hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線通車後受益的巴士路線
開啟左側

[問題] 沙中線通車後受益的巴士路線

S3BL100 發表於 2019-4-21 23:05 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-21 22:58
取消3B都會有條件利誘班區議員,例如5X全日,但要行斧山道,或者過漆咸道北入蕪湖街至紅磡繞道,經番黃埔 ...

點解一定係要去紅磡?唔係去其他而家無車去既區?

你咁玩 5X 班客,佢地同埋相關地區人士又會支持?

fb.com/scientisthk2usa/
miklcct 發表於 2019-4-21 23:31 | 顯示全部樓層
ATH1 發表於 2019-4-21 20:38
你覺得同樣經馬頭涌道去觀塘嘅17號都會一舖清袋?

到時17得返常盛街落土瓜灣嗰段唔係同地鐵重疊,隨時大把人走去搭28M專線小巴落去轉地鐵,到時唔改嘅話相信應該陰到得返30分鐘一班,又或者好啲就改入承啟道,行宏天廣場嗰邊直達牛頭角,咁就避開條鐵應該重有得做。其它馬頭涌道去觀塘嘅路線情況一樣。
進智公交
ricky 發表於 2019-4-21 23:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-21 23:05
點解一定係要去紅磡?唔係去其他而家無車去既區?

你咁玩 5X 班客,佢地同埋相關地區人士又會支持?

或者我唔應該講5X,你當係一條新線。因為唔排除有斧山客去紅磡,始終3B總站在紅磡入面,而5號只在漆威道北停站,點都要做番呢個位。否則,可以如你所講,縮3B去九龍城碼頭,但提供轉乘優惠行番土瓜灣下路至紅磡碼頭的一段。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2019-4-21 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-21 23:38
或者我唔應該講5X,你當係一條新線。因為唔排除有斧山客去紅磡,始終3B總站在紅磡入面,而5號只在漆威道 ...

紅磡呢班客就算啦
一係5C行過去,一係加個BBI處理
反而3B價錢會係最大阻力
S3BL100 發表於 2019-4-22 00:13 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-4-21 23:38
或者我唔應該講5X,你當係一條新線。因為唔排除有斧山客去紅磡,始終3B總站在紅磡入面,而5號只在漆威道 ...

「點都要做番呢個位」?明明有條 5 仔都去到紅磡,只係停漆咸道南,
就為左要入返原本條街而唔使理斧山道去其他區而家無直達車既客?

fb.com/scientisthk2usa/
ATH1 發表於 2019-4-22 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-4-21 23:31
到時17得返常盛街落土瓜灣嗰段唔係同地鐵重疊,隨時大把人走去搭28M專線小巴落去轉地鐵,到時唔改嘅話相 ...

嘩你講到無人喺何文田搭17去彩虹、九龍灣咁
ctb234 發表於 2019-4-22 10:20 | 顯示全部樓層

3B呢D廢線取消佢好過,將3B現有資源撥落205M.
鑽石山站遲D就會三線會聚,慈雲山去鑽石山需求一定會好大,綠小19M無可能應付到.
而綠小37M反而會無咁多人搭.
leungky0528 發表於 2019-4-22 10:33 | 顯示全部樓層
到時17得返常盛街落土瓜灣嗰段唔係同地鐵重疊,隨時大把人走去搭28M專線小巴落去轉地鐵,到時唔改嘅話相 ...

小巴轉鐵你估價錢唔貴咩,仲未計小巴落車同沙中行月台都哂時間

依家17靠住常盛街同何文田廣場附近堆新豪宅食糊
未來幾年都繼續有大學新校舍同新豪宅
獨市到好難動搖
ricky 發表於 2019-4-22 17:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-22 00:13
「點都要做番呢個位」?明明有條 5 仔都去到紅磡,只係停漆咸道南,
就為左要入返原本條街而唔使理斧山道 ...

要彌補番斧山去紅磡下路的交通,漆咸道歐化行去黃埔都遠,仲唔好講到紅磡碼頭。運輸署建議取消巴士線,一定要預區議員諗埋呢啲問題。
3B可能受沙中線影響,但仲要服務慈雲山同斧山呢兩個同沙中線無乜大關係的地方,一下子取消巴士線對佢地唔公平。我只建議減班(或暗中減班),或者縮短至九龍城碼頭去減車,但要加轉乘優惠去紅磡。
前荃葵青區居民
 樓主| T277 發表於 2019-4-22 19:44 | 顯示全部樓層

馬頭涌道去觀塘嘅路線肯定做得來, 沙中線去觀塘要鑽石山轉車, 係兜大圈, 仲要唔係行過對面果隻。

但巴士係直達, 而且同的士行法一樣, 加上係車海, 時間上依然有優勢, 如果去九龍灣工業區就更加。