hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討香港可否設有交通月票
開啟左側

[其他] 探討香港可否設有交通月票

363330hx 發表於 2019-4-25 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

台北有一樣野,叫做 公共交通工具定期票, 實名制, 需要印有相片, 首次製卡費 新台幣100元, 可到指定地點製作卡片, 然後到台北捷運車站的自動售票機 延長有效期或 重新購買。 費用為 新台幣1280元, 有效期為30日, 持卡人可 如有效期內免費乘搭台北捷運、淡海輕軌、台北市及雙北市公車, 另可享有youbike( 共享單車) 首30分鐘免費租借服務。 據知呢張嘢 係由當地政府策劃出嚟嘅, 最後由多間交通營辦商合作, 成功研發呢張嘢。
如果香港都整一張叫做公共交通工具定期票, 有效期為30日,$780, 持卡人可在 有效期內 免費乘搭專營巴士、指定非專營巴士、綠色小巴、指定紅色小巴、電車及港鐵( 包括:輕鐵,港鐵巴士及港鐵接駁巴士, 但不包括機場快線), 你估香港啲巴士同埋小巴公司會唔會畀面政府, 一齊整呢張嘢出嚟?
我都唔知道 呢個post應該擺邊個位置, 如果擺錯位嘅話, 請睇下面通知返聲我, 並不要在此討論這話題, 及指導我應該擺去邊個版位,不吝指正, 謝謝。
歡迎討論
Thanks for reading
GA6072 發表於 2019-4-25 04:28 來自手機 | 顯示全部樓層
以前有樣叫通用儲值票既野 似係咁既角色
lsc04d11 發表於 2019-4-25 06:28 來自手機 | 顯示全部樓層
呢樣咪田少一直爭取 但淨九巴(12程 俾啲硬要計實數既人 但有兩程只搭B1)都要780  我諗九巴率先唔制  叫政府公開拎津貼既數據 我諗1千蚊(扣減交津後即850)才比較可以落檯傾
JH_LE4612 發表於 2019-4-25 07:09 來自手機 | 顯示全部樓層

分賬安排都好重要,每張月票究竟每間參與嘅小巴公司可以分到月票票價嘅幾多%已經煩死。
kitarolo 發表於 2019-4-25 07:46 | 顯示全部樓層
現時PTFSS嘅錢直接
由政府出資,無需要考慮
每個營辦商嘅分帳百分率。

喺PTFSS基礎上
做一個實名制而有
每月封頂費用嘅加強版
出嚟是否值得推行? 要考慮:

1) 是否需實名? 防止
速遞業或每日來回邊境
多於一次嘅人受惠? 如何
定義濫用? 定係索性做每日
封頂? 監管與自由 願你我都有

2) 金額上限點樣定?

3) 兩蚊搭車已視作政府
資助營辦商,PTFSS亦視作
政府救八達通(要與日後QR
code付款競爭,保住市佔率)
怕唔怕再有其他指責/反效果?

slsso 發表於 2019-4-25 09:22 | 顯示全部樓層
幾個大問題

1) 分帳問題
香港公共交通自負盈虧,過左ceiling 筆數政府全數貼?
如果係咁,私家車既電子道路收費/隧道費睇怕要收3位數先夠貼

2) 收費等級問題
搞得通用月票,睇怕A車、離島快船、綠色小巴、部份村巴都要包恬在內。
但香港一直都係用車費去平衡各種交通既客量,$2已經出事,再打破依個平衡實爆煲。

3)Ceiling 問題
收幾錢先合理?如果收 $780 我諗離島樓價實爆升。
miklcct 發表於 2019-4-25 10:09 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-4-25 09:22
幾個大問題

1) 分帳問題

分帳問題:直接按照月票使用率比例分返就得(例如40%車程搭港鐵、30%搭專營巴士、20%搭小巴、10%搭渡輪,咁就直接按呢個比例分錢俾營辦商)。
收費:所以要有多種月票選擇,包括市區月票、近郊月票等;同埋唔好包A線、機鐵、快船等豪華交通工具。

進智公交
slsso 發表於 2019-4-25 10:21 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-4-25 10:09
分帳問題:直接按照月票使用率比例分返就得(例如40%車程搭港鐵、30%搭專營巴士、20%搭小巴、10%搭渡輪, ...

如果政府唔補貼,要營辦商按比例硬食,咁個ceiling 係好關鍵
例如住得遠的話,總交通費過$1500唔出奇。如果收$780 咁啲服務偏遠地區既交通工具變相程程半價,唔會做得住。

ky927 發表於 2019-4-25 10:39 | 顯示全部樓層
淨係港鐵都搾到你盡,香港嘅公營機構係唔會一齊俾優惠香港人
miklcct 發表於 2019-4-25 11:31 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-4-25 10:21
如果政府唔補貼,要營辦商按比例硬食,咁個ceiling 係好關鍵
例如住得遠的話,總交通費過$1500唔出奇。如 ...

當然偏遠地區全港通我會建議月票要$1000甚至更多啦,舉例合理港九市區就$500,連近郊就$750,加埋新界遠郊起碼$1000,包離島應該起碼$1250。

月票目的唔係為咗減價,而係為咗有需要嗰陣可以分流乘客去唔同交通工具。
進智公交