hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98C又欽州街企人
開啟左側

[經歷分享/報告] 98C又欽州街企人

樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-5-16 23:36
好多區都冇全日尖沙咀線啦
東涌,屯門南,葵興芳,太和,聯和墟…

全九龍好似都有尖沙咀線
爭在快定慢

你都可以話康翠唔係九龍既
將軍澳已經有98D/296D/796X

康翠唯有繼續努力爭取la
一係叫95行彌敦道學271兜番入西九龍站
應該好得過1A中秀返尖碼掛

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 22:04 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-5-17 00:14
咁你俾咗出去既基本上都唔會收得返嫁啦……

唔好再搞213X
213X係開國六線
第二條好大機會
第一年就有錢賺既線
第一條一定係214
我見過星期日下午三時
安泰客上唔到214

同時間98C都冇咁爆
假日非繁都可以上唔到車
大開眼界
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-5-17 07:46
若果唔係690沿線
當然唔會揀佢轉
尤其是近期再拉疏之後

唔講都唔記得左
690 cut 車俾 601加班

其實690係咪
應該執一執師傅表

同統一20/30分鐘
我係客都唔會咁得閑計
咩時間開20/25/30

最好第一班踏正開車
同踏正轉20/30一班
25就變30分鐘一班
班次起碼冇多到
但就好等好多
易計好多

ETA唔係萬能ga
又要成日開九/城app睇
極不方便
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2019-5-17 16:48
98C 有一大段上左高速公路, 對山上一來已經好直接, 一落高速已經無幾多個站, 可以話近乎點對點
...

我成日Mikiki返屋企
98C上車計沒大塞大約7-10分鐘
視乎出3AD/3ASV/ATENU

根據佢既行車紀錄
95 Mikiki返秀安樓需要15分鐘
講緊慢五成至一倍

如果95叫快
1A Mikiki遇到神車同車手
都可以16-18分鐘
返秀明樓
又平又密車又新

如果1A/95一齊到
就睇下邊部車新
邊部多窗口空位

有98C就睇下車頭仲企唔企到
企到即慳大約10分鐘或以上

Mikiki上98C的確做緊二等公民
只求上車成功
因為只要捱到曉光街
就可以落車
費事同秀暉樓支巴士軍隊湊熱鬧
安達車未開都冇咁熱鬧
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-5-17 12:31
十分鐘有時真係緊要,我有時出九龍喺美孚轉 63X 都係想早十分鐘到,而且有時可以避太子塞車(當然都試過 ...

師兄正解
表面係快10分鐘
實際係牽涉98C/95信任度問題
除非富豪/Mikiki見到95
否則唔會特登等95

98C民望高95太多
最少班次密過95唔少
我諗好多95的客試過
俾95洗到45分鐘都冇車
講緊60X/42A密密出彌敦道
95係冇車

車程唔夠98C快之餘

司機質素
98C整體如果有90分
95唔知有冇40分
同290同級

所以係印象中
1A整體質素
係好過95
雖然上落客多
車程慢95少少
但用車同班次
甚少令人失望

如果碧街等95果陣
識轉文明里搭1A
等車連搭車
45分鐘慢極都夠1A去到Mikiki
快既和樂邨都去到

免仔95有車都追唔番隻龜車1A la
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-5-17 19:42
頭先目測又有資源錯配,水塘 ENU 尾班 98S 都仲有位坐,後面整部 E400 98C 企咗超過廿人,好似唔止一次咁大 ...

98C寧願佢出豬都唔好出
直梯/ATSE

不過將廠派車係咁
自己批紅FL成日俾拎左唔知去邊

有次九龍醫院支燈
見到人地13D出VP8980
自己就坐緊KG3458
結果俾13D過

呢支燈成日人地2A/13D/16
係隔離線過98C
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-17 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層

74queen 發表於 2019-5-17 18:01
之前都吹過有將安/將秀沙添,搞完290咪變哂88/213X囉

西貢同觀塘區會嘅關係應該差到運吉都搞唔掂

將軍澳山下都好d
差極都有將軍澳線
反正將軍澳樓價
都係靠地鐵支撐
買樓果班都唔會care巴士ga la
你望下日出康城就知

觀塘人口正正增加係
沒有地鐵沿線的地方
就算新增巴士資源都唔夠用
你望下早繁幾多人
係安泰望車輕嘆部214
再望下單新聞搭lift搭到
要好似倚天屠龍記咁隻揪
就會明白其苦況
10598C 發表於 2019-5-17 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-17 21:53
果位係師奶黎
唔記得佢講近維園定銅鑼灣走
佢話地鐵要行上行落麻煩喎

轉 105 就話有位坐 (等幾耐先有車係另一件事),轉 98C 咪又係一樣要企

灣仔以西 101 轉 105 都叫順住去,銅鑼灣打後至北角一係死等 690,再唔係送車尾就直接地底見,其他方法轉車都係唔方便唔順路 (671 去觀塘轉都可以考慮,601 / 619 真係不了)
10598C 發表於 2019-5-17 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-17 22:13
唔講都唔記得左
690 cut 車俾 601加班

咁講,巴典有詳細時間表,識嘅話係有方法掌握班次

同埋我見 690 南行九點/十點過後全部都係定點 30 分鐘一班;北行 16:55 - 18:55、21:25 - 22:05 時段都係開緊 20 分鐘一班,係夜晚七至九北行開 25 比較難啲計時間

不過回程如果唔係放工客,唔係指定時間走,通常都係臨走前望下ETA,見就有車或者唔想搭地鐵咪等下,冇車就搭地鐵
10598C 發表於 2019-5-17 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2019-5-17 23:10
將軍澳山下都好d
差極都有將軍澳線
反正將軍澳樓價

當八點鐘左右啲人湧出嚟返工,安泰 (作為九龍觀塘區一條屋邨) 已經冇乜人潮等車,要返工老早走曬