hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 982X 985回程是否有加車需要?
開啟左側

[經歷分享/報告] 982X 985回程是否有加車需要?

10598C 發表於 2019-6-7 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2019-6-7 00:42
根本係有人自己匿埋響屋企做鍵盤戰士,
呢度有好多人(無錯,包括我在內)每個工作天下繁搭車經過紅隧/獅 ...

心諗
紅隧北行唔係有巴士專線比巴士插隊咩?
如果西隧線北行灣仔開碌中上環,唔通中上環就唔駛停站、唔駛塞車咩
RyanPun 發表於 2019-6-7 01:11 | 顯示全部樓層

先唔講紅隧,呢點留比其他人答,一定有人熟紅隧過我。
咁我想你幫我解答,點解我收工喺1805勝利道上81C、1900耀安總站落,而我1810旺角東上東鐵,1845到馬鞍山站,比凸5分鐘係大圍轉車兼等車時間,我行15分鐘返耀安一樣係1900嘅?唔好忘記81C會頂閘兼經大圍、沙田、富安總站同海皮先返到耀安總站,照計地鐵唔駛塞車快好多,而且81C又要喺獅隧慢線慢行入隧道又會追得返咁多時間嘅?同埋我唔要 你好彩 呢啲/呢類答案。

我收工搭車係好隨機:
1. 直接81C:試過無數次,不論人多人少咩情況都係1900返到總站,最多食埋燈陣比多5分鐘
2. 旺角東 —> 馬鞍山站:上段講咗唔再重複,同埋不論我落恆安定新港城,返屋企一定要15分鐘,最多最大分別只係多一個站嘅2分鐘車程,都係差唔多時間到大廈大堂
3. 仲有其他,我無謂交代,費事比人話離題。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2019-6-7 01:20 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2019-6-7 00:42
根本係有人自己匿埋響屋企做鍵盤戰士,
呢度有好多人(無錯,包括我在內)每個工作天下繁搭車經過紅隧/獅 ...

我都算係半個獅隧使用者,比起東隧觀繞大隧+北行轉車站呢個地獄combo,獅隧已經好好多,至少唔係人行快過車行先。以link入面嗰14分鐘數據計,每個公路路段當15分鐘行完,681公路段要一個鐘頭,成程個半鐘以上唔係無數得計。之前返柴灣收1800,地鐵到藍田都1915,連埋轉89D同塞大隧+轉車站我返到屋企樓下個巴士站最快都2000。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
KW2523 發表於 2019-6-7 01:57 | 顯示全部樓層

我嗰三條link 兩條182X (分別1720/1755班次),一條片主寫明總站開1724,唔係下繁我想問幾點係 ; 個人經驗上落客多少差距最多都係5分鐘
西隧由入口去出口計當然快,不過中間有個中上環喺度就自行欣賞上面182 vs 982X片段

順帶一提中上環其實真心有人為位回流182X,呢排金鐘上車明顯少咗位揀,亦有一次試過放工行去灣仔食少少野喺莊士敦道上1800開嗰班182X要做閘長 (得三四條友排我前面)
paul2357paul 發表於 2019-6-7 05:44 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-6-7 00:51
心諗
紅隧北行唔係有巴士專線比巴士插隊咩?
如果西隧線北行灣仔開碌中上環,唔通中上環就唔駛停站、唔駛 ...

最地獄既應該係東隧線。
例如680681果D明明走線地理上最迂迴係佢地,路況未算最惡劣都已經唔難拖到北行全程行車時間拖過半鐘兩個鐘,仲留佢地在全日常規線框架做乜?
果個唔知似乜既所謂三隧分流最恰都係用東隧果批......
同埋銅鑼灣通勤客點解最冇人幫到佢地出頭,繁時拆到更多相對最有效率既北行過海線(例如跑馬地開車禮頓道出灣北開車維園外圍兜兜等玩意)?原來銅鑼灣在正苦眼中只係消閒熱點唔係返工熱點,因此唔配有更有效率既過海線?
paul2357paul 發表於 2019-6-7 05:54 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-6-6 20:25
非常同意
用88R、182X個行法,紅隧口打尖入隧道,出隧道、窩打老道可以行右線,雖然成日慢車,但好少會塞 ...

但88R呢條貴過980A既貴野亦有份呃殺了開980A北行既機會,小瀝源友未能幫到佢地出頭,繼續經大隧口果邊過又慢又行得遠。
leo_ku 發表於 2019-6-7 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-6-7 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-6-7 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2019-6-7 09:25 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-6-7 09:00
如果要為個位回流,應該是唔駛預時間等的182,點會是182x? 講笑揾過第二樣啦! ...

中上環182X一定有位坐,仲快過182約10分鐘,塞少D窩打老道地面