hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 982X 985回程是否有加車需要?
開啟左側

[經歷分享/報告] 982X 985回程是否有加車需要?

drbean7218 發表於 2019-6-5 22:56 | 顯示全部樓層

982X仲可以話路線發展計劃已建議放工加班, 但985無就好奇怪。
這個要問返巴士公司/ TD有咩部署?
KW2523 發表於 2019-6-5 23:13 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2019-6-5 22:51
981P多些轉車客, 主要是這2類。

1. 在沙田醫院轉車去石門/ 廣源/ 沙田

泥涌近MOS,用981P轉車都正常...不過原來有人轉返轉頭去沙田

或者982X/980A係時候重整下,一架大圍-沙田圍-水仔-廣黃一架富麗豪-銀城街-第一城站直行入去碩門邨
horivhyc 發表於 2019-6-5 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
兩巴表示:我要980X/981P/982X/985班班都要企到好似假日94咁先考慮加唔加班,你地又奈得我何??
ky927 發表於 2019-6-5 23:40 | 顯示全部樓層

純眼見,宜家981P/980X某部分班次好似未算頂閘,如果係新翠加站,我覺得整體對4條線都有好處,始終有啲客真係趕,唔介意俾貴幾蚊;將呢堆客打散係呢4條線,巴士公司又可以善用資源,客都唔洗等咁耐

不過首先呢4條線要擺埋一齊先
kmb_680 發表於 2019-6-5 23:44 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2019-6-5 22:51
981P多些轉車客, 主要是這2類。

1. 在沙田醫院轉車去石門/ 廣源/ 沙田

981p沙田醫院少人落,反而富安通常落左10幾20個
富安除左駁去泥涌,仲有上唔到980x嘅駁去市中心錦英(月票)

kmb_680 發表於 2019-6-5 23:52 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-6-5 23:40
純眼見,宜家981P/980X某部分班次好似未算頂閘,如果係新翠加站,我覺得整體對4條線都有好處,始終有啲客真 ...

唔好掛...回程980X尾班車有時開尾門上客都有人留後,981p都企唔少人,除非980x回程大複加班否則唔建議,反而朝早981p田心加站都可以諗下,反正除非中途甩班否則又未頂閘

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
AVW28 + 1 + 1 極同意!

查看全部評分

ate214 發表於 2019-6-6 00:53 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-6-5 23:13
泥涌近MOS,用981P轉車都正常...不過原來有人轉返轉頭去沙田

或者982X/980A係時候重整下,一架大圍-沙田 ...

真係有,以前982X未開回程我係981P沙田醫院轉85K返歸

直到依家放工要入石門都會咁搭
每次都有大約10個人左右落車過對面
AVW28 發表於 2019-6-6 09:39 | 顯示全部樓層
自從980X等線開辦之後,放工時間由港島返馬鞍山多左條可以唔洗點塞車既路線揀。

我係小西灣返工,趕時間係會搭架788落中環轉西隧車,時間都可以比一程682仲要快三個字咁滯,搭得682就只係想係車訓一覺。因為682行到落北角先入東隧,入東隧前又塞一輪,出東隧後上觀繞又塞。下繁682在觀繞既時間已經等於我落中環再轉980X返到沙田。(按:搭788小西灣落中環係唔洗半個鐘)

980X和981P既客源的確係集中係中上環,除西隧口九龍站外,也有少部分係來自港島其他地區,例如:南港島線沿線(大家都係金鐘總站,係唔知有無南區返馬鞍山人咁搭)、柴小都有少部分(只限788;789都叫勉強,如果係搭982X和985就得呢個方法最就腳;780就唔得,因為太慢),不過前提係要有人識咁樣搭。
LL3850
drbean7218 發表於 2019-6-6 09:53 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-6-6 09:39
自從980X等線開辦之後,放工時間由港島返馬鞍山多左條可以唔洗點塞車既路線揀。

我係小西灣返工,趕時間係 ...

同意。

現在980X放工8班車, 平均約70%的客來自金鐘(東)及皇后像。TD提過一架巴士上下層坐滿等於70%滿, 即是在砵甸乍街/打後上車預無位坐是正常的。
越接近尾車, 金鐘東上客越多。 例如金鐘(東)開18:37, 只是總站可以上超過70人是好閒。

睇返乘客數據, 981P加班就好直接是加後段及尾車繼續執980X死雞。980X加班可能要加4班車, 分別加在前段及後段時間。尤其是1825-1849, 12 mins 一班真是唔夠載。
drbean7218 發表於 2019-6-6 10:01 | 顯示全部樓層

kmb_680 發表於 2019-6-5 23:44
981p沙田醫院少人落,反而富安通常落左10幾20個
富安除左駁去泥涌,仲有上唔到980x嘅駁去市中心錦英(月票 ...

981P 沙田醫院落好少多過10個人, 但落得多數轉車。

981P在富安平均落2x人, 但轉車去馬鞍山其實得幾個, 我是其中1個。我估可能乘客唔太願意比多$3.7-$6.4。

980X嚴重清唔到客, 就會多些人搭981P去富安轉車。