hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議7B延長為 廣播道往返尖沙咀東 取代208 ...
開啟左側

建議7B延長為 廣播道往返尖沙咀東 取代208

kay 發表於 2019-5-29 13:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在B2版討論中
有意見認為廣播道乘客較想去九龍城

為減少對乘客影響

建議7B兩邊拉長

廣播道往返尖沙咀東

並可於樂富<>紅磡維持舊有收費

全程收費減至6.5

維持現有班次

另外可研究是否需要入樂富站或紅磡碼頭一帶

假若改道成功
可考慮進一步整合8/8A

往彌敦道乘客可考慮在九龍中部作轉乘
世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2019-5-30 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
得嘅話一次過同大8重組
8仔縮短去愛民減車,
改7B去尖碼,尖東起同培正起5.1,飛走紅碼冇客位
同埋7仔每粒鐘搵一班車唔經多實街/杏林街,改兜廣播道

如果區議會留紅碼,或者反對7B去尖碼後加價,可以考慮將大8飛走紅磡站/家維邨,尖沙咀方向愛民之後掉頭落公主道;何文田方向行仁風街上去,7B繼續去紅碼

最後,13小巴會唔會嘈?
唔嘈的話7B代替208係好建議
或者同13公司傾,換15綠小全日來往沐寧街至德福
2076 發表於 2019-5-30 08:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-30 00:25
得嘅話一次過同大8重組
8仔縮短去愛民減車,

其實7B應該唔再去紅磡,同埋唔去紅磡站,改去九龍站,13號小巴就唔會嘈
何文田<->紅磡有8號補位

7B 廣播道<->九龍站
廣播道<->聯合道(樂富)<->九龍城<->窩打老道<->培正道<->何文田<->尖沙咀<->九龍站

7B一車可以做到好多水客

九龍站<->何文田/九龍城 學校區
尖沙咀<->何文田 特快
何文田<->九龍城
廣播道<->九龍城/培正/何文田學校區
不過廣播道<->彌敦道堆客就倒走哂

同時8號改循環線

8 紅磡站<->何文田 (循環線)
紅磡站->家維邨->何文田->廣華醫院->伊院->衛理道->何文田->家維邨->紅磡站

尖沙咀<->何文田,九龍站<->何文田 都交比7B做,8號就可以抽走九龍站,避開佐敦道黑洞,同時又有醫院線功能,盤數應該會好好多

抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2019-5-30 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-5-30 08:26
其實7B應該唔再去紅磡,同埋唔去紅磡站,改去九龍站,13號小巴就唔會嘈
何文田紅磡有8號補位

都得,係另一種重組方法

我估你應該係將大8改經窩打老道至加士居道一段南行彌敦道?之後經勞資審裁處、衛理道咁樣?
Base on你嘅建議,我會建議大8加經眾坊街、上海街,做返佐敦班客

而7B你應該係指來回程改經中港城一帶?
不過要留意返,7B尖沙咀碼頭應該頗難飛走,而且完全掂唔到佐敦道,區議會可能會反對,所以7B應該來回程都要經尖碼

怕小巴會嘈,主要係7B廣播道至何文田呢段

我上面建議大8縮短去愛民至九龍站,主要想做雙向總站易等車
或者大8都延長去紅磡站/紅磡碼頭都得,尖沙咀7B轉特快飛紅磡順理成章加價
流星☆雨 發表於 2019-5-30 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層
都諗緊208改上翠竹,廣播道另外處理,但廣播道本身有小巴經聯合道,7B行嘉林邊道會否欠缺競爭力?
LAK2 發表於 2019-5-30 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-30 00:25
得嘅話一次過同大8重組
8仔縮短去愛民減車,

綠小15, 認真仲有無車行?
睇過一兩次唔多覺眼
10598C 發表於 2019-5-30 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2019-5-30 14:44
綠小15, 認真仲有無車行?
睇過一兩次唔多覺眼

唔係好熟呢條線,只係見呢條線同13同一間公司,沐安街一帶又有需求,所以建議佢拉過去轉全日
2076 發表於 2019-5-31 06:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-30 12:17
都得,係另一種重組方法

我估你應該係將大8改經窩打老道至加士居道一段南行彌敦道?之後經勞資審裁處、 ...

我建議7B行法
https://goo.gl/maps/BeVx8PANjUaaZkhS6 (不經嘉林邊道,改經獅子石道,google map轉唔到右,實際上可以獅子石道右轉衙前圍道,以及不入何文田總站)
https://goo.gl/maps/W29Ej3Po29mAauvz8 (不入何文田總站,以及改經福佬村道)

7B單向入尖碼,回程停北京道站取代

我建議8行法
https://goo.gl/maps/661LWc7Hg3ybot3n8

佐敦大8算係擦邊做到,勞資審裁處行返去裕華都係5分鐘

成個重組九巴至少慳到5部車,成組7/7B/208蝕少好多

抗議962B重組
還我962全日服務