-24 23:26 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-4-24 23:07
如果唔係 82P 84M 齊齊全日既話,另一個做法係 84M 加兜廣源,82X 轉型

但 82X 84M 變相合併既方案,幾 ...

唔想駁你,但你所講的重組,涉及82P全日,但82X又要繼續行,會唔會搞到加咗車,咁咪同削減服務背道而馳?
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-4-24 23:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-24 23:22
根本個問題係你假設左 286M 係唯一可以用來做慈雲山大隧線既資源

我又問返你,你拉 286M 要加車,我搞 8 ...

明白,但問題係九巴肯唔肯加車。一係將286M取消,將旗下五部車歸去新線。
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2019-4-25 00:15 | 顯示全部樓層

上次82X/ 84M重組擺到明係cut車
區議員當然唔賣帳

但依家我呢個重組
一嚟夾正沙中線通車, 點都要cut車交數
二嚟新增慈雲山呢個coverage
區議員係咪仲會企到咁硬呢?
(當然, 小瀝源係輸家, 82X cut到30/ 60分鐘一班)
10598C 發表於 2019-4-25 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

其實有 89S 底下,84M 富安至威爾斯嘅角色冇咁重要

我個人覺得 82X 同 84M 都頗大機會搞埋一齊重組
暫時想法係 82X 延長去樂富、繁時唔上廣源
82P 做兩繁雙向、加班、延長去黃大仙,來回碩門直接出入廣源
—————
85M 減班,286M 取消
但我未必傾向換 89C 全日飛石門,主要係石門觀塘線唔知擺邊做總站,就咁擺石門怕非繁客量會好差,同 88X 重組又麻煩,用車數搞唔掂

至於馬鞍山海皮,think out of the box 可以換條 頌安 - 佐敦,經青沙,跟 287X 大循環 (唔入栢景灣),出七至八部車,甚至以此換 81C 縮短
—————
當然,我未考慮到慈雲山,但我諗緊如果招標一條 慈雲山至沙田 嘅小巴線,又係咪一個出路?
jpoon 發表於 2019-4-25 05:57 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-4-23 17:13
但尷尬在九龍城新蒲崗直達荷李活廣場幾乎淨係得佢

唔係一定要去總站搭嘅,行幾分鐘到鳳德道(志蓮淨院)有大大條3B,去土瓜灣對面馬路仲有條61X
不過我好多時睇ETA見到走咗架車會行去彩虹道搭5
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2019-4-25 06:01 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2019-4-23 23:43
紅磡土瓜灣去鑽石山搭鐵喇,仲等巴士
當係歐化等巴士,等得黎,地鐵去到啟德喇
...

有冇咁誇
如果去新蒲崗除咗11仲有5/111/116,加埋都算密,上車計唔塞車15分鐘都可以到新蒲崗啦(未有85X前我間唔中都會搭5/11轉85M入馬鞍山),鑽石山站開咗新出口後落車行過去都唔算遠,第時新公屋起好後仲可以穿過公屋入地鐵站
仲有歐化行去何文田站都要上上落落啦,講真唔係太吸引
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2019-4-25 06:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-4-24 20:56
個人覺得 A23 可以行尖沙咀西,按情況行梳士巴利道下通道,順便叫做補償埋 RDP 中建議 A20 抽離廣東道 ...

西行梳士巴利道下通道只能右轉彌敦道