hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併

Toz 發表於 2019-5-8 09:56 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2019-5-8 08:12
將藍開左將隧唔會再塞車點解仲要改?
仲有改左點補償返將隧轉車站既乘客?
...

轉車站咪有正常班次law
中九龍幹線同T2 未通或者分別唔大, 通左後康城去尖沙咀行新路應該比唔塞車既舊路快

10598C 發表於 2019-5-8 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-8 02:11
反而想知將藍通左後會唔會照舊, 一話逆走, 甚至拆返開?

將藍通左後將軍澳巴士競爭力應該大增

望過中幹線油麻地出口,冇記錯的話,巴士去尖沙咀嘅出口尚算方便,但回程要兜頗大個圈先入到中幹線

再講,如果想行全條六號幹線,現有路線改要飛走九展站,否則繼續行將隧繞道,咪又係塞車...
Toz 發表於 2019-5-8 11:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-8 10:58
望過中幹線油麻地出口,冇記錯的話,巴士去尖沙咀嘅出口尚算方便,但回程要兜頗大個圈先入到中幹線

再講 ...

不過係晨早特別班,飛左九展有幾大問題?
同埋都無回程呢回事

非繁普通班次點改, 睇下多唔多人buy 280X 尖沙咀走線, 同埋將藍出茶果嶺道上繞道有無優勢
茶果嶺道容量足夠, 燈少, 車流少, 但宜家由街頭泊到街尾, 當中都唔少同工程無關, 即係起好都唔會走, 行車好慢, 要開巴士線就好需要慈母掃場

不過要照舊做晒坑寶, 行新路應該會更慢, 似乎都係睇有無新線分工
新線可以做埋高鐵站, 但個客量真係難估, W2 咁既爛鬼走線有時都唔少人, 新線係將南同康城正正常常咁走, 做高鐵站加尖沙咀, 或者有得做?

ccchhhuuunnn 發表於 2019-5-8 11:29 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-5-8 09:53
讀過少少地理大約都知咩係「推因素」和「拉因素」。地鐵係將軍澳的價錢(部分屋苑有$2機)和班次(幾分鐘一 ...

其實係調轉咗因果
康城原設計基本上就係全地鐵,最多加埋小巴來康城站/坑口以及康城遠離地鐵站嘅部份

後尾先發覺有啲期數唔近地鐵站,某啲目的地又要轉車麻煩,先發覺巴士都有需求
變咗九新鬥開特車

因為一開始冇諗過咁多巴士服務,所以完全冇拎過出黎bid
到而家鬥開特車同延長玩插旗
290X 環保大道行出黎其實都唔多人
796X 係放工時間會多人之外,其他時間一樣係運凳多

講返呢個改動做例子,
正路巴士公司最慳錢應該係,康城減班換飛走坑口,同時坑口特加班
但而家趕曬坑口特做康城特繼續兜坑口,雖然多咗空車入康城開,但插多咗旗客量入座率又靚仔啲
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-8 13:29 | 顯示全部樓層
本身康城特25-30分鐘一班
客量唔可以作晒準
比起坑口10-20分鐘一班載客率都麻麻
都難怪會拉晒入康城博下

當然本身計晒咁多班平均載客率就唔夠公平
反映唔到會唔會中間有幾班會唔會其實旺場
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2019-5-8 13:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-8 13:29
本身康城特25-30分鐘一班
客量唔可以作晒準
比起坑口10-20分鐘一班載客率都麻麻

其實兩邊載客率都咁低
本身合理做法係所有班次康城開,同時減班

依家變相49%班次唔改,44%班次入去

有人話多左車應該多左人搭

但最壞情況係
D客唔領情,仲要班次多左攤薄49%載客率既客量

不過康城始終有競爭無人HEA做
49%載客率,都可以拎晒坑口特車入去

同區98P載客率多過佢,班都無得加,其他KMB線日日收車
世界很簡單 人類很複雜
kc_loo 發表於 2019-5-8 14:06 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-5-8 01:22
坑口直出原來都係得 4 成幾客量,完全係幫直出 L 直接打臉。

不過最正係日出康城班次都唔夠五成,

講左N 次唔好成日諗住用特線去推斷全日成效

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 正解

查看全部評分

kc_loo 發表於 2019-5-8 14:07 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-8 11:16
不過係晨早特別班,飛左九展有幾大問題?
同埋都無回程呢回事

但其實九展上下班既人係最想有巴士, 因為要轉車, 又遠離MTR
有shuttle 都要上上落落
3ASV174 發表於 2019-5-8 14:13 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-8 14:06

如果坑口特係 98P 咁嘅服務水平就係,
但坑口特已經做晒全個早繁,唔係只得幾班,
兼且佢係現有服務特快班次,唔存在班客唔識呢件事,
除非你話早繁係全日客量最低嘅時段,就無說話講。

坑口特 44% 嘅同時,
唔好忘記 98D 仲有寶林班次係坑口北載空過去。
雖然拉勻計 44% 係有啲取巧,但取巧極佢都只係早繁平均唔係全日平均,即係頭頭尾尾隨時衰過 692P。
如要討論,請先自貼差餉單一次
0q9w8e 發表於 2019-5-8 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2019-5-8 14:06

大把特線做到佢1.5-2倍
44/49%其實點講都係難睇