hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 講到臭系列:新巴905
開啟左側

[其他] 講到臭系列:新巴905

wingho_cwh 發表於 2019-5-31 10:41 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2019-5-30 12:44
首先你幾時產生左904 905唔係收緊皮嘅幻覺??

好簡單,904跟X970咁出旺角,但奧運就唔知會唔會出聲啦

「兜但密」vs「唔使兜但疏 d」,幾時都係唔使兜好
反正 905 隨時都可以收到 30 分一班,904 固定開車時間同埋有 ETA 睇唔見得好差
呢個問題係有必要講清楚:邊個要求 904 兜正街,邊個就係鬼
要做中上環去長深荔,根本唔使郁 904
905 縮去中環,再搵紅隧線 tup 車出嚟做咪得囉

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-31 10:51 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-5-31 10:41
反正 905 隨時都可以收到 30 分一班,904 固定開車時間 ...

不如咁講依而家既客量
904仲可以維持到20分鐘一班幾耐?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
932gz6061 發表於 2019-5-31 11:00 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-5-31 10:41
反正 905 隨時都可以收到 30 分一班,904 固定開車時間 ...

你要中上環人坐一條入到西環先出深長荔嘅905??
咁不如兜埋堅尼地城啦好冇

904唔郁得就唔好做金鐘/中上環<->深長荔特快啦
唔開新客就將905縮到上環開非繁15 全日20再縮太子.有淨車都係個句比970/18
905唔飛走旺角冇可能做到深長荔特快,個時間輸到喊,開5分一班都冇用
miklcct 發表於 2019-5-31 11:07 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-31 10:51
不如咁講依而家既客量

無論係20又好,30又好,我呢啲字軌客就到時間自然識搭。總之而家咁嘅路線,唔夠客咪繼續減班直到夠客為止,總好過兜正街一嘢倒走哂水街以西嘅客。
我而家搭904北行主要有兩個作用:
1. 收工喺均益大廈第二期上車返旺角道(你夠膽兜正街嘅話成條龍即刻過哂對面搭905啦,反而係正街排905嗰邊成條龍會過返904)
2. 喺大口環搭58小巴出堅尼地城,轉904返旺角道(你夠膽兜正街嘅話,唔使諗,即刻保鐵)

所有特快線嘅客倉全部都一律係公路前尾站,公路後頭站,呢個基本上係定律。
進智公交
932gz6061 發表於 2019-5-31 11:07 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-5-30 17:36
唔明為何完全唔考慮彌敦道,走線最直接,時間都唔失禮

首先唔該古生幫我clarify,我正正就係想要呢個走線
點解唔行彌敦道+紅隧,因為唔穩定囉
我當灣仔到西隧5個字啦好未, 用多10分鐘就差唔多見到西九龍中心, 呢35分係穩陣
相反睇紅隧,入境開始要10-15分先入到紅隧, 10-15分到女拔,你唔好同我講15分鐘內可以穩定由女拔去到北河街

其次我從來都唔係淨係講灣仔客,我係講緊上環至灣仔4個大站嘅客。上環人見到上車20分就到深水埗我唔認為冇人坐
紅隧?又104呀?
miklcct 發表於 2019-5-31 11:24 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2019-5-31 11:00
你要中上環人坐一條入到西環先出深長荔嘅905??
咁不如兜埋堅尼地城啦好冇

無論用任何方法點郁條線,中環金鐘去深水埗點都無可能快得過地底條鐵直達啦,所以根本就唔值得做。
剩返有得鬥嘅位係灣仔特快去深水埗行紅隧,同埋上環西環去深水埗行西隧。前者我建議行公主道同界限街/太子道特快,後者就由905繁忙時間拆線做,因為而家905北行兜完大角咀再兜旺角先到深水埗太惡頂。

我之前有幾次收工要去深水埗,次次做法都係喺中匯街落車行過深水埗。
進智公交
932gz6061 發表於 2019-5-31 12:09 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-5-31 11:24
無論用任何方法點郁條線,中環金鐘去深水埗點都無可能快得過地底條鐵直達啦,所以根本就唔值得做。
剩返 ...

720夠慢過地鐵啦,咁cut未呀?
我再講多次我唔係要巴士快過地鐵,慢小小已經夠嬴
灣仔去深水埗行紅隧係繁時可以慢好多下,公主道轉左食太多里數,仲要停荔枝角道

tunghang 發表於 2019-5-31 12:45 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2019-5-31 11:07
首先唔該古生幫我clarify,我正正就係想要呢個走線
點解唔行彌敦道+紅隧,因為唔穩定囉
我當灣仔到西隧5個 ...

其他走線唔見得比彌敦道+紅隧穩定
紅隧去女拔你用左步行時間?

wingho_cwh 發表於 2019-5-31 12:56 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-31 10:51
不如咁講依而家既客量

條 904 仲可以做下添嘅
如果你因為所謂嘅「前景問題」而將條 904 兜正街,然後走去郁 905 去做中上環長深荔特快,等同提早宣佈 904 905 成組線收皮
904 905 嘅客要走都走晒,遲 d 嘅 SCL 唔會對佢哋構成明顯影響,就唔好再主動趕客啦好嗎?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
932gz6061 發表於 2019-5-31 12:57 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2019-5-31 12:45
其他走線唔見得比彌敦道+紅隧穩定
紅隧去女拔你用左步行時間?

西隧係南昌轉左都唔夠穩定呀?咁你講下點行可以再穩定d,小弟想學野
紅隧去女拔幾個塞車位

出隧道+入站排龍
入站排龍
塞燈
最左線慢車
加士居道互相cut線
佐敦道有機會倒灌

岩呀行可能仲快