hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98C又欽州街企人
開啟左側

[經歷分享/報告] 98C又欽州街企人

JX9097 發表於 2019-5-17 07:46 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-16 23:37
除非真係誓死唔搭地鐵,否則何苦 116 轉 98C,都唔搭地鐵轉小巴上去呢?

不過去港島某啲地方,如果唔係  ...

若果唔係690沿線
當然唔會揀佢轉
尤其是近期再拉疏之後
JX9097 發表於 2019-5-17 07:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-16 23:43
98C 學 98D 繁時唔入坑口圈走線,去程應該要入一入欣景路攞返班客?
理想啲寶林段應該係跟 290 行,又或 ...

欣景路一早就應該要入
依家去程基本上做唔到大半個寶林
GA6072 發表於 2019-5-17 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-16 19:49
我估你唔係常客

以我果區計

FYI

10/10/2018 95 LF9490

20:07西九龍站
20:09佐敦道
20:11炮台街
20:15寧波街
20:16九龍中央
20:20碧街
20:22奶路臣街
20:31旺角先達
20:33中電
20:36九龍醫院
20:37醫管局
20:38眼科醫院
20:41舊機場
20:43mikiki
20:45彩虹
20:47聖約瑟小學
20:49彩雲
20:50基順
20:51利康樓
20:54寧波第二中學
20:56秀樂
20:57秀逸
20:58秀安
21:00上秀
21:01秀暉
21:03寶達
21:09康盛
21:11翠林

98C非繁20min就叫好快
d白粉線就係咁容易上癮
海鮮底班次唔知有無機會上到
撞彩上到比多3蚊只係比95企快多十分鐘真係一串光陰一串金
238X 發表於 2019-5-17 12:31 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2019-5-17 11:23
98C非繁20min就叫好快
d白粉線就係咁容易上癮
海鮮底班次唔知有無機會上到
撞彩上到比多3蚊只係比95企快多十分鐘真係一串光陰一串金

十分鐘有時真係緊要,我有時出九龍喺美孚轉 63X 都係想早十分鐘到,而且有時可以避太子塞車(當然都試過調番轉塞橋...)

平心而論,95 不論係班次定係沿途路況(彩虹道 + (新)清水灣道)都有可能比 98C 更加海鮮

而且兩條線喺旺角唔同站,啲人傾向等 98C 好正常

如果你話係喺九龍城見車就上都可以理解嘅,仲可以叫多飛 93K...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kc_loo 發表於 2019-5-17 16:48 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-5-17 12:31
十分鐘有時真係緊要,我有時出九龍喺美孚轉 63X 都係想早十分鐘到,而且有時可以避太子塞車(當然都試過 ...

98C 有一大段上左高速公路, 對山上一來已經好直接, 一落高速已經無幾多個站, 可以話近乎點對點
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2019-5-17 11:23
FYI

10/10/2018 95 LF9490

見你成個95行車經錄寫埋出黎
Office hour都回下你

根據行車紀錄
先達< >秀安樓用左27分鐘
已經用最快方向同
假設唔洗等車才做到

同時98C應該18-22分鐘行完
相差5-10分鐘

如果計時開表班次
98C做12分鐘一班
95做20分鐘一班

加完等車時間
95要47分鐘
98C只用30-34分鐘
以32分鐘作中位數
講緊平均慢15分鐘

以我多年等車經驗
98C班次可靠度
遠高過95

以前2013年之前
98C送車尾
多數都可以10分鐘內有車

同時95我試過碧街等車
45分鐘都冇車

講起碧街
如果我登打士街走

可以選擇
1A長沙街上車
秀明樓下車

95碧街上車
秀安樓下車

根據行車紀錄
95要38分鐘

我以前搭1A
很多次做到36分鐘

其實1A都唔算慢
但班次計
1A 做6/7分鐘
95做20分鐘一班

計埋等車
1A 要43分鐘
95就要58分鐘

以兩對兩線班次可靠度比較
相信大家都明白
點解不肯搭95
74queen 發表於 2019-5-17 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-16 23:41
但望返九龍東、將軍澳,尤其山上冇地鐵 cover 嘅地方,基本上全部都有尖沙咀線 (有漏請指出)

甚至當年有 ...

之前都吹過有將安/將秀沙添,搞完290咪變哂88/213X囉

西貢同觀塘區會嘅關係應該差到運吉都搞唔掂
偏偏觀塘係咁加人口加寫字樓,將軍澳加極都係巴士地獄康城,結果將軍澳人咪覺得隔座山就要乜有乜,自己就冇人理
GU9338 發表於 2019-5-17 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層

頭先目測又有資源錯配,水塘 ENU 尾班 98S 都仲有位坐,後面整部 E400 98C 企咗超過廿人,好似唔止一次咁大整蠱
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-5-16 23:32
有咁多客比你做先得嫁 我覺得最合理其實係繁時10非繁15 不過落左地底既客邊有咁易比你拉返上地面丫...

29 ...

AVBE/綠蛋年代講緊只是2012/2013年
果時98C上繁仲有6-9分鐘
下繁仲有7-8分鐘一班

果陣已經用腳投票好多年
而家多左批安達客
兩繁開6-9分鐘一班都唔過份la
非繁10-15分鐘
頭尾班附近20分都得

記得2330-2359
旺角仲有很多人排98C的

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-16 23:37
除非真係誓死唔搭地鐵,否則何苦 116 轉 98C,都唔搭地鐵轉小巴上去呢?

不過去港島某啲地方,如果唔係  ...

果位係師奶黎
唔記得佢講近維園定銅鑼灣走
佢話地鐵要行上行落麻煩喎
好似拎幾個袋shopping
如果係sogo
咁佢有機會懶得行銅鑼灣站