hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議208線大幅更改路線
開啟左側

建議208線大幅更改路線

2076 發表於 2019-5-24 01:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

208 廣播道總站<->九龍站總站 $8.1
往九龍站方向: 廣播道總站->浸會大學->喇沙利道->公主道特快->尖沙咀->九龍站總站

往廣播道方向: 九龍站總站->尖沙咀->東九龍走廊特快->九龍城->喇沙利道->浸會大學->廣播道總站

主要服務對象:
1. 廣播道<->喇沙利道 學生客
2. 廣播道/喇沙利道<->尖沙咀 特快
3. 喇沙利道<->九龍站 學生客
4. 尖沙咀<->九龍城 特快
5. 尖沙咀->法國醫院 醫院客

班次20-30分鐘一班

往九龍站方向路線: https://goo.gl/maps/cCnmnqqxKMWRe1fp8
途經街道: 廣播道、聯合道、東寶庭道、嘉林邊道、衙道圍道、蘭開夏道、窩打老道、公主道、漆咸道南、金馬倫道、加拿分道、加連威老道、彌敦道、梳士巴利道、九龍公園徑、廣東道、柯士甸道西、雅翔道、迴旋處、雅翔道及車站環迴路
往廣播道方向路線: https://goo.gl/maps/RVDs5bjdSv41JTCF9
途經街道: 車站環迴路南、雅翔道、柯士甸道西、廣東道、海防道、堪富利士道、寶勒巷、漆咸道南、暢運道、康莊道、漆咸道北、東九龍走廊、啟德隧道、宋皇臺道、馬頭圍道、太子道西、喇沙利道、禧福道、聯合道、廣播道

用車: 5輛短身單層巴士 (於春秋二祭時可改用長身單層巴士,往九龍站方向改經延文禮士道 [按7B安排])

1. 廣播道巴士總站
2. 星輝豪庭
3. 范信達道
4. 馬可尼道
5. 富強苑
6. 樂富遊樂場
7. 杏林街
8. 東寶庭道
9. 書院道
10. 牛津道
11. 九龍塘會
12. 醫療輔助隊總部 $5.1
13. 愛民邨
14. 香港理工大學
15. 香港科學館
16. 加拿分道
17. 金馬倫道
18. 尖沙咀中間道
19. 九龍公園徑
20. 中港城
21. 柯士甸道西
22. 九龍站巴士總站
1. 九龍站巴士總站
2. 柯士甸道
3. 海防道
4. 寶勒巷
5. 加連威老道
6. 香港理工大學
7. 紅磡山谷道
8. 真善美邨 $5.1
9. 聖德肋撒醫院
10. 喇沙書院
11. 蘭開夏道
12. 對衡道
13. 禧福道
14. 天保民學校
15. 香港浸會大學
16. 香港電台電視大廈
17. 廣播道巴士總站

抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2019-5-24 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
好有創意,繁忙時間係可以執返批客仔,但要留意公主道朝早塞車有機會影響車程

非繁忙時間完全送走曬沿路外傭同老人家,假日都做唔到最多人嘅彌敦道

BTW遲下沙中線如果通車的話,應該尖沙咀往九龍城特快會又少一批客
KW2523 發表於 2019-5-24 16:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-24 09:11
好有創意,繁忙時間係可以執返批客仔,但要留意公主道朝早塞車有機會影響車程

非繁忙時間完全送走曬沿路外 ...

廣東道應該多人過彌敦道嘅,多巴士行只係因為喺中間做到最多地方
 樓主| 2076 發表於 2019-5-24 17:54 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-24 09:11

非繁忙時間完全送走曬沿路外 ...

其實208咁行對廣播道/九龍城/喇沙 去尖沙咀已經係的士走線,沿途燈位減少左70%,我諗過經紅磡繞道直飛永安中心,但係塞車情況應該同行漆咸道差唔多
尖沙咀站位其實好靚,南行停到彌敦道,北行海防道同寶勒巷更係尖沙咀最多人行的2條街

尖沙咀去九龍城我主力做真善美/法國醫院一帶,呢兩邊係唔近沙中線車站,同埋我一直認為九龍站豪宅係有需求去九龍城學校區/法國醫院,但係一直冇直車來往

去廣播道方向,九龍維景酒店打後有7/7B/113補位
喇沙落去油麻地又有7/10補位,沿路班客有替代品

只係廣華醫院客要搭10慢遊大角咀,不過客量少到可以無視
208照行窩打老道係同其他線重疊又累鬥累,倒不如加快車程,減少虧損,更重要係新路線係唔駛用短車,可以春秋二祭套出短車

抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2019-5-24 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-24 17:54
其實208咁行對廣播道/九龍城/喇沙 去尖沙咀已經係的士走線,沿途燈位減少左70%,我諗過經紅磡繞道直飛永安 ...

Sorry 我之前睇漏左眼,自動代入左 215X 走線,啱啱詳細睇返,尖沙咀走線走線係 OK
但尖沙咀小街行唔行到長車?

都係嗰句,冇左窩打老道一帶班外傭同老人家,平日非繁忙未必夠客
HG6729 發表於 2019-5-24 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層
殺左條線好過啦
 樓主| 2076 發表於 2019-5-24 21:14 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-24 18:30
Sorry 我之前睇漏左眼,自動代入左 215X 走線,啱啱詳細睇返,尖沙咀走線走線係 OK
但尖沙咀小街行唔行到 ...

其實現時都係冇客或者同7B/10左手交右手

新走線可以開拓新客源,個人認為尖沙咀<->九龍城 有一定潛力,現時用5號做效率太低
繁時一定夠客,單單九龍站<->喇沙同廣播道/東頭邨/九龍城->尖沙咀/九龍站 已經可以
非繁主要做
1) 廣播道<->尖沙咀
2) 東頭邨->尖沙咀
3) 尖沙咀->九龍城
4) 愛民邨->尖沙咀
5) 尖沙咀->浸會大學
全部都係新客/upgrade
加上沿途少燈位,車程快左唔少又可以減車,最重要係有特快感覺,乘客觀感會好好多

廣播道唯一需要的巴士線其實只係去尖沙咀/九龍城,去油麻地/旺角/太子/東九龍,小巴轉MTR優勢太大
尖沙咀內街我望過,北行海防道同寶勒巷係直路一條,12米長單應該冇問題
南行金馬倫道右轉加拿分道同加拿分道左轉加連威老道都係1條線轉入3條線,12米長單都應該唔會有問題

不過有個隱憂係北行喇沙利道左轉禧福道唔知夠唔夠轉 (不過唔夠轉可以改經對衡道同牛津道,12米長單應該行到)
抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2019-5-25 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-24 21:14
其實現時都係冇客或者同7B/10左手交右手

繁忙時間乃至假日唔反對,實有客
(只係假日本身唔塞車,又有冇需要做特快?)

但非繁忙時間,豪宅區返工嘅走曬,剩低外傭同老人家,比較多都係出入窩打老道至佐敦沿線
一方面有機會要照顧返呢班客出入豪宅區,二來冇左呢班客,換來嘅新客未必多過現時208熟客

不過見你係隔離版話非繁落30,咁的話一試無妨,非繁忙唔塞車九個字一單連休冇問題,只係派三部車

同埋,東頭邨行過去聯合道搭車去尖沙咀未免有些少遠,樂富邨就真係做到
東頭邨指望5X全日仲好
 樓主| 2076 發表於 2019-5-25 02:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-25 00:27
繁忙時間乃至假日唔反對,實有客
(只係假日本身唔塞車,又有冇需要做特快?)

208個問題其實係窩打老道果堆燈位......去油麻地/佐敦/尖沙咀都畀堆燈位拖到慢哂,觀感又差
做特快可以慳車,同埋九龍城特快個人覺得係有得做,九龍城都算係全日位,總好過行聯福道,乜客都冇......
仲有法國醫院都係一個倒客出來的位,全日都多人去,但係交通不便
九龍城近九龍城廣場/法國醫院揀乜車去尖沙咀都慢,全部要塞彌敦道
公主道落尖沙咀,仲有愛民邨特快落尖沙咀可以順便做埋

同埋我講錯,係美東邨唔係東頭邨
美東邨行去樂富站都算遠,特快208去尖沙咀都應該有吸引力
抗議962B重組
還我962全日服務
ad63 發表於 2019-5-25 10:10 | 顯示全部樓層

208萬基大廈站好多人上車,未必改得,反而改行衛理道循環線行佐敦道/廣東道/梳士巴利道彌敦道回程仲有得做
volvo dafa