hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組沙田往返西九龍路線及埔公線(包括:72,80M,86/A ...
開啟左側

建議重組沙田往返西九龍路線及埔公線(包括:72,80M,86/A/C)

miklcct 發表於 2019-6-22 19:06 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-6-22 12:27
相對於將72A改經河西,我有一個另類一點的想法

麗豪酒店 : 72A 繞經沙角街, 改停乙明邨道,沙角街,田園閣  ...

而家問題係去大埔公路山上呀!!!!富豪花園去落路下!無論係叫人行900米定係兜出沙田市中心轉車都唔係合理代替啦。問題係富豪花園好似連去火炭站都無巴士/小巴!有嘅話咪可以轉73A上去。
進智公交
 樓主| S3bl430 發表於 2019-6-22 21:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-6-22 19:06
而家問題係去大埔公路山上呀!!!!富豪花園去落路下!無論係叫人行900米定係兜出沙田市中心轉車都唔係合 ...

其實我有數據, 來自2014 - 2015 年度觀塘區巴士路線發展計劃pdf P.18https://www.td.gov.hk/filemanager/en/util_uarticle_cp/kt%20ttc%20rdp%202014-2015.pdf

果100個客係分布在沙田各站,就當沙田只有麗豪/富豪花園兩個站,
每個站平均每日共50人乘客人次,我保守假設富豪花園上車的乘客全是即日來回客, 即每日有25個乘客有這個需求

2014年74A大減班之後, 個人相信相對2013年更小人會由富豪花園坐車去馬料水/大埔滘
你覺得要特意開一條全日線服務這麼小客源的話, 我没有甚麼意見,
不過我相信區議員會同意你提出的迫切需求

我相信與其要花資源落富豪花園去馬料水/大埔滘,
不如開一條循環線來回大涌橋路和源禾路,每日應該多過50人使用

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
錯字連篇
andy7354 發表於 2019-6-23 05:19 | 顯示全部樓層
我唔覺得286E可以做到咁長時間,最多朝頭早單向1/2班,駿洋邨唔足以支撐條線3個鐘,靠沿路執雞嘅話都係冇必要,回程同樣道理,同埋唔需要整循環線
HG6729 發表於 2019-6-23 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層

荔枝角站返太和9.6 汝洲西街返太和8.9 會唔會誇左少少 如果要set 8.9 分段最少都美林/新城市先吖
流星☆雨 發表於 2019-6-23 14:07 | 顯示全部樓層
80M 新田圍出石硤尾深東旺角大角咀 $6.4
86 深長荔返沙田 $6.8
仲有河西經青沙往返深長荔 $7.1

咁多隻大包,九巴有咩誘因要賣
趕客路上 理_得你
cz9328 發表於 2019-6-23 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-6-20 16:06
如果連一個小區(富豪花園)班次削減(早上繁忙時間其實仲密左)都唔能夠接受,基本上所有服務重組都唔應該 ...

所以城河東好難郁...(起碼在馬鞍山線能直出鑽石山之前)

不過, 馬鐵延長後, 預計首輪重組建議大刀劈班劈線後...富豪花園因距離鐵路站稍遠而在次輪保住服務但調班次...第日劇本咁樣發展又真係唔出奇。
 樓主| S3bl430 發表於 2019-6-24 00:35 | 顯示全部樓層

我唔覺得286E可以做到咁長時間,最多朝頭早單向1/2班

延長服務時間主要考慮到(a)建議中的86不停源和路及市中心,而72本身有大埔客,(b)深水埗或有前往火炭的通勤需求
有想過286E以272E定線,但考慮有機會做逆向客,所以最後揀286X行法

荔枝角站返太和9.6 汝洲西街返太和8.9 會唔會誇左少少 如果要set 8.9 分段最少都美林/新城市先吖

主要由於建議中的86不停源和路及市中心,而我唔想set 沙田出長沙灣分段價格太低(要抵消價格差,一係長沙灣減0.7,一係沙田出市區減至5.7元
80M 新田圍出石硤尾深東旺角大角咀 $6.4
86 深長荔返沙田 $6.8
仲有河西經青沙往返深長荔 $7.1

80M 相對87B來回程會收貴左(因建議全程收費7.8元, 分段6.4元, 平均要7.1元)
86是我忘記改設定(原先的確有諗86沙田區跟N182定線,取代86A非繁服務), 我會改番做86C收費
286E唔夠里數(只有27km,達唔到下一收費階級), "收平左"問題在深長荔返沙田會突顯一點
(稍為正面的是,286E相信幾有效疏導長沙灣工業區往市中心/源禾路的需求,重組後72的下繁需求應不會增加太多)
不過, 馬鐵延長後, 預計首輪重組建議大刀劈班劈線後...富豪花園因距離鐵路站稍遠而在次輪保住服務但調班次...第日劇本咁樣發展又真係唔出奇

同意, 但減班都唔俾又有點兒那個...

錯字連篇
HG6729 發表於 2019-6-24 08:07 來自手機 | 顯示全部樓層
72 班次大幅調整左好多 會唔會唔夠客
99MAN 發表於 2019-7-10 08:06 | 顯示全部樓層
- 新86應該要減至$7.8,唔行河西即代表唔過18公里。
- 72我有個新思路,就係72完全飛走沙田及埔公,然後就用72提速多出嘅車分比72A,72A加大量轉乘優惠取代埔公服務。
- 因應72A成為新埔公主力,所以建議瀝源路後改循80K至大圍,方便乘客轉乘
- 272E下降收費至$10.6($9.6+$1特快)
- 個人比較反對取消74A,我建議廢物利用,將佢飛走埔公至沙田段,然後改返出觀塘道,延長至觀塘碼頭,繁時10分鐘,非繁15-20分鐘,由74X抽車。74X則乘勢全日變274X飛走新蒲崗。
- 新80M有個問題係同現有81有少少重疊,我建議將佢改去甘泉街,新分配如下:
80M河西
86河東
86A大圍
86C馬鞍山
- 86A非繁都有客,咁搞只會趕客落鐵,建議由86C同86提速後多出嘅車輛維持返86A非繁班次。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
HG6729 發表於 2019-7-10 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2019-7-10 08:06
- 新86應該要減至$7.8,唔行河西即代表唔過18公里。
- 72我有個新思路,就係72完全飛走沙田及埔公,然後就 ...

272E可以收11.1 當佢272P咁做
新74A又由74X抽車?唔好玩啦一定74X更多人
最好74A取消 74B好似948半全日咁更好