hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 三車拖卡,前車走時有客剩,中車應該留比後車上嗎 ...
開啟左側

[其他] 三車拖卡,前車走時有客剩,中車應該留比後車上嗎

JC8385 發表於 2019-6-7 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-6-7 07:28
我就覺得3架車好難夾,而正常情況下一般返新界嘅車亦冇幾可九龍就已經已經一拖三 ...

觀塘車真係唔難
琴日269C觀塘道都未出到就已經拖
 樓主| Toz 發表於 2019-6-7 11:56 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-6-7 10:49
觀塘車真係唔難
琴日269C觀塘道都未出到就已經拖

我講果架就係觀塘碼頭開, 尋日下繁五點幾碼頭塞住左.

LD9156 發表於 2019-6-7 12:15 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-6-7 11:56
我講果架就係觀塘碼頭開, 尋日下繁五點幾碼頭塞住左.

試過下繁搭89D藍田開,過左觀塘法院燈位仲見到前車塞緊埋站,我部車就索性唔cut入去塞飛左佢,直落埋隧道去下個站,之後創紀同定富街都各有一部吉車上緊客,於是直飛到牛下先再上客
Gary_B 發表於 2019-6-7 12:44 | 顯示全部樓層

紅隧大線日日見

EX-TL 發表於 2019-6-7 13:13 | 顯示全部樓層
而家有ETA, 班客知道第二班車原來同第一班車好接近, 會故意等第二班車上, 所以除非架車真頂閘冇人上落, 或者前車車長示意後車可以爬頭走人, 否則響冇同一路線停緊站而後車唔停站嘅時候, 就等於剝削緊乘客上車權利.

另有一些情況, 假設兩條唔同路線目的地 走線 停站都一樣, 但BBI只適用於較後到站嘅路線, 較前嘅車長示意較後車長可以飛站, 最後後車因為冇人落車而飛站, 呢個情況同樣地對乘客都會有影響.

其實飛站與否, 係睇車長選擇博定唔博, 博完之後冇人投訴固然好, 有人投訴車長就要自己孭番呢個責任.
JC8385 發表於 2019-6-7 23:15 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-6-7 13:13
而家有ETA, 班客知道第二班車原來同第一班車好接近, 會故意等第二班車上, 所以除非架車真頂閘冇人上落, 或 ...

條例就寫到明
(c)須將其巴士停在每個顯示所有巴士均應在該處停車的巴士站,或停在每個顯示所有行走其巴士所行走的路綫的巴士均應在該處停車的巴士站;
(d)
如獲示意停車,須在其巴士正行走的路綫沿綫各站停車,讓乘客或擬成為乘客的人上車或下車:
唯一嘅例外就係滿座牌著

另一方面,鐵記流行嘅私牌飛站同樣違規
任何巴士司機及售票員以巴士司機或售票員身分行事時須確保 ——
(a)在該巴士的前後面展示標誌,以顯示路線號數,而該標誌的設計和建造是經署長批准的;
(b)在該巴士的前面展示目的地指示牌,該指示牌以中英文顯示該巴士的目的地,而該指示牌的設計和建造是經署長批准的;

條例就寫得好清楚
飛咗就真係要預咗承擔後果囉
跟足規矩都係保障自己姐
lsc04d11 發表於 2019-6-7 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層

近期放工喺唐明街等車 見到796p往康城 埋個站硬係要熄燈  乜事呀?……  車長有規矩跟嗎?
clivetock 發表於 2019-6-8 00:40 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-6-7 23:15
條例就寫到明
唯一嘅例外就係滿座牌著

照(d)字面睇,如果同路線前車上緊客,以致沒有乘客向後車示意停車,咁係咪就可以唔使停呢?

搭咁耐巴士多數都係同路線前車上緊客先至飛,冇同路線車埋站見到有人排隊,甚至遞埋手都照飛咁過份就好少見
JC8385 發表於 2019-6-8 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-6-8 00:40
照(d)字面睇,如果同路線前車上緊客,以致沒有乘客向後車示意停車,咁係咪就可以唔使停呢?

搭咁耐巴士多 ...

d嘅狀況唔一定係無乘客示意停車
嚴格講你直接飛咗係無法示意

而望上去c
字面係寫有寫條線會停站就要停
但你飛咗站即係抵觸c
clivetock 發表於 2019-6-8 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-6-8 00:52
d嘅狀況唔一定係無乘客示意停車
嚴格講你直接飛咗係無法示意

(c)應該係講黃牌必停站,而唔係所有站,否則如果站站都要停嘅話就唔需要有(d)

我理解如果所有乘客都排隊上緊前車而冇人遞手向後車示意的話,唔算違反(d)