hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 講到臭系列:新巴905
開啟左側

[其他] 講到臭系列:新巴905

932gz6061 發表於 2019-5-30 11:02 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2019-5-30 10:34
樓上似乎唔知905客倉係邊?
904就真係可以執左佢.

我都想問下905所謂客倉係咪得上環以西至嘉安街?
係嘅話904正街出已經做到一半,咁904問題係邊到?佢最多係開得疏唔好睇.出個12-15應該都還好,到時會變獨市

905d車比小小904,有淨就serve下新客啦
比你放金鐘/中交又點
我中交起步要到西環先入隧道?架車到西環個陣我應該出左站啦(不論係深長定荔)

我唔求905快過MTR(基本上冇可能)
巴士依家打係打慢過MTR小小但係舒服
932gz6061 發表於 2019-5-30 11:03 | 顯示全部樓層
del.
932gz6061 發表於 2019-5-30 11:08 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-5-30 10:42
出紅隧可以行公主道特快,然後太子道上橋去深水埗

至於南昌轉左呢種玩法我當然希望有巴士公司做,而家無 ...

公主道車龍會倒灌去到愛民/醫輔總部,不了雖然去程可能係唔錯
西隧先穩定

同埋荔枝角道d燈位更加不了
南昌轉左都要食燈,但起碼直路,仲可以直達西九龍中心

miklcct 發表於 2019-5-30 11:24 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2019-5-30 11:02
我都想問下905所謂客倉係咪得上環以西至嘉安街?
係嘅話904正街出已經做到一半,咁904問題係邊到?佢最多係 ...

既然中環出發905無可能快過唔使轉車嘅鐵,咁成條縮落交易廣場倒哂啲客根本就唔可惜。
905港島客倉係上環至西環,未轉入西港城之前基本上係唔多客會搭,再加無咗18之後少少東行由西營盤上車去灣仔嘅返工客。

如果904夠膽整到正街出,到時水街以西嘅客應該無得七七八八嘅啦,去970嘅又有,去971嘅又有,甚至衰起上來上鐵都有,18P有辦你睇,正街出唔使兜路已經趕客趕成咁,904正街出要兜返轉頭入西隧肯定趕得重勁。
進智公交
miklcct 發表於 2019-5-30 11:26 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-5-30 11:00
904 唔執得,執咗堅尼地城好快無車過西隧,而且石塘咀西隧線多客嘅原因除咗因為修打線唔玩之外,仲係因為  ...

最後嗰段:
我返大角咀旺角,喺無904情況下,轉905如果唔使點等車一樣快過碌鐵。
進智公交
932gz6061 發表於 2019-5-30 11:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-5-30 11:24
既然中環出發905無可能快過唔使轉車嘅鐵,咁成條縮落交易廣場倒哂啲客根本就唔可惜。
905港島客倉係上環 ...

如果你要905縮到中環然後就咁食番中上環連西營盤d客的話,九新會開個全日20比你
咁不如用d車去做真正特快啦

904同18P唔可以直接類比
18P係本身叫密+快,比人搞到慢(好笑嘅係回程照樣好多人坐)
(未計依家個個乜鬼龍和道行法,就黎慢得過10號)

904依家係疏同快,但正街出可以密好多
呢個係一個trade-off 而唔係係居民手上拎走某d野
971 唔太關事,客源唔係話疊好多
970的話,大家都做到12分一班個陣,904可以直出旺角其實唔差,even停多7分鐘
miklcct 發表於 2019-5-30 11:52 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2019-5-30 11:36
如果你要905縮到中環然後就咁食番中上環連西營盤d客的話,九新會開個全日20比你
咁不如用d車去做真正特快 ...

而家由西隧口904/905兜大角咀出到彌敦道個路口時間隨時同970直行佐敦無分別(我親眼見過),你再同我兜多幾分鐘西營盤?!去旺角道以北嘅話唔使諗,逼爆970啦!堅尼地城客?地鐵算啦!結果只係剩返中匯街落車嘅客會搭條線。

真係咁搞嘅話到時成條線收得皮啦。
進智公交
tunghang 發表於 2019-5-30 12:13 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2019-5-30 10:30
旺角去西環大大條904係到(仲有970/971),904最多咪正街出

灣仔老銅去深長荔行紅隧最好我實知架

跟914行法都要行足15-20分鐘港島先過到海,快唔過紅隧
932gz6061 發表於 2019-5-30 12:44 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-5-30 11:52
而家由西隧口904/905兜大角咀出到彌敦道個路口時間隨時同970直行佐敦無分別(我親眼見過),你再同我兜 ...
首先你幾時產生左904 905唔係收緊皮嘅幻覺??

好簡單,904跟X970咁出旺角,但奧運就唔知會唔會出聲啦

如果想904永遠都偏安西環咁咪算,日日20分,緣份到了就有車坐
你寧願條線淨係比d有心等時間嘅人上(講緊一車可能得20),但都唔求開密d,fine
我都知好快呀,但d人淨係坐黎係奧運/旺角轉車,唔會係真係有通勤作用

咁904都可以縮埋去深水埗啦,地鐵又快又密車

905放上環都得添,之後比人斬到繁時15分,非繁20分,其他車收晒佢
我仲未提905係太子打後係冇人
不如改埋做循環線太子掉頭/深水埗,又可以收幾架,正

諗諗下都唔錯,2條線縮得就縮咪算,冇巴士公司會理聯營做得好唔好

唔郁904同905的話中上環灣仔d人日日塞地鐵去深長荔,呢班人呢世巴士公司都食唔到

932gz6061 發表於 2019-5-30 12:52 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2019-5-30 12:13
跟914行法都要行足15-20分鐘港島先過到海,快唔過紅隧

真係灣仔開就唔會跟914,個種係自殺式行法
914由灣仔到西隧口講緊用25分鐘都唔知得唔得

個站位一定係以下呢個做法
灣北
菲林明道
修頓
海富中心
皇后像廣場
砵典乍街
租庇利街

林士街
皇后街
咁樣修頓15分到皇后街應該係冇問題

我都唔明d9字死都要入電車路做乜

行紅隧去深長荔最大問題係入5幹條橋塞得太嚴重,如非要絕對唔用