hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴268M開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴268M開辦消息

busnrail_fans 發表於 2019-5-23 01:28 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2019-5-22 15:11
昨日見到268M自行加班,見到兩班ASC僅相隔約十分鐘
下圖是剛才嘅ETA cap圖,同樣見到十分鐘班次

早兩晚先至疑似冇咗西站開出嘅2250班次喺祈德尊站2254等到2301都唔見有車
但係期間開App睇返往峻巒方向嘅大欖隧道站,都係唔見有呢班車出現,得2320嗰班嘅預定班次
又唔似係架車開得快得滯Miss咗
shakugan2005 發表於 2019-5-23 07:00 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2019-5-23 01:28
早兩晚先至疑似冇咗西站開出嘅2250班次喺祈德尊站2254等到2301都唔見有車
但係期間開App睇返往峻巒方向嘅 ...

你覺得個APP會準? 你覺得班次會準一定開20/50分? 暫時試過係開過15分好彩早左少少過去...
lsc04d11 發表於 2019-5-23 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
回161  當我試過K51尾班車後4分鐘去到兆康站(南)等唔到尾車(真係冇人排隊) 同埋936 1607就喺廣生行上到頭班車(1600棉花路) 我覺得你268M 4分鐘到祈德尊不是夢(仲要知司機開車隻錶不等如個app既”錶”) 不過ETA連欖隧都冇左班車就。。。。 ETA既錯
arfung 發表於 2019-5-23 09:54 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-5-23 08:14
回161  當我試過K51尾班車後4分鐘去到兆康站(南)等唔到尾車(真係冇人排隊) 同埋936 1607就喺廣生行上到頭班 ...

現在官方說法是總站司機開車是跟八達通機時間,正常來說是部機出既時間連了線部部一樣無誤差的。
當然,上有政策下有對策,有人會打大(半分一分可謂司空見慣),有人慢碌又會遲開,各式其式…慣了。

尤其一些沒有站長/路況不佳的站頭。
疏車/定點線惟有自己預早D時間去車站。

arfung 發表於 2019-5-23 09:59 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2019-5-23 01:28
但係期間開App睇返往峻巒方向嘅 ...

2254祈德尊等2250西站開那班車,有風險部車已經過了。(當然不排除是實況脫班/班次調整)

若司機打大半分~1分開車,出站燈位順(無跟住車龍一轉過曬D燈),跟住沙咀道一直去若好彩十字路口都綠燈,有機會2分半左右就過站了。
晚上路況順,但其實最緊要係紅綠燈能否一連氣過,還是要逐盞停車。

andy92 發表於 2019-5-23 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-5-23 09:59
2254祈德尊等2250西站開那班車,有風險部車已經過了。(當然不排除是實況脫班/班次調整)

試過搭 53 四分鐘已經去到富華街,所以祈德尊四分鐘內到都唔係難事
arfung 發表於 2019-5-24 10:18 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2019-5-23 11:08
試過搭 53 四分鐘已經去到富華街,所以祈德尊四分鐘內到都唔係難事

同意。
晚上等車真係要預早時間,行車快起上黎真係可以好順。
試過深夜搭68A往元朗,6分鐘到荃灣,11分已經上左屯門公路。
shakugan2005 發表於 2019-5-24 21:11 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2019-5-23 11:08

我試過53比預定時間早開10分鐘都係咁啦, 今時今日搭巴士係咁嫁啦
busnrail_fans 發表於 2019-5-25 11:18 | 顯示全部樓層
回樓上咁多位
尋晚大約2248-49去到祈德尊站,等2250西站開車嗰班268M
期間都有開App睇,都係話班車大概2257左右到祈德尊站
到最後班車真係2257到站
唔知係咪同尋晚係星期五晚兼且一田大特價,附近多私家車出入有關呢?

shakugan2005 發表於 2019-5-25 17:21 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2019-5-25 11:18
回樓上咁多位
尋晚大約2248-49去到祈德尊站,等2250西站開車嗰班268M
期間都有開App睇,都係話班車大概2257 ...

只係同順燈唔順燈以及係唔係真係準時開有關, 唔計唔準時開, 冇左運輸大樓起左樓後荃灣碼頭一帶可以話係無神神多左幾枝好多時都唔可以一次過既燈, 就算入如心廣場總站都可以發神經唔順燈或有車長有心碌車要10分鐘先可以係大河道/楊屋道交界入返如心廣場落客, 已經叫好彩大河道出入荃灣西站/如心廣場唔會多個分站, 如果唔係整返一兩人上落想過到D燈分分鐘難過加班; 既然268M都做荃景圍天橋果幾個站又何必係果度塞, 直接係荃灣西站另一邊出口直上荃灣路未算!