hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 意料之外之行程 - Part 1
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 意料之外之行程 - Part 1

AVD1 發表於 2019-6-3 16:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[飛行報告] 意料之外之行程 - Part 1
1-11

評分

參與人數 2aPower +201 HugeC +10 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk fanpage 推介
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2019-6-3 16:05 | 顯示全部樓層

12-21

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +40 收起 理由
Chau161 + 10 多謝分享
HZ8186 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 有圖有真相
DIH + 1 + 10 多謝分享,難忘經歷

查看全部評分

英雄 發表於 2019-6-4 01:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| AVD1 發表於 2019-6-4 10:01 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2019-6-4 01:31
Oh, B-KPG has retired from CX. Lucky you!

你唔提我都唔記得 B-KPG 已經退左租 …
其實 2011 年嘅時候我都坐中呢架 B-KPG 返香港。
trident322 發表於 2019-6-5 13:52 | 顯示全部樓層
3-4-3 坐到想死, 窄得好緊要
mingfai31 發表於 2019-6-6 01:30 | 顯示全部樓層

只能說國泰機票錢就越黎越貴..但服務唔係越黎越好..而且又越黎越多延誤

其實樓主講話係意外..但我真係諗唔明點解變左好似義載個CREW去日本..而部機未起飛
如果話不適但又飛日本即係無即時危險..理應係公司安排佢搭其他機去日本..而唔係浪費百幾人各兩粒鐘

好彩香港去大部分地方都唔係獨市..真係唔怪得香港人唔俾錢香港公司賺
FS7418 發表於 2019-6-6 02:44 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2019-6-6 01:30
只能說國泰機票錢就越黎越貴..但服務唔係越黎越好..而且又越黎越多延誤

其實樓主講話係意外..但我真係諗唔 ...

我諗唔係要義載個crew去日本而係cockpit少咗一個人,令到inflight rest time/其他CAD法例要求滿足唔到而唔可以直航香港
所以當時captain可能要決定到底全機係YVR等係當地有crew rest夠可以再on duty,定係先起飛然後搵個地方technical stop
通常北美technical stop都會係TPE/JPN/ICN,一嚟ground support比較齊全,二嚟班次多可以容易運一批crew去take over
至於等兩粒鐘應該係take over班crew要做各類嘅check同preparation去operate返香港

至於個位cockpit crew,我諗純粹係真係唔舒服要report sick,而且經medical consultant判斷為not fit for duty先至會咁
如果係有生命危險或者not fit to fly就一早offload咗佢啦
但就算係咁都唔代表唔需要technical stop

koneotis 發表於 2019-6-6 06:50 來自手機 | 顯示全部樓層
FS7418 發表於 2019-6-6 02:44
我諗唔係要義載個crew去日本而係cockpit少咗一個人,令到inflight rest time/其他CAD法例要求滿足唔到而 ...

搞到要technical stop好大機會係直接由4個變3個crew飛

如果係咁其實無辦法
另一個選擇就係成班機delay到搵到back up crew飛
CX咁樣安排KIX接其實已經盡量減少咗delay

另外KIX一直係CX最常見嘅technical stop
因為CX係KIX有自己地勤,又比TPE近北美
加上航班時間又多,可以好快搵到班機送crew過去接棒
所以無論係北美定CTS都好喜歡停KIX
HR1377 發表於 2019-6-6 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-6-6 06:50
搞到要technical stop好大機會係直接由4個變3個crew飛

如果係咁其實無辦法

除了KIX外,ICN和NRT都係CX北美航線另一個technical stop
cruisesnet 發表於 2019-6-6 09:47 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2019-6-6 06:50

如果係咁其實無辦法

航班多, 多crew overnight,張堆CREW shift 下姐