hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併

cx838 發表於 2019-5-8 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-5-8 09:00
新巴盤算好易理解。
依家 796x 去尖咀車程仲長過 290x 去荃葵,
既然 796P 唔理客量幾差都會逐步全日,到 ...

點會啊,796X全程快290X多多聲.290X車程正常都要80分鐘,早繁就120分鐘,796X正常就65分鐘渣
74queen 發表於 2019-5-8 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-5-8 09:00
新巴盤算好易理解。
依家 796x 去尖咀車程仲長過 290x 去荃葵,
既然 796P 唔理客量幾差都會逐步全日,到 ...

其實尖沙咀計做彌敦道係冇乜優勢 因為近鐵而且多數寫字樓集中係尖東 其次廣東道
購物都係主要廣東道 其次彌敦道
最佳走線其實會係215X 做哂廣東道尖東 除咗油麻地主要地區都包哂
其次就係一堆循環線嘅行法先尖東後彌敦道 尖東寫字樓特快 廣東道客行出彌敦道合理腳程
先彌敦道後尖東其實係差 因為彌敦道南行較塞去尖東又慢 做得好果兩條係焗搭(13X)同有時間優勢(98D)

咁796P死因顯然已見 1.去彌敦道輸哂比鐵 2.廣東道客比296D掃哂 唔駛行出彌敦道 3.淨返尖東獨市 但頭站偏慢

我覺得296D可以改215X走線做埋尖東特快 好過兩條尖咀線都係先塞彌敦道 又唔駛驚796P爭客 彌敦道客就98D將隧轉296系 密轉密可以接受
kc_loo 發表於 2019-5-8 15:14 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-5-8 15:07
邊度有outpost?我幾時話要98d 特車上山?
我只係想點解你同GW 一路主張坑口直出就可以解決坑口客量少既 ...

其實你可唔可以思考多D?
多少係比較, 如果唔係直出, 客量你認為會唔會更少?
如果時間上快左係無用, 咁你認為點對乘客來講有用?
果個時間係唔係可以代表其他時段?
果個時間正正係時間上對比MTR 輸得最多, 而乘客對準時係最重要既時間如果以呢個情況, 有50% 已經好好, 如果以以上理由, 假日, 非繁交通情況較暢順, 客量應該會更好
你自己有無考慮過?

根據2016 人口普查, 寶林 (包括山上)人口 113076, 坑口 86785
你認為而家98D 上車比例係唔係咁?

kc_loo 發表於 2019-5-8 15:15 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-5-8 14:55
你同GW唔係一直主張將隧塞車唔會影響出行時間咩?而家又話行隧道唔準時牙?
...

please quote source "你同GW唔係一直主張將隧塞車唔會影響出行時間"
ViviTse 發表於 2019-5-8 15:18 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-8 14:51
早繁少人其實原因好易解, 隧道塞車, 而返工正正最需要準時, 而且班次又唔密, 夾唔到時間寧願上鐵
反而其他 ...

其實98D特上繁客量麻麻,隧道塞車係其中一個原因,因為將隧公路遲遲都唔肯劃條巴士專線,加上寶順路轉落將隧公路個位又要2條行車線combine成1條,唔塞至奇。
另一個原因係班次疏,除咗中間時段個班次叫做正常少少之外,其餘上繁時段內開20真係唔多開胃,加上頭班車又成7點先開,尾班9點番到尖咀都10點啦,再塞一塞紅磡真係分分鐘倒客落鐵。

反而98D下繁客量好好,下繁企晒人都幾常見,頂閘都見唔少。
甚至夜晚時段98D都有一定捧場客,唔知係開得疏定係客多,夜晚10點左右都見過企晒人。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
kc_loo 發表於 2019-5-8 15:21 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-5-8 15:18
其實98D特上繁客量麻麻,隧道塞車係其中一個原因,因為將隧公路遲遲都唔肯劃條巴士專線,加上寶順路轉落 ...

98D 下繁其實車係太疏, 以前九展放工, 初初都有幾次試下等98D
但真係無車, 車一來又滿, 有時等兩車架, 成45分鐘都上唔到車
weekend 98D, 尖東回程10點幾11點其實都好好客
0q9w8e 發表於 2019-5-8 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2019-5-8 15:14
其實你可唔可以思考多D?
多少係比較, 如果唔係直出, 客量你認為會唔會更少?
如果時間上快左係無用, 咁你認 ...

講真丫
同樣要塞點解尚德/寶琳直出果啲都冇咁差?
同埋你幾可有見過有巴士線非繁好客過繁時?
大把線淨係繁時+要塞,載客率都遠遠超過50%啦
kc_loo 發表於 2019-5-8 15:33 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-5-8 15:24
講真丫
同樣要塞點解尚德/寶琳直出果啲都冇咁差?
同埋你幾可有見過有巴士線非繁好客過繁時?

尚德又好難咁比, 尚德去MTR 如終較遠
我都想知98D 正線早繁客量係點,

98D 繁時坑口直出客數較差原因可能性我都講了, 而唔代表其他時間原因都講左, 唔再repeat 了

kay 發表於 2019-5-8 15:48 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-8 15:33
尚德又好難咁比, 尚德去MTR 如終較遠
我都想知98D 正線早繁客量係點,

我諗依家有個比坑口直出更嚴重問題係
坑口應該併邊條邨

寶林/尚德尾站多客唔代表全部客都係寶林/尚德

好似齋做尚德既296D
由於無近期數據,2012上繁平均載客率56%
但都好過依家堆98D特班

而巴士公司做生意都好現實
載客率唔達標,無對家競爭,唔會改善服務

今次對坑口黎講,服務0改善
仲要比人拎晒黎打796P
世界很簡單 人類很複雜
0q9w8e 發表於 2019-5-8 15:52 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-5-8 15:48
我諗依家有個比坑口直出更嚴重問題係
坑口應該併邊條邨

仲可以併清水灣/科大既