hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新車出唔切 九巴焗市民搭「老爺巴」?
開啟左側

[報刊新聞] 新車出唔切 九巴焗市民搭「老爺巴」?

天空之神 發表於 2019-5-14 22:26 | 顯示全部樓層

買唔切車既責任係自己度
將 AVC 派哂比 203C
其他線唔好用短車
剩係派 10 30 31M 45 46 51 53 64K 65K 77K 91 91M 92 269M 276

94 96R 289R 黃石用到大車
2D? 3M 208 都用到大車
7B 去紅磡可以,回程要諗諗計
103 最差情況就係學以前 40M 用大車
65K 長遠可以改埋大車,問題係要林錦開一個調頭位做
.
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-14 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2019-5-14 22:59 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-14 22:57
佢講錯咗

應該係E50D

08年火燒連環船就係E500起火先
VocaloidMikuBus 發表於 2019-5-14 23:19 | 顯示全部樓層

話老爺車安全有問題, 我覺得佢根本就係借題發揮,
君不見以前中巴啲假寶 LF 一行就行左超過廿幾卅年咪一樣健步如飛!?
唔好唔記得以前老九啲丹拿 A 一樣行左成卅年咁耐又唔見果陣有人嘈!?
睇埋人地倫敦啲 AEC Routemaster, 如果怕老爺車安全有問題咁點解又可以比佢地行成半個世紀呢又?!!!
Doki Doki!
MT695 發表於 2019-5-14 23:48 | 顯示全部樓層
運吉純粹懶得改,同埋怕有咩事比人借題發揮啫
重點係延長車齡限制係政府眼中只係小事,無迫切性去做
根本安全問題唔係佢地concern
家下起樓d工程標準都可以改黎改去啦,冧樓都唔驚,炒車咁小事政府會在意咩?
Toz 發表於 2019-5-15 00:29 | 顯示全部樓層

巴士公司真係要幫舊車續牌, 政府一樣可以開綠燈

政府咁既規定, 亦係要求巴士公司必須係十八年內將巴士完全折舊
巴士公司宜家有錢賺時未必有誘因拉長折舊整靚盤數
但如果經營情況轉變, 巴士公司又將折舊期拉到四十年, 到時有車虧左, 分分鐘會無錢換車, 日日都有幾十部巴士係路上跪低塞住條路... (因為做得呢樣野都已經化妝緊條數, 你點指望佢嘔到大舊錢出黎換車)

即係我當平均每部車用三百萬買返黎, 每年每部平均可以為巴士公司賺十萬, 如果巴士公司用四十年折舊去計, 表面條數係會有賺
但廿幾年後批車虧晒的話, 就算無通漲都好, 巴士公司根本賺唔夠換車既錢, 你覺得健唔健康? 無人咁天真會覺得老細會貼晒錢出黎換新車掛?
規定十八年換車, 巴士公司就必須計十八年或更短既折舊期, 有乜唔妥頭幾年已經反映晒係條數度, 咁先有時間去處理

唔該你地諗野時唔好淨係諗到部車
一話你地要求政府有預知未來能力, 巴士公司買車已知道批車有幾長命, 批到個最長折舊期出黎?

solomon 發表於 2019-5-15 08:15 | 顯示全部樓層

冷氣短車每一代,去到尾水,之前每次都係擺一段時間先出牌,所以今批部分ASV個出廠日期比出牌日期前好多。

其實係九巴政策問題,先唔買11米車,變相有啲線因爲行唔到12米,被迫行10米車,根本有啲線佢原本諗住塞直梯車落去,留返真正唔夠位行嘅先至用10米車,可惜有啲位用過又唔得,諗住學新城加RAS啲車長又反彈,進退失據下,先返轉頭買10米車,佢可以買返E400喎,又話要等其他車廠。

睇返新城買新車,成個更新程序,係預早咗一兩年去試去買,趁手上有配額,預早買定,而且後來亦因應情況,可互補配額,雖然呢樣唔關新巴短車事,但呢個集團係可以好靈活去應對買車安排。如果新巴換車,可以對應埋纜車更新,咁成個情況可說是絕配,纜車如果早兩年換,咁新巴就唔使借車,就算有乜延誤,最多咪續舊車一年半載,大家都開心滿意,不要始終兩間公司,兩件事又好難去配合嘅。

九巴如果有好嘅計劃,又點會依家咁失敗!新城營運我唔覺得好,但換短車安排真心讚嘅。
HR1377 發表於 2019-5-15 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2019-5-14 15:04
講 開 7B , 4 月 去 樂 富 拜 山 時 見 過 架 大 豬 行 .
見 佢 架 車 係 聯 合 道 轉 右 入 佐 去  ...

7B 12米車輛係聯合道右轉去延文禮士道,左轉東寶庭道後右轉返回嘉林邊道
HR1377 發表於 2019-5-15 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-5-14 22:26
買唔切車既責任係自己度
將 AVC 派哂比 203C
其他線唔好用短車

2D, 208衰伯爵街左轉太子道西

除非界限街可以直接左轉喇沙利道,否則2D, 10, 208冇機會使用大車
Eddie 發表於 2019-5-15 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2019-5-14 23:48
運吉純粹懶得改,同埋怕有咩事比人借題發揮啫
重點係延長車齡限制係政府眼中只係小事,無迫切性去做
根本安全 ...

而家政府都定左一般柴油車要15年退,專利巴士有18年都已經寬鬆左,14年已經講緊要退歐三車,因為自己買車失當強行要求續歐二車真係講唔通