hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 真係要叫「屯馬綫」?
開啟左側

真係要叫「屯馬綫」?

barking 發表於 2019-5-29 02:26 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-5-29 02:01
紅磡係轉乘站
紅磡綫會混淆
尖東綫英文太長

將軍澳也是轉乘站,將軍澳綫亦無人會混淆。
至於 Austin Line,英文感覺更好

ryandroid 發表於 2019-5-29 02:57 來自手機 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2019-5-29 02:26

將軍澳站轉乘都係同一條綫。。
但紅磡站轉乘係2 條綫
解釋唔到點解東鐵綫叫紅磡綫但東西綫叫紅磡綫
柯士甸綫會簡單啲
至少大家都係去西九龍
kingprowm 發表於 2019-5-29 12:19 | 顯示全部樓層

學深圳地鐵,依通車先後次序叫一號線二號線咪簡單直接囉,唔駛再為條線叫乜名而拗一餐
東鐵-1號
觀塘-2號
荃灣-3號
港島-4號
東涌-5號
將軍澳-6號
西鐵+馬鐵-7號 (馬鐵剛遲過西鐵少少通車,很快兩線合併,統一叫7號線)
南港島-8號

高鐵,迪士尼線和機場快線性質不同,維持不變
Man@MFHK 發表於 2019-5-29 23:42 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2019-5-29 02:26

咁不如叫西九線啦!
反正柯士甸站已經算係直駁西九龍站。
Volvo B8L
barking 發表於 2019-6-1 00:37 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2019-5-29 23:42
咁不如叫西九線啦!
反正柯士甸站已經算係直駁西九龍站。

南昌綫都得,反正day one 南昌做總站

樓主| iPenguin 發表於 2019-6-3 17:20 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-5-29 02:01
紅磡係轉乘站
紅磡綫會混淆
尖東綫英文太長

既然高鐵站叫西九龍,會唔會統一叫西九龍好啲不過叫咗西九龍嘅話叫柯士甸綫就唔合理
 樓主| iPenguin 發表於 2019-6-3 17:22 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-5-29 12:19
學深圳地鐵,依通車先後次序叫一號線二號線咪簡單直接囉,唔駛再為條線叫乜名而拗一餐
東鐵-1號
觀塘-2號

建議用 地鐵—九鐵—新加 排法
吳宗錡 發表於 2019-6-3 18:15 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-5-29 12:19
東鐵-1號
觀塘-2號

唔得,
用數字命名會失去命名意義,
同時令一向用開文字命名嘅我地要重新適應記憶方法。
呢個亦都可能係深圳地鐵路線曾經改用文字命名而行唔耐嘅原因。
特別係唔知點解北京地鐵會有部分路線唔用數字命名。
其實文字命名就係好巧究點樣先可以令乘客明白路線走向,從而記得路線。
總之用開嘅用法就唔好改啦!
吳宗錡 發表於 2019-6-3 18:17 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2019-5-10 04:01
我建議閣下真係唔好再撐啦,閣下啲「邏輯」已經越回越樣衰喇
搬完歷史就唔講得而家?咁歷史又拎嚟做乜? ...

西北鐵路唔係指輕鐵乜?
miklcct 發表於 2019-6-3 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層

北京地鐵市區線用數字,郊區線用文字