hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署向屯門TTC匯報RPP最新進展
開啟左側

[其他] 運輸署向屯門TTC匯報RPP最新進展

arfung 發表於 2019-5-30 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

008325 發表於 2019-5-30 17:18
Yes...如果冇月卡...又想坐巴士既話....
當然希望有逆向轉乘優惠...真係睇唔出有咩難度

大家都係新樓盤,掃管笏就得全日252,班次極疏,衹駁屯轉轉車。峻巒就有三條路線,68/68F/268M,仲要去到西鐵站,又出到去荃灣,都幾大細超。
008325 發表於 2019-5-31 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
新鴻基d 樓既村巴由九巴承辦
2076 發表於 2019-5-31 06:35 | 顯示全部樓層
其實252開乜班次掃管笏都要硬食(20->10的客量都唔會大增),九巴冇誘因加252班
抗議962B重組
還我962全日服務
arfung 發表於 2019-5-31 10:11 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-5-31 06:35
其實252開乜班次掃管笏都要硬食(20->10的客量都唔會大增),九巴冇誘因加252班 ...

同意九巴最識計呢D數…係純粹唔明點解68/68F/268M聯合班次可以咁密;
之前252開到60分一班,74A都係…(就算有客都趕走了)

GU9338 發表於 2019-5-31 10:34 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-5-31 10:11
同意九巴最識計呢D數…係純粹唔明點解68/68F/268M聯合班次可以咁密;
之前252開到60分一班,74A都係…(就 ...

252 同 251A/B 一樣純做轉乘客 , 252 甚至連西鐵客都扯唔上關係
但 68/F 有一部分客係真係搭出去 Yoho mall / 雞地 , 5-10 分鐘車程收正價 $5.8 圍到唔少皮
請用文明來說服我。
arfung 發表於 2019-5-31 10:46 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-5-31 10:34
252 同 251A/B 一樣純做轉乘客 , 252 甚至連西鐵客都扯唔上關係
但 68/F 有一部分客係真係搭出去 Yoho ma ...

都係,以峻巒與形點既距離,獨立成線是應該收唔到$5.8咁貴。
現在68是當68F既短途班次,計里數時是用峻巒和元朗南既行車距離來計而收足,算幾和味。

不過九巴玩呢D技巧一向出神入化,除了招標線要低價搶標外,其他路段都係城巴較抵搭,分段亦較實際。
例子實在多不勝數。

不過據稱268M都客量穩定,可能[定點直達路線]真係會儲到客。
如果當年無取消263M,如某版友所講洪水橋後直出欖隧,可能客似雲來,起死回生~
leo_ku 發表於 2019-5-31 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-5-31 11:15 | 顯示全部樓層
掃管笏呢啲鄉下地方,俾九巴呢啲垃圾公司做,密過60分鐘一班已經俾多你啦,睇下人地曹公潭嗰邊咪又係得60分鐘一班巴士,重要陰功到連80小巴都未必上到,掃管笏架小巴衰極都唔會衰成咁啦。

如果換轉係城巴新巴?啲郊區獨市線疏極都有30分鐘一班!新巴惡做極都唔敢將9同14減到一個鐘一班啦!

九巴本身收得貴過人,班次又垃圾過人,又經常加價,個ETA又垃圾過人,啲IT又廢過人,幾時政府先肯收返佢個專營權呀?
進智公交
2076 發表於 2019-5-31 20:14 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-5-31 10:46
都係,以峻巒與形點既距離,獨立成線是應該收唔到$5.8咁貴。
現在68是當68F既短途班次,計里數時是用峻巒 ...

268M其實就係大部分屯門青山公路屋苑會有的荃灣村巴
村巴模式一定有客專登夾時間等車,加上268M由九巴出錢,唔駛由管理費度扣,對park yoho真係好

268M仲做埋欖隧接駁,非常有用
抗議962B重組
還我962全日服務