hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署向屯門TTC匯報RPP最新進展
開啟左側

[其他] 運輸署向屯門TTC匯報RPP最新進展

miklcct 發表於 2019-5-29 17:29 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-5-27 10:22
同意用61M葵涌方向不入大欖涌,換取52X主屯門方向加經屯轉九龍方向。雙贏。
希望屯門和荃灣議會同樣考慮 ...

你玩嘢咩,叫屯門方向嘅巴士入九龍方向嘅轉車站,有咩用?唔通要出九龍嘅客會搭屯門方向嘅巴士咩?梗係搭出荃灣/美孚先算啦。
進智公交
miklcct 發表於 2019-5-29 17:36 | 顯示全部樓層
008325 發表於 2019-5-29 12:42
好多時去完元朗坐68A去屯轉 轉坐252 ...都覺得好唔方便一來個巴士站行到勁遠 (要行到去小欖站

二來又冇 ...

我覺得你真係喺到玩嘢囉。元朗/藍地去掃管笏梗係輕鐵落屯門市中心轉K巴/小巴過去啦,搭得68A都當然係喺華都花園落車轉車啦,重去轉車站走回頭路?!
進智公交
008325 發表於 2019-5-30 03:17 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-5-29 17:36
我覺得你真係喺到玩嘢囉。元朗/藍地去掃管笏梗係輕鐵落屯門市中心轉K巴/小巴過去啦,搭得68A都當然係喺 ...

我買左月票 我老婆冇買梗係想一齊坐哂九記
夜晚掃管笏坐咩k 車 , 我想上星堤又去華都轉咩車
知唔知洪水橋坐輕鐵搖到去屯門再轉小巴要幾耐?
知唔知洪水橋去屯轉有幾快?

2076 發表於 2019-5-30 07:48 | 顯示全部樓層

008325 發表於 2019-5-30 03:17
我買左月票 我老婆冇買梗係想一齊坐哂九記
夜晚掃管笏坐咩k 車 , 我想上星堤又去華都轉咩車
知唔知洪水橋 ...

我認為252去掃管笏唔應該入屯轉九龍方向

252本身車程短,轉車站去掃管笏只係10分鐘,但係入一入屯轉九龍方向要用3分鐘
(屯轉交通燈,由大欖涌出發經屯轉必定剛好過唔到屯轉出來轉左的燈)

有需要乘客其實行去小欖站都真係唔遠
加上252入埋屯轉,屯轉就冇快車去愛琴海岸 (61M正常行車時間15-20分鐘,52X 10-15分鐘,53 8-10分鐘,252 8-10分鐘)
抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2019-5-30 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-30 07:48
我認為252去掃管笏唔應該入屯轉九龍方向

252本身車程短,轉車站去掃管笏只係10分鐘,但係入一入屯轉九龍 ...

又或者改做掃管笏至屯轉循環又得唔得?
反正本身屯轉方向要入曬兩邊轉車站,加上252沿路都唔算塞車,唔怕脫班

如此一來40分鐘可以完一轉,他日加班即使去到10分鐘一班,都只需要4部車
2076 發表於 2019-5-30 08:51 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-30 08:44
又或者改做掃管笏至屯轉循環又得唔得?
反正本身屯轉方向要入曬兩邊轉車站,加上252沿路都唔算塞車,唔怕 ...

其實我都唔明點解252唔做循環線......
252沿途根本唔怕塞車,改循環又可以慳車,屯轉又唔駛停到冇雷公咁遠
話掃管笏總站周圍乜都冇,但屯轉又唔見得有商店
唔通係因為掃管笏總站冇廁所? 要擺化學廁所對車長健康有影響?
抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2019-5-30 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-5-29 17:36
我覺得你真係喺到玩嘢囉。元朗/藍地去掃管笏梗係輕鐵落屯門市中心轉K巴/小巴過去啦,搭得68A都當然係喺 ...

夜晚冇K巴,小巴又要掃管笏村路行入去,尤其係去Grand NAPA,一啲都唔近

其實有時呢,直接唔代表快囉
10598C 發表於 2019-5-30 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-30 08:51
252沿途根本唔怕塞車,改循環又可以慳車,屯轉又唔駛停到冇雷公咁 ...

大不了咪去到屯轉 “稍作停留”,比司機去廁所或者換司機,去到掃管笏唔好停咁耐就準備開下一轉

講開252屯轉站位,上次見仲有三五分鐘就開,諗住都係屯轉應該好近啫慢慢行過去,跟住一行到去橋底發現站位咁鬼遠,結果仲要即刻跑過去上車._.
你知252走車就好大鑊架啦...
10598C 發表於 2019-5-30 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-30 08:51
252沿途根本唔怕塞車,改循環又可以慳車,屯轉又唔駛停到冇雷公咁 ...

(手機版,唔想編輯見諒)
好多總站都係擺化廁,所以唔見得有問題...
其實屯轉都應該學大欖,整返個七仔係到,方便乘客司機,尤其如果乘客送車尾可以入去涼下冷氣XD
andy92 發表於 2019-5-30 09:21 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-30 09:02
(手機版,唔想編輯見諒)
好多總站都係擺化廁,所以唔見得有問題...
其實屯轉都應該學大欖,整返個七仔係 ...

屯門方向站尾好似整緊客務站