hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C
開啟左側

馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C

RyanPun 發表於 2019-6-19 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-19 13:09
我好懷疑係唔係九巴想286C全日,定其實九巴只係順水推舟...

我就覺得係因為青沙而順水推舟286C全日咁解,但冇諗過因爲貴一蚊而咁大反彈。當初我自己好似用過唔合理收費嘅港鐵做比較,比起286C嘅9.9仲要貴多最少一蚊,但以行車里數收費表計就數一數二唔合理。只能夠話當初九巴太過得一想二。
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-19 13:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-6-19 13:09
我好懷疑係唔係九巴想286C全日,定其實九巴只係順水推舟...

交過咁多次建議上會
我又唔覺得老九唔想286C全日
由286C取代86C
到陰86C都要比286C全日
意圖都幾明顯

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
99MAN 發表於 2019-6-19 13:51 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 13:19
歌和老街一日有客,86C都唔起得走

正如A10行摩星嶺道費時失事,但要改行Smithfield都有一定難度

只要80M延長到澤安唔會令其他路線減車我唔反對。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
miklcct 發表於 2019-6-19 13:54 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-6-19 13:12
唔想比貴啲,荃葵返錦英得40X揀,或者唔介意比貴啲轉坐43X到沙田醫院轉車,大把原980X客 轉搭 981P再轉車 ...

單計第一城至城隧43X同40X其實差唔遠(九巴網站話差4分鐘,未必值得轉多次車),問題係烏溪沙站開車之後,要先兜馬鞍台(1),然後重要兜埋市中心(2)先上公路,之後碌埋第一城(3)同禾輋(4),轉43X都幫唔到幾多;如果有條接駁線係烏溪沙站直出沙田醫院嘅話(我會建議係耀沙路循環來往沙田醫院,全日15分鐘一班,2部車行)然後轉43X嘅話,咁1 2 4都唔使兜/碌,就可以慳好多時間。嗰條接駁線更加係萬能,可以轉埋87D出旺角、85X出新蒲崗、680同682過香港等等。
進智公交
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-6-19 13:54
單計第一城至城隧43X同40X其實差唔遠(九巴網站話差4分鐘,未必值得轉多次車),問題係烏溪沙站開車之後, ...

錦英、利安繼續漫遊馬鞍山,yeah
miklcct 發表於 2019-6-19 15:56 | 顯示全部樓層

根據九巴ETA,89S特快由烏溪沙出富安要8分鐘,89D要15分鐘,即係呢段特快可以慳7分鐘;40X由沙田第一城去城隧要15分鐘,43X特快要11分鐘,慳4分鐘。亦即係話烏溪沙直出沙田醫院再轉43X,唔計等車時間嘅話可以慳11分鐘,咁轉車意欲已經可以好多。

如果條烏溪沙接駁線做埋馬鞍台,咁要加多3分鐘,同兜埋市中心只係差4分鐘,雖然用來駁43X仍然有用(慳8分鐘),但係喺只係慳4分鐘嘅情況下,馬鞍台又有幾多客寧願轉車而唔一程過?如果條線兜沙田但係轉咗車可以唔經嘅話,或者係唔係都要轉車嘅話就有得諗,不過應該得40X同埋89D轉85X係呢個例子,來回兜多6分鐘令到烏溪沙嘅班次被拉疏,車程被加長又值唔值?
進智公交
RyanPun 發表於 2019-6-19 16:04 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-6-19 13:54
單計第一城至城隧43X同40X其實差唔遠(九巴網站話差4分鐘,未必值得轉多次車),問題係烏溪沙站開車之後, ...
如果有條接駁線係烏溪沙站直出沙田醫院嘅話

呢點89S已經做緊,(以下內容會有少少離題)否則先前有個post講89S問題,都唔會有人走出嚟反對跟808行,89S最大價值就係烏站經繞道去富安返圓洲角,但89S講緊係用89D車做,直接啲講就係用高載車載著呢班唔想兜馬鞍山市中心出市區嘅VIP,點講都唔通

回正題,當然我知同一段路,兜源禾嘅40X同行大埔公路嘅43X係差唔多時間。但你過多嚟幾次馬鞍山,你就慢慢體驗到乜嘢叫做搭車10分鐘,等車一粒鐘嘅道理。兜路事少、車疏先係問題,再加埋甩完班班車頂閘飛站兼趕時間,你唔識做足兩手準備就真係企咗喺道。喺馬鞍山搭巴士係要條條都要識少少,有咩交通意外起上嚟,你都識得去避開。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
HG3632 發表於 2019-6-19 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

我自己一向唔贊成推286C全日 資源唔係特別多又要搞兩條全日線係冇意思除非一條經77區學85K/86K分工

我初步咁諗:
80M 取消 過車俾86F換86入火炭
86 禾輋後改上穗禾/桂地邨 加經歌和老街 收7.8 減2車
86C 取消
86D 新線烏溪沙站-長沙灣 一城後上獅隧 飛歌和老街 收9.4 原86C車隊減1-2車
86F 新線 黃泥頭-美孚/甘泉街 沙田段跟240X去曾大屋上獅隧 九龍段跟原86 收8.4
286C 不變 新增特班耀安後上公路

咁做應該要加1至2架車 但火炭公屋(加遲啲居屋)入伙本來就應該要加資源

- 火炭多左架深水埗車
- 源禾/沙中由俾6.4+8.9變7.8 經歌和老街係慢左但本身要快就搭左鐵/72
- 一城/愉翠由俾7.8+8.9變8.4 比原86係慳左10分鐘左右
- 馬鞍山由一係俾8.9一係俾9.9變而家有全日9.4而速度合理嘅線
- 歌和老街少左架馬鞍山車但多左架沙中車

NA4179x賢 發表於 2019-6-19 16:41 | 顯示全部樓層
如果路線唔係相差好遠,做乜唔學將荃線咁一條特快一條特慢 ?
tonychow 發表於 2019-6-19 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2019-6-19 16:07
我自己一向唔贊成推286C全日 資源唔係特別多又要搞兩條全日線係冇意思除非一條經77區學85K/86K分工

86 一拆就會得返火炭獨市位,平少少但唔夠 72 打。
如果真係想留 86C 唔推 286C,有無諗過 87B 食埋歌和老街?
一來可以保住 87B 客量唔使取消,歌和老街亦可到大圍/顯徑站轉鐵,加轉乘亦無咁麻煩。
當然只要 86C 飛埋歌和老街,286C 真係無咩非繁優勢。