hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 982X 985回程是否有加車需要?
開啟左側

[經歷分享/報告] 982X 985回程是否有加車需要?

T277 發表於 2019-6-6 10:02 | 顯示全部樓層

1. 182X上環而家都多左人回流, 剛有982X/985回程時, 果段路可以超吉, 但CWB易左上車, 唔洗死等182, 整體客量不變。

2. 985一般過中環街市坐滿 & 企幾個, 上環客死迫都食得晒, 前3班上唔到, 尾班用大車, 一般都上到, 係星期一情況就惡劣D。到西隧口, 個司機都照開門比人迫。

3. 982X在中環街市客量飄忽, 有時企一半走人, 有時直頭爆閘飛走上環, 如新巴到站時間早, 九巴班次必爆。

利申: 常客
AVW28 發表於 2019-6-6 10:06 | 顯示全部樓層
kmb_680 發表於 2019-6-5 23:52
唔好掛...回程980X尾班車有時開尾門上客都有人留後,981p都企唔少人,除非980x回程大複加班否則唔建議, ...

雖然我都想980X和981P加班,亦最好加埋982X和985,但受制於配額制度,車又從何來?
到時又唔知邊條線遭殃?
一係咁,巴士公司會唔會考慮平日680X和681P完全撤出中上環(改金鐘東/灣仔循道會對面開),還掂該段都只係運凳。
周六就照做中上環。

980X/981P加停新翠唔係唔得,但唔該請同時延遲尾車時間至大約1930先好講。

我估巴士公司可能都想咁做,咁又係:位位收多$3.X,每10人咁搭就收多$3X...想起都幾和味。
呢度仲未計新翠返馬鞍山既極少部分潛在客源(唔想過橋搭馬鐵,迫唔到803,81C做唔到既屋邨),
我當10班車,班班都有三幾個人搭,咁每班都多$2X收入。當然要有位先迫到上去。
淨係停一個新翠都可能帶黎若干的潛在回報。
當然,唔係無代價。若然所得到既回報比代價細,巴士公司係無誘因去做。
LL3850
noending 發表於 2019-6-6 11:00 | 顯示全部樓層
最直接係cut 182x,然後加落982x(城巴)同985(九巴)
KW2523 發表於 2019-6-6 11:06 | 顯示全部樓層

noending 發表於 2019-6-6 11:00
最直接係cut 182x,然後加落982x(城巴)同985(九巴)

182X灣仔道一樣可以頂閘留後,取消倒客做乜?
leo_ku 發表於 2019-6-6 11:28 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-6-6 11:29 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-6-6 11:31 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-6-6 11:38 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-6-6 11:38 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-6-6 11:28
唔見得182X 多左人回流, 反而982X/985 愈吸愈多客就真, 下繁紅隧獅隧塞到傻呀。

...

塞到停喺度?你坐咗幾多年監啱啱出嚟?
我經常搭182X放工,次次金鐘時間都好穩定地40-45分鐘,入兩條隧道都得慢車

KW2523 發表於 2019-6-6 11:54 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-6-6 11:38
我點解需要知咩事, 運輸署話回程金鐘開係因為灣仔銅鑼灣經中環仲慢咩?

你話鬥唔過170/182/680/681, 睇 ...

如果拉過去真係有吸引力,有乜原因同阻力唔拉先?
至於吸引力982X即使係交通情況有優勢嘅時段金鐘都唔一定快得好多,片入面德輔道中情況較差就直頭慢過182正線
https://www.youtube.com/watch?v=C3jY5yq9rxA
更有地理優勢嘅灣仔我諗唔駛講,非繁忙時間西隧更加係輸

兩個鐘我相信係指中環繁時岀發,個人經驗去灣仔用嘅時間可以唔少 (182X頭車都通常17:30左右先到金鐘),灣仔岀發同非繁我就未聽過,除非緊急情況例如炒車

南區170北行碌CWB,要快本身就肯定唔會揀好冇