hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將281X改為全日並改行大老山隧道(前設:286M取消) ...
開啟左側

建議將281X改為全日並改行大老山隧道(前設:286M取消)

KW2523 發表於 2019-6-4 12:30 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-6-4 12:09
去旺角油麻地和去牛頭角觀塘都係觀塘線,
可能總車程不變,但轉小次車,點都有多小小吸引力
(別忘記往馬鞍山 ...

搭鐵轉多一次車個影響好細(密+習慣),同巴士轉車完全係兩回事,向西行肯肯定係出翻九龍塘
另外搭TML轉車去九東吸引力仲大過搭TML->ERL->KTL去旺角,到時去大老山85X/89C夠做有突甚至自身難保,新281X死得仲快

805S通宵線,冇可比性...N241行荔景去九龍,所以42A改行荔景都唔會趕客,行埋佢好唔好?

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-4 13:19 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-6-4 11:57
點重組,好視乎你如何看將81C/87D/89C提速後的客量前景
以下是我的看法
281X/87D:

咁而家281X本身唔經石門
富安又未做到獨市
客量未完全反映

老隧轉車站帶來既新客量
其實連石門既數都冇
既然行老隧可以安心
無理由加經石門會唔安心

再真係驚唔夠客既
放埋上青沙掃埋轉車客
客量絕對唔成問題

89C唔經石門後既問題
無線cover又或者89X要兜埋當然唔理想
拆線係唯一可行性
可以參考下火炭+石門又或者白石角+石門

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| S3bl430 發表於 2019-6-4 15:58 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-4 13:19
咁而家281X本身唔經石門
富安又未做到獨市
客量未完全反映

幾點回應
關於潛在客源,大家都係估估下,
沒有人知道將條281X改線比87D提速, 281X能唔能夠接收大部份原87D的客量(given281X班次比87D疏),
同樣,89C提速後,究竟會多左幾多人搭,係唔係多到拆多條火炭/白石角濱景線都cover到個額外成本,亦是未知之數

不過,我個人對完全改快左既89C既非繁忙時段服務没有太大信心,尤其是馬鐵延長至鑽石山,港鐵去觀塘會快至少5分鐘(去油尖旺就無快過),
石門就更加要同港鐵直接競爭,與其没有太多勝算,不如唔搞佢

另外,半開玩笑咁講,就算281X全日,九龍段全依87D,87D飛走亞公角街有相當難度,
你首先要戰勝要將一切路線改經亞公角街的容議員
飛唔走亞公角街的87D,所謂的特快效果肯定打折扣,
而281X可以靠執87D客全日的說服力亦會減少

281X經大隧就至少可以開發下恒大/廣源客源(諷刺的是,這兩個位反而是巴士獨市位),
而且大隧塞車問題只在繁忙時段發生,大部份時段281X至少唔會慢過81C
281X經獅隧的話,除左耀安總站/第一城,沿途大站旁邊總有一個港鐵站

資源分配上,
將81C縮短至石門,維持目前班次,在繁忙時段至少節省4-5部車(仲未計281B的減班空間),
假設281X一程90分鐘連休息,加4-5部車(9部車)已基本可以全日20分鐘一班

相對黎講,將89C拉直變特快線,因為89C本來就比較疏,可能只節省1-2部車
至於分拆出來的新東九線要多小巴士?我想至少要7部車才能達到20分鐘一班(一程70分鐘連休息)

關於大老山隧道塞車問題,
首先,繁忙時間慢10分鐘是基於google的觀察,唔塞車時兩者時間相約(實際上,選用大隧或獅隧的行車里數相約)
至於慢10分鐘係基於假設路線281X沙田醫院直出,如果將281X改經濱景+第一城才上公路,兩者相差可能縮短至5分鐘內

最後,如果大家覺得286M取消後,馬鞍山海濱唔需要特快車往大老山隧道,
咁我可以收回281X的建議,如果唔係,我唔需要提出依個前設

錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-4 17:11 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-6-4 15:58
幾點回應
關於潛在客源,大家都係估估下,
沒有人知道將條281X改線比87D提速, 281X能唔能夠接收大部份原87D ...

客源論

當然281X未必可以完全接收87D既客
但7-8成應該冇問題吧?

89C方面如果繼續唔改
面對鐵路加速完全可以唔使打
89D亦做唔到飛大水坑抵消鐵路加速

講過好多次
大水坑個位議員不反對用281X全日取代87D

而家老隧巴士站係有人會搭車
但明顯唔算多人肯行過去搭

資源論
如果89C可以提速
自然可以提出89D飛大水坑
兼且大幅縮減甚至取消286M服務
絕對夠資源做拆線

交換角度諗
你用281X取代286M服務
我用89C提速取代286M服務
lee個前設從來冇變過

KW2523 發表於 2019-6-4 17:22 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-4 17:11
客源論

當然281X未必可以完全接收87D既客

89D飛咗大水坑非繁有空間可以減車俾89C,睇馬鞍山接唔接受咁解
回樓主 :
只要281X行埋太子同由87D抽5架車減班+81C縮入水仔經沙田路返富豪又減車,我睇唔到281X如何吸唔返87D班客,相反行大老山成條路完全唔同就令人較難接受

沿途無論行獅隧定大老山都一樣沿鐵路站行,冇乜大分別 ; 廣源唔知你覺得行去大老山上281X定樓下搭281A快?加埋客本身唔算多,我又唔覺點幫補法
流星☆雨 發表於 2019-6-5 01:35 | 顯示全部樓層
其實朝早行獅隧出九龍唔係真係咁慢,起碼新翠/紅梅谷開始有巴士專線去到隧道口

BTW 805S幾年前已經改返行獅隧啦
南行寧願專登兜到四美街都唔行大隧

77區-大隧都係正正經經死掂條89C佢啦
趕客路上 理_得你
 樓主| S3bl430 發表於 2019-6-5 09:21 | 顯示全部樓層

我都知好難說服你們沙田出油尖咀經大老山隧道,正如好多人都唔信沙田經西隧中環繞道去港島東會穩陣過沙田經觀繞東隧去港島東
最後,用依幅google交通圖作結, 這是今日早上9點cap落黎既圖
講到底,係好多人都會有bias認為馬鞍山大老山隧道出旺角就一定繞路+慢,
行獅隧飛沙田路獅隧公路窩打老道就感覺係行緊直路,
相反,大老山隧道只係適合服務九龍東,去油尖旺好兜路,
又唔諗下太子道東原來有個隧道出口,太子道東/西都係一條直線,仲可以上天橋避塞車,
更加唔會諗太子道西塞車源頭,無論行獅隧和大隧都要面對塞車

成個建議,行獅隧和行大隧惟一分別是,一條經九龍塘,一條經九龍城,
部份板友講到好似完全唔同服務對象咁,大開眼界

同樣,有好多人覺得行青沙出九龍油尖旺好快,但又唔諗下馬鞍山入青沙公路沙田入口極麻煩+塞車,
,條公路九龍出口幾乎兜到去葵涌,只没有出口直接駁油尖旺主要道路
青沙只係去填海區和長沙灣(只限沙田方向)快,去市區一d都唔快

**儘管看看馬鞍山線南伸至鑽石山後,九巴會點處理89C/286M,
我就唔信286M取消後,89C會變全日特快

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-5 11:16 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-6-5 09:21
我都知好難說服你們沙田出油尖咀經大老山隧道,正如好多人都唔信沙田經西隧中環繞道去港島東會穩陣過沙田經 ...

如果老九要放棄88區班客
我更加唔相信會攞條281X為補少量286M轉車站既客
然後再令87D更冇機會變87X

kingprowm 發表於 2019-6-5 13:06 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-6-4 12:00
馬鐵延長到鑽石山對去旺角係無影響,因為唔啱方向,只會對去九龍東有影響。

有無馬鐵都好,要保鐵出旺角 ...

要睇吓去旺角邊度,如果去彌敦道沿線,我都會選擇搭到鑽石山轉觀塘線,因為旺角東站行返過去都幾遠

另外搞乜鬼星期六傍晚 87D 馬鞍山方向搞到 10-12 分鐘一班,去到基榮都肯特得返企位,只好索性行上旺角東保鐵仲反而兩程都有位坐
miklcct 發表於 2019-6-5 13:35 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-6-5 13:06
要睇吓去旺角邊度,如果去彌敦道沿線,我都會選擇搭到鑽石山轉觀塘線,因為旺角東站行返過去都幾遠

另外 ...

要去彌敦道沿線,保鐵嘅話唔喺旺角東行過去就會喺大圍轉車,然後九龍塘轉車,鑽石山轉唔合理,因為兜勁遠。
進智公交