hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98C又欽州街企人
開啟左側

[經歷分享/報告] 98C又欽州街企人

10598C 發表於 2019-5-16 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2019-5-16 07:48
98S 早繁係識企入隧道。下繁就一班班。少數早繁好客過下繁既隧道線。
反而 290A 幾時都係運空氣咁上落寶林 ...

嘩你又撞鬼啦
290A 繁時不時大半滿上落寶林
290X 直程見過頂閘落山

斬走 290A 將軍澳段,班學生真係多謝你唔少
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層
XA2Plus 發表於 2019-5-16 07:24
問題你架98S坐都唔滿呢
我日日夾住喺796X個車頭嗰度思索住發大財嘅時候,次次隔離嘅98S都係坐唔滿嘅
難為 ...

終於有人講中我心聲
我之前日日1830-1900 Mikiki叫七飛
次次見親98S最多企人
客量以下繁計
同95/203E同級
213D都分分鐘好過佢

98C就成日飛站
多數夾硬企門口

九巴好似嫌錢腥咁
明明98C收人$9.9
已經全場最貴
人地85X入馬市
都只收$8.6

係都要咁疏車
搞到唔夠載
逼人搭1A/11X/213D/93K/95
呢d龜線平價車

我係九巴
就寧願收93K/95/296C/297/11X/213D車
收到30分鐘一班
都要保住98C 10分鐘一班
因為有d客左手交右手
緊係推佢地上最貴果部

全K廠單一車廠派車計
全程過$10的線寥寥可數
連樓下條過海線
601加完價都仲平過98C
613就連$10都唔夠

我諗唔到點解九巴對98C咁差
回車慢唔隔離條2A幾多
下繁計
我諗一轉27
應該夠98C一單掛
98C收貴27一倍有突
唔好再同我回車慢
盈利少

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2019-5-16 07:48
98S 早繁係識企入隧道。下繁就一班班。少數早繁好客過下繁既隧道線。
反而 290A 幾時都係運空氣咁上落寶林 ...

290A縮將軍澳段可以
不過一部車還唔到俾將軍澳

因為秀順多數坐滿
沙田坳道客倉清極清唔哂

唔係九巴點解咁好開290X
正正因為沙田坳道一站
都養得起290X

次次見親呢個站條龍
都長到過到地鐵出口

同時間
我驚成個將軍澳段
都冇呢個站咁多客
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-5-15 23:26
不過自從安達臣入伙後,98C都越來越多坐,214出現後又係頂閘局面,但98C無乜跌過,人口從何來?得安達臣 ...

載客率我相信高左
但比起AVBE年代
班次差左好多
我睇住佢由
6-9 cut cut cut 到雙位數字一班
Cut完仲要絕到再收車
收完車可以再俾ATE/ green AVBWU

可能213D都唔生性
下繁仲做緊20分鐘一班
收車就25分鐘
98C要幫手食番哂
旺角道至Mikiki既客

樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2019-5-15 23:35
98S 得四班車都未出聲就嫌 98C 車疏?究竟漢奸同最鐘意搶野既觀塘山可以幾無恥? ...

我由此至終直至你呢個reply都冇提98S

請問98C開線時點行?
係咪行將隧
之後俾人改行寶琳路?

問心
98C載客率高
定98S載客率高?

人地40P開左10年
載客率分分鐘高過
38/42C
都未識全日
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-5-15 23:30
特班經界限街好過

我試過佔中定線
真心超快
秀暉樓出北河街
只用了21分鐘

可惜98C已經唔夠車拆線
又要養條唔識/甚少頂閘既98S
再拆又俾人話用將軍澳資源
諗下好la
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-5-15 23:47
無流水其實真係好大問題。
但 98C 做到嘅流水基本上都係左右交右手或者太貴無人搭,無理由俾 $10.5 深長 ...

琴日果班
旺角道至Mikiki
起碼有7成站位有人落車
你望下元州邨至黃竹街站牌
有咩線去到旺角以東沿線?

已經冇投訴價錢問題
計九龍至港島線
講緊連118呢d要俾隧道費
特快里數長既線
都仲可以收得平過98C

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 08:49 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-5-16 00:06
上星期有晚七點幾搭,已經收車仲要照派車去做坐都未滿既 98S,98C 自己就拉到成半粒鐘一班,
睇到 ETA 唔對 ...

算la
98S得果4班
有責任準時開足俾佢架

應該揾214/2A/296C救98C
都唔好打98S主意

評分

oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

leo_ku 發表於 2019-5-16 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-5-16 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層