hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區區議員要求所有達10%載客率巴士應保持15-20分鐘一班 ...
開啟左側

南區區議員要求所有達10%載客率巴士應保持15-20分鐘一班

MCMoore 發表於 2019-5-5 09:18 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-5-5 01:21
914 一個客都係收9.8 咋,你估914好似112咁長開長爆嗎? 但你知唔知成程914行車時間多少呀? ...

講收9.8嘅紅隧線,講到115一單半個鐘行得完咁
FBI2 發表於 2019-5-5 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-5-5 01:21
914 一個客都係收9.8 咋,你估914好似112咁長開長爆嗎? 但你知唔知成程914行車時間多少呀? ...

914而家既客量的確不是想像中差,來回方向都有平均一班四十人以上,我已經多次實証過,而914一個單係70分鐘左右。起碼比904,930系,971好客
053h4 發表於 2019-5-5 09:21 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-5-5 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

KP3805 發表於 2019-5-5 01:08
你堆 data 幾時? 南港島線通車後無計錯都有 5x%
你眼紅南區通地鐵後有巴士嘛
但想眼紅人亂整數出o黎砌人 ...

現階段的確不宜搵90,97打主意,頂多減下早上去南區,以及晚上出中環既班次就夠,繁時不宜再郁。再者,要盡快郁既係590,因為客量太差。至於171,592,唔收車已經感謝。
kay 發表於 2019-5-5 09:41 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-5-5 09:22
現階段的確不宜搵90,97打主意,頂多減下早上去南區,以及晚上出中環既班次就夠,繁時不宜再郁。再者,要 ...

問題係署方無話搞完590就收手
不過今年變數多
因為南區推轉車站,可以將D非繁少人既中環線推晒比70/37A/B轉車

薄扶林剩係90B/91都搞唔掂

如果唔係要做西邨<>利東呢段路
91應該縮短去利東
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2019-5-5 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-5-5 14:12 | 顯示全部樓層

姓古果位真係無咩邏輯,成日搬龍門。
成日話東涌線垃圾,然後條 914 沿線咪又係東涌線 南昌奧運九龍三站。
叫南區人搭鐵,然後又話荃灣線撞車搭鐵係冷血涼薄。
仲未計 286C、盲反長沙灣道、盲反紅隧獅隧等等,康翠返鑽石山都叫人搭機場車。
0q9w8e 發表於 2019-5-5 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-5-5 14:12
姓古果位真係無咩邏輯,成日搬龍門。
成日話東涌線垃圾,然後條 914 沿線咪又係東涌線 南昌奧運九龍三站。
...

係佢眼中
全香港得青衣需要額外資源
其他區都係資源過剩
leo_ku 發表於 2019-5-5 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-5 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-5-5 16:53
//成日話東涌線垃圾,然後條 914 沿線咪又係東涌線 南昌奧運九龍三站。//

多餘,就算東涌線垃圾,但914 ...

今年2019啦,獅隧塞車問題已經唔大,只存在慢車 ; 紅隧得南行繁時會塞,北行只有入口會慢車出去就會順暢,灣仔行西隧青沙仍然係慢,可以睇下行仲塞嘅二幹嘅680X同681P仍然有一定數量人搭就知,平時放工搭182/X嘅我應該清楚過你

另外914一早已經全日,又唔係85B嗰種水平無啦啦收返人條全日線係自私

286C兩繁位特快,全日位SSP冇快過仲貴咗,諗唔到點解支持,你話再加班都明...

290加站方面我支持古生