hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 真係要叫「屯馬綫」?
開啟左側

真係要叫「屯馬綫」?

Toz 發表於 2019-5-3 07:02 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2019-5-3 03:11
點解計方位就一定要以香港市區為中心?
以香港全境計中心點唔得?

你即係問點解荃灣線叫荃灣線, 唔係應該叫中環線咩, 荃灣先接近香港全境中心wor

用市區為中心去定方位都有人要包拗頸
只不過證明屯馬線係更加好既名稱

HV9990 發表於 2019-5-5 03:46 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-3 07:02
你即係問點解荃灣線叫荃灣線, 唔係應該叫中環線咩, 荃灣先接近香港全境中心wor

用市區為中心去定方位都有 ...

睇嚟隔離post嗰位版友話你都話得幾啱:山草藥——噏得就噏
荃灣線既定名原因根本同你所謂市區/方位無關,係歷史因素使然
早期系統一早已經有港島線既規劃
所以一定唔會叫中環線,因為會同港島線混淆

閣下啲邏輯勁到識選擇性失明兼FF人地搭錯車添
東京又東西又南北,新加坡就東西/南北/東北
人地搭錯咗車未呀又?

KCRC . Keep Moving
Toz 發表於 2019-5-5 14:41 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2019-5-5 03:46
睇嚟隔離post嗰位版友話你都話得幾啱:山草藥——噏得就噏
荃灣線既定名原因根本同你所謂市區/方位無關, ...

隔離post 果條友勁到我唔想理佢
怪唔知得話要係青山村起運動場啦, 個名有青山嘛
你同佢真係半斤八兩

人地無搭錯車你都咁肯定, 你代表晒東京一年唔知幾多百萬遊客啦
睇到佢個名都唔知佢去邊, 個線名根本係無作用
荃灣線唔用方位去定名, 就係因為呢個方式無用

你知唔知西鐵個"西"係相對於原九廣鐵路佢係西面, 而九鐵當年服務範圍係以新界為主
實際上政府一直話係西北鐵路, 政府自己係以市區為中心
一開始地鐵就以市區中心, 所以先有荃灣線觀塘線呢D 名, 由市區中心駁去荃灣同觀塘

你話乜野香港地理中心, 算把啦
你要叫做東西線, 跟九鐵, 佢又唔係東鐵駁西鐵, 叫馬西線差唔多, 跟政府, 佢又唔係西部鐵路, 係西北鐵路

kingprowm 發表於 2019-5-6 12:03 | 顯示全部樓層

邊個會咁計較條線叫乜名,最緊要知道點搭車去到目的地就夠啦
qunow 發表於 2019-5-6 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-5 14:41
你同佢真係半斤八兩

西北的基點不是新界嗎?新界西北
qunow 發表於 2019-5-6 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層
不如叫做漏斗線好過,條線嘅形狀
HV9990 發表於 2019-5-7 02:59 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-5-5 14:41
你同佢真係半斤八兩

閣下鍾意繼續FF就真係冇人阻止到你,不過都麻煩閣下學習下歷史先上嚟廢噏啦
http://mtr.hk365day.com/Railway/History/main.html

你又有咩咁肯定遊客就一定會搭錯車?
人地啲線開咗幾十年,有問題就一早改咗名啦
遊客出得街唔係揸住地圖就拎住電話架啦
從來對遊客嚟講路線名只係用嚟認住佢要搭呢條線
你唔係以為個個遊客一定識晒港九新界地名下嗎?
就算香港一樣有人用紅色線/綠色線稱呼啦

地鐵唔用方位定名係因為一開始佢啲線服務範圍唔大
係去到大嶼山鐵路先至長途啲

九鐵既東/西鐵又好,定政府既西北鐵路都好
前面都隱藏咗兩隻字:「新界」
呢幾個稱呼都係以新界做定位
而唔係你所講既市區
而家東西走廊+南北走廊服務範圍非常廣闊
因此以「東西南北」作定名唔見得有咩問題
Toz 發表於 2019-5-8 01:16 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2019-5-7 02:59
閣下鍾意繼續FF就真係冇人阻止到你,不過都麻煩閣下學習下歷史先上嚟廢噏啦
http://mtr.hk365day.com/Rai ...

首先, 果篇野正正係講港九線係主軸, 地鐵以旺角到中區為中心點, 去觀塘條支線叫觀塘線, 去荃灣叫荃灣線, 你既理解能力簡直係令人發笑
第二, 你拎左咁多野出黎, 有無留意, 地鐵係從未以方向命名一條線?
OK 地鐵唔夠大, 九鐵呢? 第一條叫九廣鐵路, 斷開後仍叫九廣鐵路英段, 第二條叫粉嶺支線/沙頭角支線, 第三條叫和合石支線, 第四鐵先有個西字, 西鐵, 但因為佢係九廣鐵路西邊, 服務新界西先叫西鐵, 第五條馬鞍山鐵路,
咁點解沙頭角支線唔叫東北線, 條線東北走向wor? 點解九廣鐵路英段唔叫南北線?

就算係東鐵, 西鐵, 又同走線方向有幾大關係? 東鐵服務新界東, 西鐵服務新界西, 事實上都係跟地區命名, 唔係東鐵就唔叫東鐵
東西線用呢個邏輯去命名? 新界東新界西叫東西線? 咁港島線服務港島東港島西又唔叫東西線而叫港島線? 何況條線會經過九龍, 叫東西線反映到?

用下你個腦諗下點解啦

仲有, 就當無新九龍, 直接以界限街到深圳河去計, 新界地理上既南北分界大約係大埔同元朗之間既線, 屯門元朗點計都係西南/正西, 去到尖鼻咀或者可以算西北, 但西鐵唔到
選區劃分, 亦只有新界西呢一區
政府講既西北鐵路, 明顯以市區為中心去定方位

HV9990 發表於 2019-5-9 04:32 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-8 01:16
首先, 果篇野正正係講港九線係主軸, 地鐵以旺角到中區為中心點, 去觀塘條支線叫觀塘線, 去荃灣叫荃灣線,  ...

以前唔興用方向命名就代表而家唔用得?
龜鐵夠搞咗條南港島線出嚟啦,點解唔叫鴨脷洲線?
喺鴨脷洲駁去市區喎
驚唔驚啲遊客又以為有地鐵去赤柱呀?
一陣又FF人搭錯車就唔好啦

下次回覆人之前睇下自己講過啲乜先
經過九龍就唔叫得東西線?
東涌線中間夠經過九龍啦,直通北港島線後又憑乜嘢叫東西線?

西北鐵路原本就唔係淨係指而家嗰條西鐵
係包埋北環線
新界西+新界北部,明顯個定位就係新界

同埋呢龜鐵遲啲喺悉尼營運嗰條真係叫西北線 (Metro North West Line)
快啲寫信去反映下啦,改埋曬啲咁垃圾既名
Toz 發表於 2019-5-9 09:47 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2019-5-9 04:32
以前唔興用方向命名就代表而家唔用得?
龜鐵夠搞咗條南港島線出嚟啦,點解唔叫鴨脷洲線?
喺鴨脷洲駁去市 ...

有D人搬完歷史出黎,轉過頭就問以前唔興就代表而家唔用得 

南港島線去港島南區,有乜問題。至於點解唔叫鴨脷洲線?因為仲有西段law,南港島線西段好易理解,請問改叫鴨脷洲線,鴨脷洲線西段係乜意思?
即係將軍澳線改名做寶琳線,咁康城算點?

西北鐵路一向都係指服務屯天元既鐵路,所謂西北明顯係以市區為中心去定方位,後來改計劃駁埋去邊境時,已經改叫西部鐵路走廊,即係由方位改左做地區。唔該自己查清楚唔好亂咁吹啦。