hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線通車後受益的巴士路線
開啟左側

[問題] 沙中線通車後受益的巴士路線

miklcct 發表於 2019-4-22 22:32 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-4-22 19:44
馬頭涌道去觀塘嘅路線肯定做得來, 沙中線去觀塘要鑽石山轉車, 係兜大圈, 仲要唔係行過對面果 ...

其實鑽石山站離太子道東唔係好遠,唔可以話係兜大圈。
進智公交
ricky 發表於 2019-4-22 22:34 | 顯示全部樓層
ATH1 發表於 2019-4-22 09:11
嘩你講到無人喺何文田搭17去彩虹、九龍灣咁

17號好多人搭,尤其係返放工時間,唔太受何文田站通車影響,畢究何文田站距離何文田屋邨遠。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-4-22 22:38 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-4-22 10:20
3B呢D廢線取消佢好過,將3B現有資源撥落205M.
鑽石山站遲D就會三線會聚,慈雲山去鑽石山需求一定會好大,綠小1 ...

如果搞2F特班全日的話,我覺得可以取消3B交換,起碼要有嘢俾區議員交換條件去取消。

前荃葵青區居民
S3BL100 發表於 2019-4-22 22:50 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-22 17:55
要彌補番斧山去紅磡下路的交通,漆咸道歐化行去黃埔都遠,仲唔好講到紅磡碼頭。運輸署建議取消巴士線,一 ...

乜你認為去紅磡果幾個站既需求同重要性大到值得連換條去深水步、荃葵或沙田既直達線都唔要?

fb.com/scientisthk2usa/
ryumew 發表於 2019-4-22 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ATH1 發表於 2019-4-21 20:17
其實11號九龍站方向,黃大仙嘅客多過鑽石山嘅客
不過就個人搭車經驗所得,鑽石山總站開去黃大仙嘅時間要 ...

那即變番舊11號線的總點站囉????
S3BL100 發表於 2019-4-22 22:56 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-4-22 10:20
3B呢D廢線取消佢好過,將3B現有資源撥落205M.
鑽石山站遲D就會三線會聚,慈雲山去鑽石山需求一定會好大,綠小1 ...

話時話,而家 205M 客量係點?

全日埋應該都係鑽石山止步就算,慈中落鑽石山站只係 6-8 分鐘左右
但去埋黃大仙多唔止一倍時間

不過要諗埋全日後係咪拉埋上慈北做沙田坳邨,定係維持落山方向只做慈中,
平衡地區需要同競爭對手利益唔易

ricky 發表於 2019-4-22 23:08 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-4-22 22:50
乜你認為去紅磡果幾個站既需求同重要性大到值得連換條去深水步、荃葵或沙田既直達線都唔要?

...

我話咗用新全日線交換去利誘區議員﹐例如2F特班全日,去換取取消3B。白白取消3B,無人會show。同埋要搞慈雲山至沙田(馬鞍山)線可以調286M上去,經斧山,諗唔到仲有另一條巴士線合適,想去新界東其他地方唯有去老隧轉車站再轉車。
去荃灣就坪荃線同慈荃線搞掂算數,同埋老實講去斧山,搭40或290系在牛池灣村落車,再沿斧山道泳池行上去都唔算遠(長者就無計)。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-4-22 23:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-22 22:56
話時話,而家 205M 客量係點?

全日埋應該都係鑽石山止步就算,慈中落鑽石山站只係 6-8 分鐘左右

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1059883-1-1.html

客量麻麻,街坊覺得205M開得晏,只得一班,走線無小巴咁直接
前荃葵青區居民
S3BL100 發表於 2019-4-22 23:23 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-4-22 23:08
我話咗用新全日線交換去利誘區議員﹐例如2F特班全日,去換取取消3B。白白取消3B,無人會show。同埋要搞慈 ...

牛池灣村行上去富山唔遠既話,你果D 5 號仔代唔到 3B 一定要補返晒原本堆站既言論可以直接無視

同埋講左好多次,286M 就算拉上慈雲山都要加車,咁車又從何來?從天而降?
況且條線都係要死,你估到時直接換條可以送到居民去沙田巿中心及/或石門返工既路線有用D,
定係留條唔等使、只到馬鞍山海傍既 286M 有用D?
資源都係用咁多,係你好似偏要鍾意將資源用係無價值既地方上面,
對 286M 呢個編號有情意結,淨係考慮路線編號而唔係資源點用,連居民需要都唔理

S3BL100 發表於 2019-4-22 23:24 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-22 23:16
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1059883-1-1.html

呢條 link 係開線頭幾日,我係問而家