hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 配合沙中線通車 建議重組 沙田<>東九龍線 (80,80X,89,89 ...
開啟左側

配合沙中線通車 建議重組 沙田<>東九龍線 (80,80X,89,89B,88X)

KW2523 發表於 2019-5-15 13:18 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-15 13:17
其實做返顯沛樓同做埋隆亨根本就冇衝突

為咗呢度而要四美非繁行多5分鐘,唔值得
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-15 13:31 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-15 13:18
為咗呢度而要四美非繁行多5分鐘,唔值得

咁咪拆線返兩班應做既客囉
四美大圍可以直出快10分鐘
顯徑有線唔會嘈
隆亨一向睇時間叫兩飛

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| 74queen 發表於 2019-5-15 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-15 12:51
收車都計數嘅281A間唔中都有收車收到show 30甚至更疏班次,一定好唔夠客要取消咗佢

下徑口村一帶出顯耀只 ...

咪係,收車都計73X 277X呢啲一定係20分一班嘅頹線啦
仲要講緊係80嘅沙廠喎
 樓主| 74queen 發表於 2019-5-15 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-15 13:31
咁咪拆線返兩班應做既客囉
四美大圍可以直出快10分鐘
顯徑有線唔會嘈

你係咪想拆到兩條線都15-20你先安樂
直出快10分鐘就得,快7分鐘就即刻倒客落鐵?
用多3分鐘經一經隆亨,非繁就夠客做10-15分一班
顯徑有線就唔會嘈,係呀但果條叫屯馬線,唔夠人口都開咗個站之後你仲想巴士幾有作為

原建議89B班次問題

1. 我原建議做嘅係慈雲山<>沙市,而你淨係睇到沙乙博去黃大仙,咁係慈雲山定沙市同鐵重疊呢

2. 前面計咗數比你睇,沙乙博去黄大仙時間上唔輸,因為89B係大圍直出而鐵仲要經顯徑,只係車費同用車數唔抵做

3. 我都講過重組初期唔想減得太過份,廢事交突數,反正而家減班連通告都唔駛出,89B現時非繁係10-15分 咁我慈雲山<>沙市非繁15分起步係咪好過份?
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-15 19:18 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2019-5-15 16:09
你係咪想拆到兩條線都15-20你先安樂
直出快10分鐘就得,快7分鐘就即刻倒客落鐵?
用多3分鐘經一經隆亨, ...

第一大部分時間經一經隆亨絕對唔只3分鐘

第二點解四美大圍要直出觀感同行車時間上好好多
而家班客就係舉腳話畀大家知大圍客唔少寧願搭89B
四美客搭鐵都唔想兜圈

係既唔入顯徑兜少左
但明明可以直出點解唔直出硬係要兜個圈呢?

更重要係食埋89B新翠村班客

第三我會建議80拆後主要非繁時段做12-15分鐘一班
80P主要非繁做12-20分鐘一班
好多線都做緊類似班次

第四一向所有地區人士都係有鐵亦唔代表可以任取消巴士線
再講就算屯馬線通
新東<>觀塘成組線根本唔敢大減
根本觀塘線食唔晒

第五89B變慈沙線講落好聽
要經埋沙角街既我都想睇下有幾多人會用
就算老九想做既係都會經老隧博做到轉乘客

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KW2523 發表於 2019-5-15 20:56 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-15 19:18

youtube嘅82K片段都係3-4分鐘左右,俾兩條link你 (以轉出/入隆亨 - 迴旋處計),兜入去大半用多時間來自顯徑

https://youtu.be/jJwJwg-4KHk (3:35 - 6:47)
https://youtu.be/7QzqW6Rg7xo (23:26 - 26:27)

屯馬線對隆亨班客吸引力唔大(唔方便,行行下未必快過80),數量又唔係少

鴨島去港島西商業區客流一樣好大,ISL一樣唔係好易食得晒,90,97同590喺SIL通車後仍然被搶大堆客,唔知佢地被要求進一步削減服務以至取消幾多次呢 (Btw 真係幾似,SIL -> TML,中環 ->觀塘,金鐘 -> 鑽石山,軒尼詩道 -> 黃大仙,80X -> 590,係80/89B同90/97少少唔同)
即使80行埋隆亨,我較保守就認為非繁亦只能做到15分鐘一班,直出大約非繁20分鐘一班 ; 80P應該要20-30分鐘一班,隆亨客係唔少但係亦只佔80 3-4成左右,同絕大部份肯定被搶嘅顯徑獨立成線非繁客量肯定唔會夠最疏20

不過認同慈沙用89B非好主意,縮入四美街同上水仔(有287X先例,吸引力應該唔會太差)更好

10598C 發表於 2019-5-15 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-15 19:18

完全取消 89B 可能又輪到沙乙博想留線,個人覺得 89B 補個 BBI 轉 89 出觀塘,縮上慈雲山係一個出路,完全同 80X 分工

沙田段改循環,類似於反方向嘅 288,車公廟路後左轉文化博物館、沙田市中心、大涌橋路,返回車公廟路沿線,九龍段經新蒲崗、富山上慈雲山

80 就減班了事啦,如果 89B 唔取消只係縮上慈雲山,但同時 80P 變半全日,到時候非繁忙分分鐘仲多左車,賬面上講唔通

所以 80P 半全日或 89B 縮短有機會只可二擇其一,咁我寧願選擇後者
 樓主| 74queen 發表於 2019-5-16 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-15 20:56
youtube嘅82K片段都係3-4分鐘左右,俾兩條link你 (以轉出/入隆亨 - 迴旋處計),兜入去大半用多時間來自顯徑
...

唔該你揾條片出嚟,睇片好過我㩒eta估估下。
入隆亨3-4分鐘,減返直行都要1分鐘,證明我話用多2 3分鐘經隆亨嘅講法係合理

隆亨佔密車80嘅30-40%客亦證明隆亨客係好食過89B啲新翠客,而且新翠半條邨係大圍站隔離流失嘅客一定多過隆亨

我覺得80 可以keep住非繁10-12幾個月睇下吸到幾多四美新客先,當然一定係大部份12 少少10,唔得就再減12-15,都係果句 而家厹要減班 update下個 database就減咗啦

至於顯徑非繁做12-20就真係太大想頭,樂觀啲就20,悲觀啲就30,合理啲就兩繁算數
 樓主| 74queen 發表於 2019-5-16 01:34 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-15 21:02
完全取消 89B 可能又輪到沙乙博想留線,個人覺得 89B 補個 BBI 轉 89 出觀塘,縮上慈雲山係一個出路,完 ...

我最初諗就係類似你個建議,正街>沙角街咁循環走,但覺得沙田圍單邊車程應該會長到唔想搭,反而慈雲山冇沙市直車,素性淨係佢地兜,所以有咗#1慈黄>89B>沙市循環點嘅走線

我都同意沙乙博應該留89B去黄大仙順便補89轉乘去觀塘。而家嘅留線方案有
1. 原建議 慈雲山>四美街>89B>沙市循環點 繁時10車 非繁7車 (#1)
2. KW2523兄建議 水泉澳>89B>四美街循環點 繁時6-7車 非繁4-5車 視乎班次 (#5)
3. 我新建議 水泉澳>89B>新浦崗>啟德>啟業>九龍灣 繁時7-8車 非繁5-6車 視乎水泉澳上唔上山 (#15)

另外如果80P要全日我覺得係281M+85B取消補償,如果唔係就長兩繁都夠
10598C 發表於 2019-5-16 02:06 來自手機 | 顯示全部樓層

74queen 發表於 2019-5-16 01:34
我最初諗就係類似你個建議,正街>沙角街咁循環走,但覺得沙田圍單邊車程應該會長到唔想搭,反而慈雲山冇 ...

改順時針循環 (即係我上面提出嘅方案) 我會覺得問題唔大係基於當時 249X 都係咁改,唔見地區反響好大

起碼唔會入沙角街,同時玩循環就考慮順時針定逆時針循環,揀順時針一方面慈雲山去沙田市中心快少少,一方面順返沙乙博搭車方向
BTW 我計劃中 89B 繁時 15 非繁 20

我覺得 80、80P 齋減班就算,或者學 81C 假日都做玩下特快班次,甚至下繁增加直入大圍班次

85B、281M 就換 985 加時加假日好過 (仲有回程銅鑼灣開),比起 80P 來得更實際