hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 四月 → 五月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 四月 → 五月號

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-29 23:10 | 顯示全部樓層

同一日有日比谷線13000系甲種輸送,所以去徳庵站影下(由DE10形牽引)

左邊係207系

個花痕應該係雀屎黎

|333|

好少見寫住貨物既顯示,通常都係寫通過

佢去熊谷貨物站之後轉入秩父鐵道,之後入東武伊勢崎線,再直通去日比谷線既車庫

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-30 23:11 | 顯示全部樓層
住道站既207系翻新車

去到滝井站,呢度可以望到之後既土居站,亦係京阪電鐵站間距離最短既區間(8000系)

2600系

1000系

兩個站月台頭尾相隔只有200米左右

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-30 23:18 | 顯示全部樓層
喺土居站再影下(7000系)

超逆光

5000系

繁忙時間先用既門

去到萱島站,好多人趁當時平成年代完結之前影平成Head mark(不過佢其實係掛到去5月頭先完)

全部8000系兩邊車頭都有年號Head mark,京都方向車頭就係令和

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-30 23:34 | 顯示全部樓層

之後既星期六就去到高崎,當日呢班SLぐんまよこかわ(群馬横川)由D51形498號機牽引

佢1972年退役之後就放喺後閑站保存,1988年修復返之後最初牽引既係慶祝富士電視台開台30周年既「'88東方快車」班次,而上年開始既呢個車身裝飾亦慶祝佢「復活」30周年

記念Head mark

車尾就係一貫既EF64形1001號機

之後就去新前橋(211系)

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-30 23:42 | 顯示全部樓層
新前橋站旁邊既高崎車輛中心本所當日有「鉄道わくわくフェスティバルin新前橋(鐵道歡欣雀躍Festival in新前橋)」活動,車輛展示有185系、國鐵特急色E653系同埋宜家已經報廢被拆既485系「宴」

初頭天陰,啲相比較暗

185系Head mark攪牌可以睇返唔再用既設計(特急赤城)

舞孃

浜甲斐路,有代表横浜既海鷗同埋代表山梨既富士山同葡萄

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-30 23:44 | 顯示全部樓層
早安Liner

之後出太陽就轉到呢款湘南Liner

旁邊既布幕211系都會不時攪牌

後面係485系リゾートやまどり(Resort山鳥)

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-30 23:50 | 顯示全部樓層

之後佢會出去行臨時班次,但嗰陣我已經離開會場

車輛展示入口既職員平交道有呢個來自碓氷峠既齒軌?

其實呢個塗裝唔錯

有時會睇到E233系出入既畫面

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-30 23:57 | 顯示全部樓層
樽蓋藝術品

シンカリオン(新幹線戰士)模型合照攤位

因為要避免影到啲小朋友,所以淨係影上半身

軌道小卡車試乘

呢個接近十萬円既起床裝置喺大宮站間GENERAL STORE RAILYARD有賣

高空作業車體驗

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-31 00:04 | 顯示全部樓層
有蓋車庫入面既クモヤ145做車輛千斤頂示範

旁邊係唔同摩打

185系出返呢款無再用既方向幕

好特別

東武鐵道攤位有呢個疑似車頭

樓主| cyc_yin 發表於 2019-5-31 00:16 | 顯示全部樓層

見到呢班用舊形客車、由EF64形37號機牽引既團體班次

之後就搭一個站去前橋(呢邊LED顯示「長岡行に接続」顯示得好逼

行十幾分鐘路去到上毛電鐵既站

上毛電鐵以前用東武既舊車,宜家就全部都係京王既舊車3000系,每部唔同井の頭線既7種色,而有8種完全唔同既色(700型)