hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦過海巴士路線698P
返回列表 發新帖
開啟左側

建議開辦過海巴士路線698P

tonychow 發表於 2019-6-27 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2019-6-27 12:00
你個建議和我的差不多,但是彩虹已經有111去中環,而且西貢區沒有過海巴士路線去金鐘,所以開辦去金鐘的 ...

留意返我當時建議係經金鐘中上環,只係將軍澳我選擇入埋清半尚德。
講真清半尚德都算係避免同鐵直接競爭嘅基本盤,如果接受到兜將南甚至康城行跨灣大橋走人,最少都可以做埋清半先。
最後提提停藍田站無得避塞車,唔知你係咪想做西貢至藍田客?

castanopsis 發表於 2019-6-28 00:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-6-27 22:25
留意返我當時建議係經金鐘中上環,只係將軍澳我選擇入埋清半尚德。
講真清半尚德都算係避免同鐵直接競爭嘅 ...

你個建議入面
做清水灣半島唔係問題
但特登屈入去,再兜返出來停尚德,觀感就好差

————————————————

同其他鄉村唔同
西貢公路沿線豪宅/屋苑唔少,出港島需求亦相對大
望返101M個客量,一分鐘打爆一班19座
呢班客搭101M唔搭1A,有理由相信大部分都係出港島
當你巴士食到三四成,然後加埋大埔仔11M班客,其實每10分鐘已經打得爆一架巴士
按基本盤,繁時7-8,唔靠將軍澳都夠撐

純粹係,既然條線係唔係都要經將軍澳
無理由唔順便做埋將軍澳,停多幾個站去換加班/延長服務時段
需要討論既,係將軍澳應該點行,可以花最少額外時間做到最多客

首先講隧道
望返未來道路網,會有將藍隧道同跨灣大橋
考慮到將隧東隧塞車日益嚴重,繁時線我估點都係用返將藍插隊穩陣

然後坑口將南走線

首先,坑口雖然有地鐵競爭
但人口(7.6萬)多過曬清半(<1萬)、康城(2.5萬)、尚德(4萬)、寶邑路(5萬)任何一區
睇返往績,坑口692慢成咁,都有班次上到二十幾三十個,呢個數清半點都做唔到
所以你與其兜清半,不如行影業路重華路做半圈坑口

過坑口之後,選擇三個
一係掃百勝角康城,一係直行寶邑路做海皮客,一係做尚德
三個選擇之中,寶邑路應該最快,但時間差距應該一兩分鐘內
而假若百勝角真係起公屋,百勝角+康城應該會最多客

我會首選 西貢>厚德>百勝角康城(唔特登兜入清半),做半日

繁時再開西貢公路選擇性停站既特快班次
唔經坑口,停寶邑路/尚德過港島

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 精闢見解

查看全部評分

樓主| LauCT 發表於 2019-6-28 11:11 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-6-27 22:25
講真清半尚德都算係避免同鐵直接競爭嘅 ...

想做西貢客,出到市區做一些坑口客丶尚德客或者東隧轉車客等等然後過海