hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 四月 → 五月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 四月 → 五月號

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-8 23:42 | 顯示全部樓層

同樣地佢既特別班次去到五十鈴川之後折返黎明星

以同樣方法入車庫

入車庫一景

車庫有著名既鮮魚列車(2680系),佢平日同星期六都會載魚販同漁獲出城,行宇治山田→大阪上本町同大阪上本町→松阪既班次

喺松阪站買左呢個元祖牛肉便當,當年登場既時候仲係全日本最貴,宜家價格同一般鐵道便當差唔多,但牛肉已經唔係松阪牛,變成普通日本黑毛和牛

就算常溫食都唔變韌

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-9 22:21 | 顯示全部樓層
經過呢度既時候當然要影下呢個著名既「?」站牌

繼續搭近鐵去到桑名,旁邊就係養老鐵道月台,不過有欄杆隔著(來自東急既7700系,呢款「新車」既車體已經有50年歷史,但機器部件就比較新,今後會再戰30年

610系

行去JR既月台影下(313系1300番台)

キハ75形

出站睇下呢個橫跨三款軌距既平交道

橫跨三岐鐵道北勢線既762mm、JR既1067mm同近鐵既1435mm軌道

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-9 22:34 | 顯示全部樓層
JR同近鐵軌道之間有一個「安全島」

作為一個拍攝點都OK既(21020系)

12410/12600系

北勢線既270系

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-9 22:50 | 顯示全部樓層

之後去到近鉄富田轉三岐鐵道既三岐線,去到保々站(以前係西武401系既101系)

以前係西武新101系既751系

ED45形,佢地負責牽引日本僅存既水泥貨物列車

每部外觀有些少差別

喺車庫外圍睇下(最初屬於新東京国際空港公団,之後轉手比東武既ED5081形)

後面係復元西武赤電塗裝既801系(以前係西武701系)、前面係101系

另一邊既801系就復元西武黃色塗裝

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-9 23:05 | 顯示全部樓層
從車庫盡頭既平交道影

洗車機

之後就返名古屋走人,原來三岐線既硬券車票係有得出埋近鐵車程,同樣近鐵既自動售票機都有賣包埋三岐線車資既磁飛

從前面展望角度影呢列赤電塗裝

第二日就一早從京都去四國,去到宇多津轉車去高松方向(來自高松既8000系)

佢喺呢度連結來自岡山既5卡車廂(亦即係我搭嗰班),一齊去松山

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-9 23:15 | 顯示全部樓層

搭快速サンポート南風リレー(Sunport南風Relay)號去高松,途中見到呢班延長去琴平既寢台特急サンライズ瀬戸(Sunrise瀬戸)班次(285系)

咁早黎到當然會見到呢部キハ185系「四国まんなか千年ものがたり(四国中央千年物語)」觀光列車

已經退出日常運行既113系唔知點解停喺站內留置綫

車卡本身來自JR東日本,不過經過JR西日本既體質改善40N工程翻新

8600系

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-9 23:24 | 顯示全部樓層

有瀬戸内國際藝術祭(Setouchi Triennale)Head mark既5000系

キハ47系

另一邊係キハ40系

同新世代既氣動車1500形合照

キハ185系アンパンマントロッコ(麵包超人小火車)

另一邊係無動力既キクハ32形「小火車」

如果版權許可既話,發車顯示既圖案用麵包超人會易明啲

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-10 00:23 | 顯示全部樓層
同N2000系既合照

之後就去高松琴平電鐵既開放日(攪牌中既1200形,以前係京急700形)

從仏生山站月台已經可以望到車庫(1200形,復元京急舊1000形塗裝既1080形、古董電車20形)

呢四部古董電車將來得返300號會保留做拍攝取景道具,其他就搵緊人收留,如果唔係就會報廢解體,而琴電喺5月5號既特別運行之中特別事先同鐵路迷宣布呢個消息,同埋宣布出年同後年都會有佢地既告別活動

古董電車1000、3000、5000形,佢地都係1920年代產物,呢三部更係近代化產業遺產

最左係13000形無蓋貨車

五部車都入鏡(右二係1100形,以前係京王舊5000系)

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-10 00:27 | 顯示全部樓層
有好多款Head mark,目的地牌準備喺車輛展示環節換

海豚吉祥物「ことちゃん」詢問處

樓主| cyc_yin 發表於 2019-7-10 00:34 | 顯示全部樓層

各款目的地組合

左邊同中間分別係金比羅同埋栗林,對應金刀比羅宮同栗林公園呢兩度名勝

中間Head mark係話劇列車「琴電Three Nine」

從月台影返去會場

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分