hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署向屯門TTC匯報RPP最新進展
開啟左側

[其他] 運輸署向屯門TTC匯報RPP最新進展

miklcct 發表於 2019-5-30 09:23 | 顯示全部樓層

008325 發表於 2019-5-30 03:17
我買左月票 我老婆冇買梗係想一齊坐哂九記
夜晚掃管笏坐咩k 車 , 我想上星堤又去華都轉咩車
知唔知洪水橋 ...

你有九巴月票,咁咪68A華都落車轉52X/61M,去到路口先搭252。

如果走去兜屯轉嘅話,68A由華都去到屯轉再加埋252由小欖兜返轉頭返路口嘅時間已經足夠52X/61M由屯官去到路口啦。
進智公交
Busways 發表於 2019-5-30 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-5-30 09:48 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-5-29 15:34
減4個位就當豪華車, 真係多謝哂

不過巴士公司都係舒適為名, 搶錢為實

舒適為名,搶錢為實,很同意。
減得果4個位就上浮票價50%,很誇張離譜…

同樣離地既係A33X,收貴E33(P)一倍,但速度竟然平手(對A33X大部份站而言),或只快約10分鐘(市中心及VIP區),有時連舒適都談不上(因為會突然降級)…
對大部份客而言,不如就岩時間搭E33P,隨時有得upgrade,又唔慢…

以前A33P真係快,屯市直去機場,又就去改動併入特慢版A33X倒走D客。

上述A33X/E33(P)已經係好例子,即管看看P960和960最後會點。
2076 發表於 2019-5-30 11:21 | 顯示全部樓層

其實現時有252已經好左好多
以前得星堤,好多時都係要的士出入,市區返掃管笏係要在黃金海岸轉多一次車......

K53全日MTR下世都唔會做
不過入面屋苑好多村巴都係去屯門站,其實K53又未必會多客
抗議962B重組
還我962全日服務
JX9097 發表於 2019-5-30 12:02 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-30 11:21
其實現時有252已經好左好多
以前得星堤,好多時都係要的士出入,市區返掃管笏係要在黃金海岸轉多一次車.... ...

或者調番轉頭諗
港鐵唔肯將K53變全日
所以先有咁多"專車"出入

若果K53一早全日的話
運吉根本可以ban哂所有"專車"申請
miklcct 發表於 2019-5-30 12:06 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-5-30 12:02
或者調番轉頭諗
港鐵唔肯將K53變全日
所以先有咁多"專車"出入

呢啲根本應該一早要行政指令,防止邨巴泛濫。

一旦第一條邨開咗邨巴,之後第二三四條邨就無得BAN,否則就申訴專員公署見(元朗嗰邊係例子)。
進智公交
JX9097 發表於 2019-5-30 12:48 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-5-30 12:06
呢啲根本應該一早要行政指令,防止邨巴泛濫。

一旦第一條邨開咗邨巴,之後第二三四條邨就無得BAN,否則就 ...

又未去到完全冇解辦法嘅
前提係K53全日, 提供足夠服務
咁運吉就可以趁續期嘅時候取締佢哋

當然, 依家有私家專車
將來要同其他share
反對聲音一定有, 差在夠唔夠硬淨頂住
008325 發表於 2019-5-30 17:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-30 08:52
夜晚冇K巴,小巴又要掃管笏村路行入去,尤其係去Grand NAPA,一啲都唔近

其實有時呢,直接唔代表快囉 ...

Yes...如果冇月卡...又想坐巴士既話....
當然希望有逆向轉乘優惠...真係睇唔出有咩難度

掃管笏路上段冇252 真係好難搞....
話咩佳61M....知唔知黃金海岸行上去要廿分鐘?

252 時間又勁疏....D站去到一忽忽咁
希望真係改善下

008325 發表於 2019-5-30 17:21 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-5-30 12:48
又未去到完全冇解辦法嘅
前提係K53全日, 提供足夠服務
咁運吉就可以趁續期嘅時候取締佢哋

同意 根本唔需要咁多村巴

10598C 發表於 2019-5-30 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層

008325 發表於 2019-5-30 17:18
Yes...如果冇月卡...又想坐巴士既話....
當然希望有逆向轉乘優惠...真係睇唔出有咩難度

我梗係知要行幾耐,曝曬式行出去又完全唔好行

252加逆向轉乘轉循環,其實只需四至五部車已經可以開10分鐘一班,班次上就會吸引好多,否則去到屯轉咁荒蕪,要等車等得耐都幾係野