hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議98D坑口開出特快班次與康城站特別班次合併

kc_loo 發表於 2019-5-8 15:58 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-5-8 15:48
我諗依家有個比坑口直出更嚴重問題係
坑口應該併邊條邨

要攪到TKO 果邊好難, 佢地直出開, 要拉佢去坑口俾著我係佢都嘈,
我諗而家最可能都係睇日出康城, 一來佢地比較順路, 二來佢地巴士版圖未成形, 如果佢地習慣經坑口出, 可能反對聲音無咁大,
如果大家肯做, 都可以做大條線,
不過日出問題係佢地比較少行地面, 想做好巴士都好難....
kay 發表於 2019-5-8 16:04 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-8 15:58
要攪到TKO 果邊好難, 佢地直出開, 要拉佢去坑口俾著我係佢都嘈,
我諗而家最可能都係睇日出康城, 一來佢地 ...

其實你都明我講咩架啦
自己直出44,拉埋康城得49

除非好似新巴咁,無客都要做大796P
否則九巴性格,都係玩玩下搶796P客算

不過九巴搞98D等同報仇
796P本身都搶296D客
你搶我,我搶返你
世界很簡單 人類很複雜
kc_loo 發表於 2019-5-8 16:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-5-8 16:04
其實你都明我講咩架啦
自己直出44,拉埋康城得49

康城都係睇未來, 而家發展未成熟,
何況44, 49 又係講緊特車,
都睇唔到客量有好大改善空間,
唔好話九巴唔攪98D....而家都攪緊啦..
kay 發表於 2019-5-8 16:16 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2019-5-8 16:09
康城都係睇未來, 而家發展未成熟,
何況44, 49 又係講緊特車,
都睇唔到客量有好大改善空間,

特唔特都係一樣
假設依家98D全日拆
上繁依然係44~49
你點解釋?
咪賴康城人口唔夠

同埋康城將來人多
地鐵都會全天候直達港島
世界很簡單 人類很複雜
kc_loo 發表於 2019-5-8 16:50 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-5-8 16:16
特唔特都係一樣
假設依家98D全日拆
上繁依然係44~49

而家就係話唔可以以呢個數去推其他時段, 無得咁假設, 尤其假日
全TKO 都係直達港島, 唔止佢, 唔見得寶林98D 客少

kay 發表於 2019-5-8 16:53 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-8 16:50
而家就係話唔可以以呢個數去推其他時段, 無得咁假設, 尤其假日
全TKO 都係直達港島, 唔止佢, 唔見得寶林9 ...

非繁忙時間載客率會高過繁時
個堆都係旅遊線黎

世界很簡單 人類很複雜
kc_loo 發表於 2019-5-8 17:01 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-5-8 16:53
非繁忙時間載客率會高過繁時
個堆都係旅遊線黎

原因之前講過了, 唔repeat何況尖沙咀又真係旅遊區
TKO 居民放假都可以去TST 旅遊既
我返工唔搭巴士, 放假出街有時間搭又得唔得?
呢個情況好合理

Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-8 19:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-5-8 13:41
其實兩邊載客率都咁低
本身合理做法係所有班次康城開,同時減班

咁減班都係最後手段
既然可以開拓客源先既而家做法都好合理
最起碼25-30分鐘同10-20分鐘客量就應該有差既
唔領情先減班既都合理

而如果講到而家特車少客因為隧道既
咁不如踢埋上山出囉

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
andy1010 發表於 2019-5-8 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層
遲下康城經跨灣大橋直出 唔駛再塞隧道
98C290 發表於 2019-5-8 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層

其實要有客, 真係應該試下喺峻瀅開, 康城內街再擺領凱同領峰兩個站

咁樣改, 至少就腳, 唔會出現落地底仲近過撘巴士嘅情況