hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98C又欽州街企人
開啟左側

[經歷分享/報告] 98C又欽州街企人

poondriver 發表於 2019-5-16 23:32 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2019-5-16 23:27
臨訓之前見你咁有誠意
我都回下先

有咁多客比你做先得嫁 我覺得最合理其實係繁時10非繁15 不過落左地底既客邊有咁易比你拉返上地面丫...

290系收10.7根本太平 仲要上落山 一定賺得唔多
可能下次加價290系就會加到12蚊咁上下...
0q9w8e 發表於 2019-5-16 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-16 23:27
臨訓之前見你咁有誠意
我都回下先

好多區都冇全日尖沙咀線啦
東涌,屯門南,葵興芳,太和,聯和墟…
10598C 發表於 2019-5-16 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-16 23:29
有機會係690太疏
果陣新城未有ETA
果陣星期日5-6pm

除非真係誓死唔搭地鐵,否則何苦 116 轉 98C,都唔搭地鐵轉小巴上去呢?

不過去港島某啲地方,如果唔係 690 cover 範圍 (例如南區),都未必會搭 690 轉車,寧願 105 小巴或 98C 轉 107 之類
10598C 發表於 2019-5-16 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-5-16 23:36
好多區都冇全日尖沙咀線啦
東涌,屯門南,葵興芳,太和,聯和墟…

但望返九龍東、將軍澳,尤其山上冇地鐵 cover 嘅地方,基本上全部都有尖沙咀線 (有漏請指出)

甚至當年有風吹康翠尖咀線,九龍段係跟現時 213X 走線
10598C 發表於 2019-5-16 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-5-16 23:29
康城夾坑口
若果兜足成個坑口圈
對康城吸引力唔大

98C 學 98D 繁時唔入坑口圈走線,去程應該要入一入欣景路攞返班客?
理想啲寶林段應該係跟 290 行,又或者最低限度回程應該停寶儉樓
0q9w8e 發表於 2019-5-16 23:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-16 23:41
但望返九龍東、將軍澳,尤其山上冇地鐵 cover 嘅地方,基本上全部都有尖沙咀線 (有漏請指出)

甚至當年有 ...

石礦場入伙之後213X都應該拆
而家安泰係逆走

一條石礦場<>安泰<>新清<>土瓜灣<>尖沙咀
一條寶林<>康翠<>安達<>213X原線

10598C 發表於 2019-5-17 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-5-16 23:53
石礦場入伙之後213X都應該拆
而家安泰係逆走

康翠開上安達兜個圈落返嚟?

不過無論康翠搭安達邨,定係搭石礦場,都係要兜個圈 (石礦場都係要入內街兜個圈)
0q9w8e 發表於 2019-5-17 00:14 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-17 00:07
康翠開上安達兜個圈落返嚟?

不過無論康翠搭安達邨,定係搭石礦場,都係要兜個圈 (石礦場都係要入內街兜 ...

咁你俾咗出去既基本上都唔會收得返嫁啦……
ricky 發表於 2019-5-17 00:15 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-16 08:32
載客率我相信高左
但比起AVBE年代
班次差左好多

213D去唔到深水埗/長沙灣,即係得214或98C,咁梗係搞到呢兩條線長期多人啦—
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2019-5-17 07:45 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-5-16 23:32
有咁多客比你做先得嫁 我覺得最合理其實係繁時10非繁15 不過落左地底既客邊有咁易比你拉返上地面丫...

29 ...

290系係招標線
所以定價一定唔會太高

當然, 之後加價可以將個幅度調高
從而慢慢令到收費去番合理期望