hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98C又欽州街企人
開啟左側

[經歷分享/報告] 98C又欽州街企人

leo_ku 發表於 2019-5-16 10:03 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| pccpkl 發表於 2019-5-16 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-5-16 10:03
少人坐的98S是令98C載唔晒的兇手,叫它還車交數就真,你竟然同某離地將軍澳山下人同一鼻孔出氣? ...

我意思係
要還車就要同運輸署申請
直接cut左下繁佢

如果車務調動
Cut佢班就講唔通
D客投訴上運輸署
98S一樣要照開足4班

折衷方案是
向運輸署申請改98S上山
學下繁98P咁行
總站照放日出康城
反正行將隧都吸唔到康城客
日出康城客可以照上98S
唔夠客
自然會有山人客補位
JX9097 發表於 2019-5-16 10:44 | 顯示全部樓層
真心唔明何解98C會越做越頹
客唔係冇, 收費亦唔算平
沿線又唔似51咁極端, 載一個蝕一個

仲未計98C去程其實做唔到寶林客倉
若果好似290系咁入欣景路, 相信上山前隨時坐得七七八八
0q9w8e 發表於 2019-5-16 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2019-5-16 08:41
我試過佔中定線
真心超快
秀暉樓出北河街

98S我見過早繁直梯都坐唔滿…
同埋我唔覺好多人特登等98S
除非跟尾/爭一兩分鐘
全日拆線拆將軍澳段都得
JC8385 發表於 2019-5-16 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
出3ASV起碼好過低載直梯啦
Toz 發表於 2019-5-16 12:22 | 顯示全部樓層

拉 296C 去坑口咪一天都光晒
(或者照去尚德, 但去尚德前停將軍澳體育館同頌明苑)

不過到時變左觀塘客投訴上唔到, 296A 可能要加密先得

我估 296C 係好搵過 98C, 雖然無咁頂閘, 甚至收得無咁貴, 但東九龍落半車上半車...
MCMoore 發表於 2019-5-16 12:29 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-5-16 12:22

296C非繁客量核突過98C好多,不過勝在班次疏
Toz 發表於 2019-5-16 12:32 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-5-16 12:29
296C非繁客量核突過98C好多,不過勝在班次疏

繁時都不見得好客
98C 有時旺角道上到頂閘, 296C 排後面, 上完客居然仲有得坐
比我寧願坐到尚德行過去坑口好過企到返去

佢去到觀塘先有機會頂閘入隧道, 仲要 296A "配合"(即係甩班)先得

但 296C 車程應該比 98C 快好多下
同埋就算佢一路唔滿但一程載到既客應該比 98C 多, 大把客比將軍澳價去東九龍, 清左半車又上返滿
而98C 無幾多客係寶達上車入將軍澳

JX9097 發表於 2019-5-16 13:13 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-16 12:22

基本上要喺尚德拎走d線係唔可能(不論搬總站定兜路出九龍)
始終咁多年尚德已經習慣哂直出
行多3分鐘都肯定會嘈
(情況有如麗港城一樣)

而且, 尚德依家左擁九巴, 右抱新巴
再唔係拍兩蚊機行去搭鐵亦唔算遠
必要時, 咪唔坐九巴囉, 對居民而言只係少一個選擇

同時, 九巴肯唔肯放棄尚德而去"滿足"坑口呢?
答案好明顯係唔會
九巴只會死攬尚德直出線同新巴死過
坑口?寶林?who cares?
arfung 發表於 2019-5-16 13:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-5-16 13:13
基本上要喺尚德拎走d線係唔可能(不論搬總站定兜路出九龍)
始終咁多年尚德已經習慣哂直出
行多3分鐘都肯定 ...

同意師兄所說。
要郁尚德線近乎無可能。

296C加站固然有得諗,但形勢上不會過到。
296D非繁客量差,延到康盛增加客源都不能,其他更難…

公司要在尚德和地鐵及新巴鬥。
坑口/寶林係舊區,眾路線又收得相對貴過尚德果邊,山下唔搭都有山上客搭,一向都無咁積極。