hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併

Toz 發表於 2019-5-8 02:11 | 顯示全部樓層

反而想知將藍通左後會唔會照舊, 一話逆走, 甚至拆返開?

將藍通左後將軍澳巴士競爭力應該大增
康城去尖沙咀快四個字都有機

(T2 係早過將藍落成, 巴士除左係東隧口入返鯉魚門道, 仲可以直去九龍灣先入啟福道落機隧)

dennis28a 發表於 2019-5-8 02:27 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-8 02:11

絕對唔係,將藍隧道 2021 年,T2 同中九龍幹線 2025 年。
惡意回復是不道德的行為。
cx838 發表於 2019-5-8 05:30 | 顯示全部樓層
以現時98D特車快796P 15分鐘入隧道計,九巴冇計錯數。
自從796P唔係尖東個邊入尖沙咀後,失客好多架,調景嶺半車冇左,新巴仲
後知後覺,經坑口的問題冇咁架。
lsc04d11 發表於 2019-5-8 06:35 來自手機 | 顯示全部樓層

係囉 完全唔明796p改尖咀行線做咩? 就係補796x要好耐先去到既尖東嘛 又走去跟人98d 其實照舊有路線 唔入廣東道 九龍公園徑去中港城 柯士甸站 轉番出佐敦道 志和街做總站唔好?
li1872903 發表於 2019-5-8 08:12 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-8 02:11

將藍開左將隧唔會再塞車點解仲要改?
仲有改左點補償返將隧轉車站既乘客?
poondriver 發表於 2019-5-8 08:58 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-8 02:08
乜有兜遠左咩
康城宜家都未坐滿, 改左後坑口最多咪無窗口位坐, 點都有得坐架 ...

多左一堆車去分個49% 我相個坑口都仲會有窗口位坐
3ASV174 發表於 2019-5-8 09:00 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-5-8 06:35
係囉 完全唔明796p改尖咀行線做咩? 就係補796x要好耐先去到既尖東嘛 又走去跟人98d 其實照舊有路線 唔入廣 ...

新巴盤算好易理解。
依家 796x 去尖咀車程仲長過 290x 去荃葵,
既然 796P 唔理客量幾差都會逐步全日,到時 796x 在尖咀的價值根本是零,可以預計將來兩者不會並存。
但 796P 只做尖東連繁時都唔夠客擺明唔係全日線底子,所以連加班都要搬返佢出彌敦道先,
只係無人估到尖東特快無生意,出咗彌敦道竟然仲衰,佢都算係奇葩。
如要討論,請先自貼差餉單一次
poondriver 發表於 2019-5-8 09:02 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-5-8 02:08
有三條線又點?三條線入將隧埋單要成 30 分鐘,其實搭地鐵已經去到金鐘轉緊車過尖沙咀。
...

證明兩巴都冇心做你個康城 志在插支旗仔落去
不過兩間野一個坑口一個尚德都做到樣樣衰衰 證明你班將軍澳人真係幾有性格 話唔坐就唔坐
leo_ku 發表於 2019-5-8 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-5-8 09:53 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-5-8 09:02
證明兩巴都冇心做你個康城 志在插支旗仔落去
不過兩間野一個坑口一個尚德都做到樣樣衰衰 證明你班將軍澳 ...

讀過少少地理大約都知咩係「推因素」和「拉因素」。地鐵係將軍澳的價錢(部分屋苑有$2機)和班次(幾分鐘一班,康城10分鐘一班)具競爭力,
站位和出口又貼近民居(沿線各站去部分屋苑係唔洗經過露天地方),
去市區大部分地方又唔洗點轉線(除非你話去東涌線沿線),
行程時間又穩定(壞左停駛另計),都足以吸引到居民放棄巴士。

現時康城位置隔涉,但地鐵相對強勢(班次大約10分鐘一班),
巴士根本點都唔夠地鐵黎,所以咪hea做,
796X兜足差唔多半粒鐘先上公路(OT西馬線[唔叫屯馬線]市區段通車睇下會變成點),
290X康城去荃灣仲慢過地鐵。
不過都唔夠調景嶺屈機就真,人地係綠色線頭站,去觀塘至旺角係唔洗轉線。

LL3850